دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دهقان در گفتگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

اقداماتی که پس از تولید واکسن کرونا باید انجام شود/ کاهش نیاز دارویی کشور به شرکت‌های خارجی با تلاش محققان ایرانی

یک عضو مرکز تحقیقات طب پیشگیری و سلامت جمعیت دانشگاه علوم پزشکی گفت: رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در شب یلدا الزامی است و هرگونه سهل‌انگاری می‌تواند کشور را در وضعیت خطرناکی قرار دهد.
کد خبر : 548713
1.jpg

 گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان، با وجود امیدواری که در خصوص تولید واکسن کرونا در داخل کشور و یا خریدار آن از شرکت‌های بین‌المللی ایجاد شده ولی هنوز این بیماری به‌شدت خطرناک است و عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی می‌تواند به‌سرعت جایگاه کشور را از شرایط کنونی به وضعیتی بسیار خطرناک تغییر دهد.




بیشتر بخوانید:


شبکه‌های ارتباط از راه دور ابزاری مهم برای جلوگیری از شیوع گسترده بیماری کرونا




متخصصان امیدوارند همه‌گیری بیماری کرونا به‌زودی از بین رفته و بار دیگر خانواده‌ها به راحتی گذشته در کنار هم جمع شوند. در ادامه مشروح گفتگویی با نصیر دهقان متخصص طی پیشگیری و پزشکی اجتماعی و عضو مرکز تحقیقات طب پیشگیری و سلامت جمعیت دانشگاه علوم پزشکی ایران را مشاهده می‌کنید:


نصیر دهقان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران


آنا: با توجه به اینکه برخی از مردم تصور می‌کنند با معرفی واکسن کرونا خطر این بیماری برای آن‌ها کم شده است شما چه توصیه‌ای در این خصوص دارید؟ با چه روش‌هایی می‌توان از بروز گسترده بیماری جلوگیری کرد؟


دهقان: یکی از اقدامات خیلی مؤثری که به‌تازگی وزارت بهداشت انجام داده رهیابی تماس است و از این طریق افراد مبتلا به کرونا شناسایی می‌شوند.  با کم کردن تعداد نفرات در محیط‌های کار و آموزش‌هایی که در خصوص رعایت فاصله‌ها داده شده است می‌توان بهتر و بیشتر از گذشته با بیماری کرونا مقابله کرد. به عنوان مثال اگر یکی از اعضای خانواده در داخل خانه دارای علائم کرونا است باید در اتاق مجزا از بقیه بماند و مرتب از ماسک استفاده کند. شست‌وشوی دست‌ها و استفاده از وسایل شخصی دیگر نکاتی است که این افراد باید رعایت کنند. 


لزوم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در خانه


ممکن است بعضی از اعضای خانواده علائم شدیدی نداشته باشند ولی ناقل ویروس باشند. این افراد به‌راحتی بیماری را به دیگران منتقل کرده و همین مسئله باعث می‌شود که امروز می‌بینیم چند عضو یک خانواده به طور هم‌زمان یا در فاصله‌های زمانی کوتاه مدت در بیمارستان بستری می‌شوند. در دو یا سه روز اول بیماری علائم شدید نیستند ولی ویروس به‌راحتی منتقل می‌شود به همین دلیل باید شرایط را به‌خوبی مدیریت کرد.


اهمیت تصمیم‌گیری سریع برای کنترل شرایط


این روزها با توجه به آغاز شمارش معکوس برای توزیع سراسری واکسن کرونا نیازمند همگرایی و همصدایی هستیم. پیشنهاد بنده این است که اتاق فکری با حضور کلیه دستگاه‌ها و نهادهای متولی مبارزه با بیماری کرونا تشکیل شود. سازمان غذا و دارو، متولیان حوزه سلامت، وزارت بهداشت و اعضای کمیته ملی واکسن نهادهای اصلی هستند که باید در این اتاق فکر حضور داشته باشند و برای مدیریت شرایط کنونی و شرایطی که در آینده و پس از تولید واکسن کرونا ایجاد می‌شود تصمیم‌گیری کنند. حتی حضور نمایندگانی از سازمان برنامه و بودجه نیز مفید است.


با از بین رفتن تک‌صدایی می‌توان نگرانی عمومی از بیماری را کاهش داد و اعتمادزایی کرد. به عنوان مثال افرادی مثل دکتر مینو محرز برنامه‌ای برای ارائه گزارش‌های هفتگی یا دو هفته یکبار تنظیم کنند و مردم را در جریان آخرین ارزیابی‌ها از روند پایش بیماری قرار دهند. قطعاً چنین اقدامی می‌تواند در اشاعه اطلاعات صحیح بسیار کمک‌کننده است و بار روانی وارد بر مردم را کاهش می‌دهد.


موج سوم کرونا


آنا: مسئولان در حال حاضر باید چه اقدامی برای کاهش فشار روانی وارد بر مردم و تشویق آن‌ها به رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی انجام دهند؟


دهقان: افراد سودجو که معمولاً با استفاده از شبکه‌های اجتماعی صحبت‌های غیرعلمی در مورد بیماری بیان  و مردم را به تزریق واکسن‌های غیر استاندار ترغیب می‌کنند در شرایط مدیریت شده ابزارهای خود را از دست داده و کاری از پیش نمی‌برند. در حقیقت راه مبارزه با چنین افرادی شفاف‌سازی و بیان واقعیت‌هاست.


مردم باید بدانند آیا اکنون شرایط طبق پیش‌بینی مسئولان بهداشتی کشور است؟ روند کنترل بیماری در چه شرایطی قرار دارد؟ آیا در چند ماه آینده شرایط سلامت عمومی بهبود خواهد یافت؟ این‌ها سؤالاتی هستند که خیلی از مردم می‌پرسند و باید به آن‌ها پاسخ صحیح داده شود.


آنا: در مورد اقداماتی که پس از تولید واکسن کرونا در کشور باید انجام شود توضیح دهید.


دهقان: پس از تولید و توزیع واکسن کرونا در کشور باید اقشار مخالف جامعه را برای تزریق واکسن اولویت‌بندی کرد. یعنی ابتدا باید کادر بهداشت و درمان که از نزدیک با بیماری درگیر هستند به‌عنوان اولین دریافت‌کنندگان واکسن کرونا انتخاب شوند. پس از آن‌‌ها افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و سالمندان اولویت دارند. احتمالاً واکسن ایرانی کرونا در اوایل سال آینده تولید می‌شود تا آن زمان باید برای دستیابی به واکسن بین‌المللی تلاش و بسیاری از افراد را که در خطر جدی بیماری قرار دارند نجات داد.



دورهمی شب یلدا باید به زمان دیگری موکول شود


بسیار مهم است که در شب یلدای امسال که اکنون در آستانه آن قرار داریم ارتباطات‌مان را به‌خوبی مدیریت کرده و مراسم‌ دورهمی را به وقت دیگری موکول کنیم. بدون شک عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی در این شب می‌تواند ویروس کووید-19 را بین تعداد زیادی از مردم پخش کرده و کشور را مجدداً در وضعیت خطرناکی قرار دهد. نباید کاری انجام دهیم که خدای نکرده یکی از اعضای خانواده‌مان در شب یلدای سال آینده حضور نداشته باشند.


امیدوارم با ادامه روند پیشگیری بتوانیم هرچه زودتر به روزهای بدون بیماری برسیم. اکنون دیگر مردم درک کرده‌اند که ماسک زدن در مکان‌هایی مثل مترو، اتوبوس و تاکسی نشان‌دهنده مسئولیت‌پذیری نسبت به حفظ سلامت اعضای مختلف جامعه است. وقتی از بهداشت اجتماعی صحبت می‌کنیم یعنی نه‌تنها سلامت من و خانواده‌ام بلکه سلامت تک‌تک اعضای جامعه اهمیت دارد.


دانشمندان ایرانی جهش علمی در کشور را رقم زدند


به واسطه شیوع کرونا و تحریم‌های ظالمانه فرصت مناسبی یافته‌ایم که تمرکز خود را روی تولید دارو و واکسن بیماری کرونا قرار دهیم. تعدادی از داروهایی مؤثر در خصوص درمان بیماری کرونا پس از ارزیابی‌های بالینی و اخذ مجوزهای لازم وارد چرخه درمان شدند. یعنی اکنون به واسطه تلاش گسترده محققان ایرانی تا حد زیادی از نیاز دارویی کشور به شرکت‌های خارجی از بین رفته است.


در این مدت شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی به‌خوبی فناوری‌های ملی را توسعه داده و از روش‌های مختلف به جامعه خود خدمت کردند. در حقیقت در طی ماه‌های گذشته شاهد جهش علمی در کشور بوده‌ایم. با ادامه این روند به جایگاهی خواهیم رسید که نه تنها نیاز داخلی در مسیر مبارزه با کرونا تأمین خواهد شد بلکه می‌توانیم فناوری ایرانی را به کشورهای مختلف صادر کنیم.


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب