تحلیل تأثیر اقلیم بر شکلگیری و تیپولوژی مسکن تبریز در دوره معاصر
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ محمد جدیری عباسی دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر از رساله خود با عنوان «تحلیل تأثیر اقلیم بر شکلگیری و تیپولوژی مسکن تبریز در دوره معاصر (مطالعه موردی: محلههای زعفرانیه، رشدیه و ولیعصر)» با موفقیت دفاع کرد.
شهریار شقاقی و جلال سالک بهعنوان استادان راهنما و سهیلا حمیدزاده استاد مشاور در جلسه دفاع حضور داشتند.
جدیری عباسی در تشریح چکیده پایاننامه خود با عنوان «تحلیل تأثیر اقلیم بر شکلگیری و تیپولوژی مسکن تبریز در دوره معاصر(مطالعه موردی: محلههای زعفرانیه، رشدیه و ولیعصر)» به خبرنگار خبرگزاری آنا گفت: هزاران سال پیش آب و هوا با شرایط محیطی کاملاً متعادل بوده و شرایط زندگی برای بشر مناسبتر بوده است، اما امروزه ساختمانها بیش از نیمی از مصرف انرژی در سراسر جهان را برعهده دارند.
وی اضافه کرد: براین اساس ساختمانها بهطور قابل توجهی با انتشار گازهای گلخانهای به تغییرات اقلیمی و آب و هوایی دامن میزنند.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر عنوان کرد: در فرآیند گذر از معماری خانههای تاریخی به خانههای معاصر در ایران بهخصوص تبریز، باید دریافت که خانهها چه ارزشهایی را از دست دادهاند و چه عواملی دیگری به غیر از دانش بومی، طبیعتگرایی و صرفهجویی در انرژی بر شکلگیری خانههای معاصر تبریز از جمله محلههای زعفرانیه، رشدیه و ولیعصر(عج) تأثیر گذاشته است.
توجه به اقلیم در طراحی و معماری مسکن معاصر تبریز
جدیری عباسی بیان کرد: سؤال اصلی تحقیق این است که در برنامهریزی و طراحی و معماری مسکن معاصر تبریز چه میزان به اقلیم توجه شده است؟ هدف از این تحقیق ارزیابی تأثیر اقلیم بر شکلگیری و تیپولوژی مسکن تبریز در محلات زعفرانیه، رشدیه و ولیعصر(عج) است.
وی یادآور شد: روش تحقیق من توصیفی-تحلیلی و پیمایشی بوده و به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانهای و میدانی استفاده کردهام و جامعه آماری شامل کل جمعیت سه محله (زعفرانیه، رشدیه و ولیعصر(عج)) 136315 نفر بوده و حجم نمونه 382 نفر تعیین شد که از طریق فرمول کوکران به دست آمده است.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر افزود: برای پایایی سؤالات از آلفای کرونباخ استفاده شده که براساس آن ضریب پایایی سؤالات ۰.۸۹۸ بهدست آمده است.
جدیری عباسی متذکر شد: برای تحلیل اطلاعات از تکنیک ویکور و ماتریس SWOT استفاده شد که براساس آن برای وزندهی معیارها از تکنیک آنتروپی شانون به بررسی برهمکنش و تأثیر معیارها بر شکلگیری مسکن و درجه اهمیت آنها در مقایسه با یکدیگر پرداخته شده که با تقریب قابل قبول محوری بودن تمام موارد و لزوم بهکارگیری همزمان آنها در طراحی نشان داده شده و از نرمافزار شبیهساز ENVI-MET استفاده شده است.
وی تأکید کرد: در پایان راهبردهایی برای بهبود طراحی اقلیمی در شکلگیری مسکن که در آینده ساخته میشوند، ارائه شده است.
دانشآموخته دکتری تخصصی رشته معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر تشریح کرد: نتایج تحقیق نشان داد که در شکلگیری و تیپولوژی مسکن معاصر تبریز شرایط اقلیمی کمتر مورد توجه بوده است، اما بهکارگیری شرایط اقلیمی در برنامهریزی، طراحی و معماری مسکن معاصر در شهر تبریز میتواند منجر به صرفهجویی انرژی و بهینهسازی آن شود.
انتهای پیام/4078/4062/
انتهای پیام/