دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 تير 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

ساخت نخستین ساختمان با پرینتر سه‌بعدی در کشور/ ساختمان‌ها چاپ می‌شوند

یک شرکت دانش‌بنیان با استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی موفق به طراحی و ساخت نخستین ساختمان در کشور شده است.
کد خبر : 592367
پرینت سه بعدی

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، پرینترهای سه‌بعدی در جهان امروز کاربردهای بسیاری دارند. در هر صنعتی برای ساخت قطعات ظریف و پیچیده به سراغ پرینترهای سه‌بعدی می‌روند؛ زیرا که دقت و سرعت آن بالاتر از انسان است. یکی از موارد کاربرد فناوری چاپ سه‌بعدی در صنعت ساختمان‌سازی است. در این حوزه از پرینتر سه‌بعدی برای طراحی کلی سازه یا ساخت اجزای ساختمانی استفاده می‌شود.


ورود این فناوری به صنعت ساختمان‌سازی نه‌تنها روند ساخت و ساز را سرعت می‌بخشد بلکه آن را آسان‌تر و سریع‌تر نیز می‌کند. پرینترهای سه‌بعدی امکان ساخت سازه‌های پیچیده‌تر را فراهم می‌کنند و از سوی دیگر هزینه نیروی کار و تولید ضایعات را کاهش می‌دهند. با وجود این که چاپ سه‌بعدی هنوز به طور کامل جایگزین روش‌های سنتی ساخت و ساز نشده اما مزایای بسیار آن انکارناشدنی است.


چاپ سه‌بعدی چیست؟


پرینتر سه‌بعدی برای نخستین بار در دهه ۱۹۸۰ میلادی توسعه یافت اما به دلیل فرایند کار دشوار و هزینه بالا کارایی زیادی نداشت. درواقع استفاده از این فناوری از ۲۰۰۰ و پس از ساده‌سازی فرایند کار رواج پیدا کرد. طراحی و ساخت خانه کاری گران و زمان‌بر است، با استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی می‌توان در زمانی کوتاه، سازه‌هایی ارزان‌قیمت ساخت.


کاهش هزینه و ضایعات، افزایش سرعت ساخت، کاهش تصادفات، امکان ساخت اشکال پیچیده از جمله ویژگی‌های این فناوری نوین به شمار می‌رود. چاپ سه‌بعدی در حال حاضر مناسب ساخت سازه‌های بزرگ و لوکس مانند هتل‌ها، عمارت‌ها و... نیست اما روش سریع و مقرون به صرفه‌ای برای ساخت خانه‌های کوچک و متوسط به شمار می‌رود.


چاپ سه‌بعدی شامل یک طرح اولیه کامپیوتری و پرینتر می‌شود. در این روش ملات سیمان، بتن یا... از طریق نازل پرینتر سه‌بعدی به صورت لایه لایه و بر اساس طرح کامپیوتری ریخته می‌شود تا ساختار مورد نظر شکل بگیرد. این رویکرد نوین به معماران و مهندسان اجازه خلق سازه‌های پیچیده و هنری را می‌دهد، درواقع چاپ سه‌بعدی می‌تواند رؤیای هر معماری را به حقیقت تبدیل کند. چاپ سه‌بعدی سریع‌تر، دقیق‌تر و ظریف‌تر از روش‌های سنتی است و امکان ساخت سازه‌های منحصر به فرد را برای معماران فراهم می‌کند.


ساخت نخستین سازه ساختمانی در کشور به روش چاپ سه‌بعدی


یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی برای نخستین بار در ایران موفق به ساخت یک سازه ۲۰ متری با استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی شده است. این سازه با استفاده از بتن مخصوص ساخته شده و ضایعات حاصل از ساخت آن در حد صفر بوده است. سرعت ساخت این سازه با پرینتر سه‌بعدی ۱۰ برابر بیشتر از روش‌های سنتی بوده است. این سازه با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از تولید چاپگرهای سه‌بعدی ایران‌ساخت در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران ساخته شده است.


موادی که در ساخت این خانه ۲۰ متری به کار رفته از لحاظ ایمنی و انعطاف‌پذیری استاندارد بالایی دارد. همچنین مقاومت این سازه در برابر حوادث غیرقابل‌ پیش‌بینی بالاست. این پروژه با توجه به قدرت نفوذ فناوری چاپ سه‌بعدی بر سایر حوزه‌ها کلید خورده است. این فناوری می‌تواند پیشرفت صنعت ساخت و ساز کشور را سرعت ببخشد. پیش‌بینی می‌شود چاپ سه‌بعدی تحولی جدی در آینده حوزه ساختمان‌سازی ایجاد کند.


این روش در مقیاس وسیع مقرون به صرفه‌تر است؛ زیرا که با چاپ سه‌بعدی هزینه کارگر و مصالح ساختمانی به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. خانه‌ها و سازه‌هایی که با استفاده از این روش نوین ساخته می‌شوند، دقیق‌تر و بهتر هستند چراکه فایل طراحی به صورت مستقیم از کامپیوتر به پرینتر سه‌بعدی منتقل می‌شود و خطای انسانی در آن وجود ندارد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب