دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

احتمال رستگاری «پایتخت» با تشکیل «هیئت ویژه» برای یک سکانس!/ ماراتن سریال جنجالی با کدخدامنشی به پایان رسید

روابط عمومی معاونت سیما از بازپخش خلاصه هفت‌قسمتی «پایتخت ۶» از عید مبعث و پخش دو قسمت جدید در روزهای ۲۹ و ۳۰ اسفند خبر داده است. روندی که پایانی بر ماراتن یک‌ساله تولید این سری از سریال است.
کد خبر : 568482
637303296015479782_lg.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، دیگر می‌توان با اطمینان گفت که سریال «پایتخت» به کارگردانی سیروس مقدم و الهام غفوری، به برند نوروزی تلویزیون در دهه نود تبدیل شده است. سریالی که فصل اول آن در نوروز سال 1390 روی آنتن رفت و پنج فصل دیگر آن نیز در تعطیلات نوروز سال‌های 92، 93، 97 و 99 و البته ماه رمضان سال 1394 پخش شد تا این سریال خانوادگی به یکی از پرمخاطب‌ترین مجموعه‌های تاریخ تلویزیون تبدیل شود.


نویسندگانی همچون مرحوم خشایار الوند، حسن وارسته و در سری ششم آرش عباسی در کنار محسن تنابنده به‌عنوان سرپرست، گروه نویسندگان این مجموعه را تشکیل می‌دادند. تنابنده‌ای که در کنار ایفای نقش اصلی سریال (نقی معمولی) کار بازی‌گردانی را نیز به عهده داشت تا به‌صورت غیررسمی و در افکار عمومی به‌عنوان مرد همه‌کاره «پایتخت» شناخته شود.


پایتخت


فصل ششمی که حاشیه‌ساز شد و ناتمام ماند


در این سال‌ها حواشی گوناگونی گریبان گیر «پایتخت» شد که گاهی به محتوای سریال و دیالوگ‌ها و گاهی به موضوع تکراری و همیشگی توافق یا عدم توافق سازندگان با مدیران تلویزیون در آستانه تولید بازمی‌گشت. اما فصل ششم این مجموعه که در زمستان سال 1398 کلید خورد و در ایام نوروز سال 1399 روی آنتن رفت، از حیث حواشی و جنجال‌ها رکورددار بود.


بخش عمده‌ای از روند تولید این فصل با شیوع ویروس کرونا هم‌زمان شد. درنتیجه داستان آن با نوعی شتاب‌زدگی و آشفتگی به پایان رسید. ضمن این‌که در نبود زنده‌یاد خشایار الوند به‌زعم بسیاری از مخاطبان و کارشناسان، داستان پایتخت 6 و متن و دیالوگ‌های آن از جذابیت و استحکام همیشگی برخوردار نبود. وضعیتی که نوک پیکان انتقادات را بیش از هر کس به سمت آرش عباسی، نویسنده سریال و از دوستان نزدیک محسن تنابنده و احمد مهران فر نشانه رفته بود.


«پایتخت 6» در کنار حواشی محتوایی فراوان و دیالوگ‌های تند و تیزی که به خطوط قرمز سریال سازی در ایران نزدیک می‌شد، در قسمت پایانی هم حاوی سکانس‌هایی بود که به شکلی روشن ذهن مخاطب را به یک فیلم پیش از انقلاب با حضور ستارگان سینمای آن دوران ارجاع می‌داد. مهم‌تر از این موضوع، ناتمام‌ماندن داستان و مشخص نشدن فرجام شخصیت‌های پایتخت 6 بود که بینندگان پیگیر این سریال را در روزهای پایانی تعطیلات کرونایی نوروز سال 99 غافلگیر کرد.


 وعده‌هایی که عملی نشد


در دوازدهم فروردین 99 سیروس مقدم با اعلام رسمی ناتمام ماندن داستان فصل ششم «پایتخت» به دلیل شیوع کرونا، عنوان کرد: «قسمت‌های آخر پایتخت، طلب مخاطبان از ما باشد».


او در همان زمان در گفت‌وگویی که با روابط عمومی سیمافیلم داشت با اشاره به این‌که خانواده‌های گروه سازنده پایتخت مثل دیگران، نگران فرزند، همسر، والدینشان و هستند افزود: «پایتخت در ۱۵ قسمت طبق قرار و تعهدش در تعطیلات نوروز پخش شد و تنها قسمت‌های آخر و فینال آن طلب مخاطبان از ماست که ان‌شاءالله در اولین روزی که وزارت بهداشت و ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام وضعیت عادی نمودند، تیم پایتخت دور هم جمع شده و فینال را ساخته و در یکی از اعیاد مثل عید فطر و یا به محضر مردم عزیز تقدیم می‌کنند». مقدم در نشست نقد و بررسی سریال در شبکه یک نیز این وعده را که با تأیید مهدی فرجی، مشاور پروژه نیز همراه شد، تکرار کرد.


پایتخت


بااین‌حال عید فطر و قربان و غدیر و مناسبت‌های دیگر هم گذشت و این وعده رنگ حقیقت نگرفت. از سوی دیگر درگیرشدن برخی از بازیگران این سریال در پروژه‌های دیگر، ساخت ادامه سریال را به یک چالش جدی بدل کرد.


سیروس مقدم در اواخر خردادماه در گفت‌وگویی رادیویی از تولید «پایتخت ۷» برای نوروز ۱۴۰۰ داد و گفت: وقتی سفارش به ساختن ادامه پایتخت می‌شود، یعنی مشکلات حل شده و تلویزیون از ما طرح پایتخت ۷ را خواسته است، ان‌شاءالله با رفع دلخوری‌ها این مجموعه نوروز ۱۴۰۰ پخش می‌شود. او با اشاره به این‌که حواشی مربوط به سریال از بین می‌رود، افزود: تلویزیون خانه ماست و در هر خانواده‌ای دلخوری پیش می‌آید ولی دائمی نیست و بازهم سر یک سفره هستیم.


به‌این‌ترتیب به نظر می‌رسید ماجرای تولید ادامه پایتخت ۶ و یا ساخت فصل هفتم آن به کلافی سردرگم تبدیل شده است. این بلاتکلیفی تا بیست و پنجم بهمن‌ماه ادامه داشت. در این روز اعلام شد که تصویربرداری دو قسمت پایانی فصل ششم این مجموعه تلویزیونی در مازندران آغاز شده است تا با پخش آن در نوروز 99 پرونده مفتوح پایتخت 6 بسته شود.


 2 خبر متفاوت از پایان یک ماراتن


روز گذشته در ابتدا خبری به نقل از روابط عمومی شبکه یک سیما منتشر شد که بر مبنای آن این سریال در 17 قسمت (15 قسمت قبلی و دو قسمت تازه تولیدشده) از چهارشنبه 12 اسفند هر شب بعد از خبر ساعت 19 روی آنتن خواهد رفت. خبری که خیلی زود در رسانه‌ها و کانال‌های خبری دست‌به‌دست شد، اما ساعتی بعد مدیر روابط عمومی معاونت سیما در اظهارنظری متفاوت از بازپخش خلاصه هفت‌قسمتی «پایتخت ۶» از عید مبعث (21 اسفند) و پخش دو قسمت جدید در روزهای ۲۹ و ۳۰ اسفند خبر داد.


پایتخت


حمید خواجه نژاد دراین‌باره گفت: قصه دو قسمت پایانی نگاهی طنزآمیز به برخی مسائل و حواشی کرونا دارد و در حال حاضر در رامسر در حال ضبط و تصویربرداری است و در حقیقت روند قصه ۱۵ قسمت قبلی را تکمیل می‌کند.


مدیر روابط عمومی معاونت سیما به دستور رئیس سازمان برای بررسی خطا و اشکالات سکانس پایانی این مجموعه نیز اشاره کرد و افزود: هیئت ویژه‌ای در معاونت سیما تشکیل شد و پس از بررسی‌های مختلف درنهایت مشخص شد بی‌توجهی و کم‌دقتی‌هایی موجب اشکالات بخش‌هایی از آخرین قسمت شده است.


خواجه‌نژاد همچنین از جلسه سیروس مقدم، با رئیس سازمان صداوسیما پیش از آغاز تصویربرداری دو قسمت پایانی هم خبر داد و گفت: در این نشست آقای مقدم با بیان توضیحاتی اذعان داشت سوءنیتی برنامه‌ریزی‌شده در کار نبود، اما رسانه‌های بیگانه با اهداف سوء خود روی آن موج‌سواری کردند و گروه سازنده موظف شد فصل ۶ را با پایان‌بندی شایسته و مورد انتظار مخاطبان به سرانجام برساند.


علاج واقعه بعد از اتفاق!


شاید نکته قابل‌تأمل در صحبت‌های خواجه نژاد، تشکیل «هیئت ویژه‌ای در معاونت سیما برای بررسی خطا و اشکالات سکانس پایانی» این مجموعه باشد. موضوعی که بیش از هر چیز نشان‌دهنده آشفتگی در روند نظارت و بررسی متن و پخش سریال‌های تلویزیونی است. در چنین روندی است که علاج واقعه نه قبل که بعد از وقوع می‌شود. آن‌هم با هزینه آفرینی و جنجال‌های بیهوده که برنده آن قطعاً دلسوزان رسانه ملی و مردم نیستند.


این‌که سکانس پخش‌شده یک سریال نیاز به تشکیل یک «هیئت ویژه» در سازمان صداوسیما دارد، نشان می‌دهد که در این دستگاه عریض و طویل یک جای کار می‌لنگد و فرد یا افرادی در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته‌اند. از طرف دیگر، اظهارات ضدونقیض سازندگان و مدیران سیما در این یک سال نیز نشان داد که سیاست واحد و متمرکزی در نظارت بر تولیدات نمایشی وجود ندارد و انگار هر کس ساز خود را می‌زند.



 جلسه مقدم و علی‌عسکری را هم باید در همین راستا تحلیل کرد؛ جایی که در ظاهر رئیس سازمان صداوسیما با سازنده «پایتخت» اتمام‌حجت کرده است، اما به نظر می‌رسد در اصل سیروس مقدم دست بالا را در اختیار داشته است.


درنهایت می‌توان گفت به‌جای رویه‌های قانونی و تعریف‌شده، این گفت‌وگوهای شخصی، کدخدامنشی و سیاست «من بمیرم تو بمیری» بود که گره از کار فروبسته «پایتخت 6» گشود. گرهی که البته برای اطمینان از باز شدن نهایی آن باید تا پایان سال پخش دو قسمت وعده داده‌شده منتظر ماند.


 انتهای پیام/4104/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب