دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

وقتی حساب‌کتاب «فائوچی آمریکایی» غلط از کار درآمد/ ایمنی جمعی، چاره‌ساز بحران کرونا می‌شود؟

دانشمندان در ابتدا تخمین می‌زدند که 60 تا 70 درصد مردم برای از بین بردن ویروس کرونا باید در برابر آن مقاومت پیدا کنند. اما اکنون به نظر می‌رسد ، آنتونی فائوچی، دانشمند آمریکایی و همکارانش دارند بی‌سروصدا این رقم را بالا می‌برند!
کد خبر : 551622
Screenshot_2020-12-26 herd immunity - Google Search.png

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، خبرهای خوشحال‌کننده در مورد تولید و خرید واکسن بیماری کووید-19 به اشتباه این تصور را برای برخی از مردم ایجاد کرده است که در آینده بسیار نزدیک با این بیماری خداحافظی خواهیم کرد اما  تولید واکسن موفق برای این بیماری تنها بخشی از مسیر پرپیچ‌وخم برای خلاص شدن از شر این ویروس است. دانشمندان در ابتدا تخمین می‌زدند که ایمنی 60 تا 70 درصد مردم برای از بین بردن ویروس کرونا کفایت می‌کند. اما اکنون به نظر می‌رسد آنتونی فائوچی، دانشمند آمریکایی و همکارانش دارند بی‌سروصدا این رقم را به سمت بالا تغییر می‌دهند.


اما یک کشور در چه مرحله‌ای به مصونیت جمعی می‌رسد؟ چه بخشی از مردم باید از طریق عفونت یا واکسیناسیون در برابر ویروس کرونا مقاوم شوند تا بیماری کمرنگ شود و زندگی‌مان به حالت عادی برگردد؟


ایمنی جمعی یک جنایت علیه بشریت نیست!


به دلیل تبلیغات منفی گسترده، برای برخی از مردم این باور به وجود آمد که «ایمنی جمعی» بدین معنی است که لزوماً باید درصد زیادی از مردم یک مملکت به بیماری مبتلا شوند تا سرانجام ایمنی سراسری به وجود آید. اما این نکته در اکثر مواقع ناگفته باقی می‌ماند که ایمنی بدن تنها از طریق ابتلا به وجود نمی‌آید. بلکه از طریق واکسن نیز حاصل می‌شود. بنابراین کمابیش هر طرح گسترده مبتنی بر واکسنی برای موفقیت مستلزم «ایمنی جمعی» است. یعنی زمانی یک طرح واکسیناسیون را موفقیت‌آمیز تلقی می‌کنیم که در اثر آن، جمعیت یک منطقه نسبت به بیماری ایمنی پیدا کرده باشد.



از زمان شروع همه‌گیری، عددی که بسیاری از متخصصان اپیدمولوژی برای ایمنی جمعی ارائه می‌دادند 60 تا 70 درصد بود. این محدوده هنوز توسط سازمان بهداشت جهانی ذکر شده و اغلب در طی بحث‌ها در مورد روند آینده بیماری نیز تکرار می‌شود. اگرچه نمی‌توان با اطمینان چیزی را تعیین کرد و محدوده تا رسیدن به آن و توقف انتقال آن نامشخص خواهد بود، اما داشتن یک تخمین خوب مهم است و این حس را به ما می‌دهد که چه زمانی می‌توانیم امیدوار باشیم که آزادانه نفس بکشیم!


اخیراً آنتونی فائوچی، مشاور دولت ترامپ و دولت جدید بایدن به طور تدریجی برآورد خود را نسبت به مصونیت جمعی افزایش داده است. فائوچی در روزهای ابتدایی همه‌گیری، به همان برآورد 60٪ تا 70٪ استناد می‌کرد که اکثر کارشناسان انجام داده بودند. او حدود یک ماه پیش رقم 70 الی 75٪ را در مصاحبه‌های تلویزیونی اعلام کرد. سپس فائوچی در مصاحبه هفته گذشته با CNBC رقم 75 الی 85% را اظهار داشت. او تنها یک روز بعد، در مصاحبه‌ای تلفنی اذعان داشت که آرام آرام اصل مطلب را بیان کرده و رقم واقعی را تازه گفته است. او دلیل این امر را این چنین توصیف کرد: «اکنون احساس کردم مردم سرانجام آماده شنیدن آنچه که او واقعاً تصور می‌کند هستند.»


نیاز به ایمنی 90 درصدی دور از ذهن نیست


به گفته وی، شنیدن این خبر دشوار است اما وی معتقد است که توقف ویروس ممکن است تا تقریباً 90 درصد ایمنی جمعی(تقریباً به همان اندازه که برای جلوگیری از شیوع سرخک لازم بود) نیاز داشته باشد.


اپیدمولوژیست‌های برجسته نیز نتیجه‌گیری فائوچی را درست تلقی می‌کنند. آنها گفته‌اند که دامنه حدس‌های اولیه 60٪ تا 70٪ تقریباً بی‌تردید کم بوده و رویدادهای هفته اخیر که نشان داده است ویروس راحت‌تر انتقال پیدا می‌کند، نشان می‌دهد باید ایمنی جمعی تا حد بیشتری افزایش یابد. فائوچی گفته است که هفته‌های اخیر از اظهارنظر عمومی در مورد مواضع خود اجتناب کرده است، زیرا بسیاری از مردم در مورد واکسن مردد به نظر می‌رسند چه برسد به اینکه برای دستیابی به مصونیت جمعی به بقیه کمک کنند و به طور کلی تزریق واکسن را بپذیرند. با این وجود وی گفته است اکنون که برخی نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد بسیاری از مردم برای واکسن آماده و حتی مشتاق هستند  احساس می‌کند می‌تواند این پیام دشوار را ارائه دهد که بازگشت به حالت عادی ممکن است بیش از آنچه پیش‌بینی می‌شده طول بکشد.


فائوچی گفت: «وقتی نظرسنجی‌ها گفتند كه تقریباً نیمی از مردم باید واكسن بزنند، من گفتم كه ایمنی جمعی 70 تا 75٪ نیاز است. سپس هنگامی که نظرسنجی‌های جدید گفتند 60٪ یا بیشتر از آن باید واکسن بزنند، من فکر کردم حالا می‌توانم رقم را کمی بالاتر ببرم بنابراین 80 ، 85% را پیشنهاد دادم. واقعاً نمی‌دانیم رقم واقعی چقدر است. شخصاً فکر می‌کنم دامنه واقعی چیزی در حدود 70 تا 90٪ است. اما نمی‌خواهم بگویم 90٪.» این موضوع می‌تواند برای مردم دلسردکننده باشد و مشکل اینجاست که در حال حاضر حدود 20٪ از مردم می‌گویند حاضر به پذیرش «هیچ واکسنی» نیستند.


این درصدها از کجا می‌آیند


دیوید مورنز(David Morens)، مشاور ارشد فائوچی می‌گوید تنها تحقیقات واقعی روی ایمنی جمعی بر روی حیوانات انجام شده است. وی گفت وقتی گاوها را به آغل می‌بندند اندازه‌گیری سرعت انتقال بیماری از یک حیوان به حیوان دیگر آسان است. اما انسان‌ها به اطراف حرکت می‌کنند، بنابراین مطالعه شیوع بیماری در آنها بسیار دشوارتر است.


کارشناسان بهداشتی خاطرنشان کردند فرض اصلی که برای متوقف کردن بیماری 60 تا 70 درصد ایمنی اعلام شده بود بر اساس داده‌های اولیه کشورهای چین و ایتالیا بود. محدوده 60 الی 70 درصد بدین معنی بود که کمابیش از هر 3 نفر نیاز بود دو نفر ایمنی پیدا کنند.   


 یکی از دلایل برهم خوردن محاسبات دانشمندان مختلف به این دلیل بود که بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری آن را بدون علامت طی می‌کردند و بنابراین پخش ویروس توسط آنها محسوس نبود. تحقیقات بعدی نشان داد که این بیماری به معنای حقیقی کلمه فراگیر است و یک نفر ده‌ها یا حتی صدها نفر دیگر را می‌تواند آلوده کند و به تنهایی نقش زیادی در انتشار کووید-19 داشته باشد.


کارشناسان می‌گویند رویدادهای عمومی در بین جمعیت «عادی»، جایی که در آن هیچ کس ماسک نمی‌زند مانند مهمانی‌ها، مسابقات ورزشی یا نمایش‌های تئاتر و... می‌تواند نرخ انتقال بیماری را به 4، 5 یا حتی 6 برابر برساند. در نتیجه، تخمین‌های اولیه برای مصونیت جمعی بر فرض‌های نادرست استوار شده است.


مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری(CDC) در حال حاضر هیچ تخمینی از مصونیت جمعی ارائه نمی‌دهد و در وب سایت خود خیلی ساده نوشته است: «متخصصان نمی‌دانند».


با این حال، این به معنی نومیدی کامل نیست. حتی اگر فائوچی درست گفته باشد و 85٪ یا حتی 90٪ ایمنی جمعی برای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا نیاز داشته باشند هنوز هم می‌توانیم ویروس را با روش‌های پیشگیرانه و درمان‌های تسکین‌دهنده متوقف کنیم.


کریستوفر موری(Christopher Murray)، مدیر مؤسسه سنجش و ارزیابی سلامت دانشگاه واشنگتن می‌گوید: «برای داشتن جامعه‌ای پویا نیازی نیست که نرخ انتقال به صفر برسد. ما بیماری‌های زیادی مانند آنفلوانزا را داریم که همیشه وجود دارند و منتقل می‌شوند و جامعه را به خاطر آن تعطیل نمی‌کنیم. اگر بتوانیم تقریباً تمام افراد اصلی را که بیشتر در معرض خطرند واکسینه کنیم، این بیماری خفیف‌تر خواهد شد.»


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب