دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

حقایقی در مورد در اولین انسان در فضا

یوری گاگارین فضانورد برجسته روس را آغازگر عصر جدید فضا می‌خوانند. در این گزارش مروری بر برخی از حقایق راجع به این چهره ماندگار حوزه فضا و نجوم خواهیم داشت.
کد خبر : 567951
jangalzodaei.jpg

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- نوید فرخی: یوری الکسی‌یویچ گاگارین(Yuri Alekseyevich Gagarin)  فضانورد برجسته روس در 9 مارس 1934 دیده به جهان گشود. امروزه او را آغازگر عصر سفرهای فضایی می‌خوانند. در این گزارش مروری بر برخی از حقایق راجع به این چهره ماندگار حوزه فضا و نجوم خواهیم داشت.


1. یوری گاگارین فضانورد روس، حدود 60 سال پیش در 12 آوریل 1961 سوار بر فضاپیمای وستوک 1 از جو زمین خارج شد.


2. این خلبان نظامی در هنگام سفر به فضا تنها 27 سال سن داشت.



3. گاگارین و خانواده‌اش در حین حملات هیتلر در جنگ جهانی دوم به روسیه ناچار شده بودند منزل‌شان را در غرب روسیه ترک کنند.


4. گاگارین حتی از کودکی به فضا علاقه داشت و در ایام دبیرستان به گروه طرفداران صنعت هوانوردی به نام AeroClub پیوست.


5. او زمانی که دوره آموزشی خلبانی در نیروی هوایی ارتش شوروری می‌دید، با والنتینا گاگارینا(Valentina Gagarina) آشنا شد و در سال 1957 با او ازدواج کرد. آنها دو دختر داشتند، النا و گالینا. النا به یاد می‌آورد که پدرش به شعر و ادبیات علاقه‌مند بود.


6. اتحاد جماهیر شوروی در سال 1960، بیست خلبان از جمله گاگارین را به عنوان نامزد اعزام به فضا انتخاب کرد و آموزش‌شان را برای پرواز به فضا در دستور کار قرار داد.


7. از این گروه 20 نفره تنها شش نفر به مرحله نهایی راه یافتند که به «شش سوچی»( Sochi Six) مشهور شدند. در نهایت گاگارین و گرمان تیتوف(Gherman Titov) به عنوان دو فضانورد نهایی انتخاب شدند. دلیل انتخاب این دو تنها برتری در دوره‌های آموزشی یا برخورداری از تخصص ویژه نبود، بلکه داشتن قد کوتاه(کابین خلبان فضاپیما کوچک بود) امتیاز بزرگی محسوب می‌شد و گاگارین تنها یک متر و 57 سانتی متر قد داشت.



8. گاگارین قبل از پرواز، نامه‌ای به همسرش نوشت و عنوان کرد احتمالاً دیگر هرگز برنخواهد گشت. با این حال والنتینا تنها پس از بازگشت گاگارین به زمین نامه را خواند!


9. گفته می‌شود گاگارین در راه رسیدن به سکوی پرتاب، قضای حاجت انجام داد. اکنون بین  فضانوردان امروزی(مردان) نیز چنین کاری رایج است و آنها پیش از پرتاپ سفینه، وقتی از اتوبوسی که وظیفه انتقال‌شان را به سکوی پرتاپ دارد خارج شدند، به پشت اتوبوس می‌روند و در سمت چپ چرخ عقب اتوبوس می‌ایستند و قضای حاجت انجام دهند.


10. گاگارین در ساعت 9:37 دقیقه صبح چهارشنبه 23 فروردین 1340 به وقت تهران از پایگاه هوایی بایکونور به فضا رفت.


11. در زمان سفر گاگارین به فضا، تنها 3 و نیم سال از پرتاپ اسپوتنیک 1 که اولین جسم خارج‌شده از جو زمین بود می‌گذشت.


12. فضاپیمای وستوک 1، یک بار کامل به دور مدار زمین چرخید. این سفر 108 دقیقه طول کشید و گاگارین اولین انسانی بود که زمین را با چشمان خود از فضا مشاهده کرد.


13. گاگارین در هنگام فرود هنگامی که 7 کیلومتر تا زمین فاصله داشت از کپسول فضایی خارج شد و اصطلاحاً عمل اجکت را انجام داد. او سپس در ارتفاع 2.5 کیلومتری چتر نجات خود را باز کرد.  


14. برخی اظهار نظر می‌کنند که گاگارین واجد شرایط عنوان «اولین انسان در فضا» نیست زیرا سوار بر وسیله نقلیه خود فرود نیامده است. طبعاً این صحبت محلی از اعراب ندارد. گاگارین با کمی فاصله نسبت به فضاپیمایش در 26 کیلومتری جنوب غربی انگلس روسیه فرود آمد.


15. دو دخترِ مدرسه‌ای که شاهد فرود او بودند، گفتند توپی بزرگ را دیده‌اند كه پس از فرود بر زمین به هوا جهید.  


16. سپس یک کشاورز به همراه دخترش به سمت گاگارین نزدیک شدند چتر نجاتش را کنار زدند و وقتی با او در لباس نارنجی‌رنگ فضانوردی‌اش مواجه شدند از ترس قدم به عقب برداشتند. گاگارین به آنها گفت: «نترسید، منم مثل شما شهروند شوروی هستم. تازه از فضا فرود آمدم. باید فوراً با مسکو تماس بگیرم به تلفن نیاز دارم.»



17. با وجود فضای دو قطبی جنگ سرد، ایالات متحده، موفقیت فضایی شوروی را تبریک گفت. آلن شپارد(Alan Shepard) فضانورد آمریکایی تنها چند هفته بعد از گاگارین طی مأموریت مرکیوری 3 به فضا رفت و نام خود را به عنوان اولین آمریکایی که از جو زمین خارج شده است ثبت کرد اما امروزه کسی او را به یاد ندارد و همه از گاگارین یاد می‌کنند. قابل ذکر است شپارد طی مأموریت آپولو 14 نیز به ماه رفت و پنجمین فردی بود که گام در قمر زمین نهاد. اولین آمریکایی که یک دور کامل به دور مدار زمین چرخید جان گلن(John Glenn) نام داشت.  


18. گاگارین پس از بازگشت به زمین به یک سلبریتی تبدیل شد. او به تورهای بین‌المللی در کشورهای مختلف اعزام شد و جمعیت مردم در تمام نقاط جهان با شور و شوقی وصف‌ناپذیر از او استقبال می‌کردند.


19. پس از تبلیغات گسترده گاگارین دوباره به پایگاه‌های فضایی شوروی بازگشت و سال‌های باقیمانده عمر خود را به کار طراحی روی یک فضاپیمای قابل استفاده مجدد پرداخت. اگرچه او خلبان پشتیبان پروازهای بعدی فضایی بود اما در نهایت پس از مرگ ولادیمیر کوماروف(Vladimir Komarov) که اولین کشته در طی یک پرواز فضایی به حساب می‌آید از حضور در فضا منع شد. شوروی دوست نداشت قهرمان ملی خود را از دست بدهد.


20. با این وجود گاگارین سرانجام در 27 مارس 1968 طی یک پرواز آموزشی در یک جنگنده MiG-15UTI سقوط کرد و درگذشت. خاکستر او را در خیابان کاسماناوتاف(در زبان روسی به معنی کیهان‌نوردان) جنب کاخ کرملین در مسکو دفن کردند. خاکستر چهار فضانورد دیگر نیز که بعدها در حین انجام مأموریت جان باختند نیز به همین منوال در آن ناحیه دفن است.


21. دهانه‌ای روی کره ماه به نام گاگارین نامگذاری شده است. همچنین سیارک 1772 گاگارین نام دارد.


22. از زمان گاگارین تاکنون بیش از 500 نفر به فضا رفته‌اند.


انتهای پیام/4160


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب