انجمن علمی میتواند زمینهساز تولید علم باشد/ آشنا نبودن دانشجویان با ماهیت انجمنهای علمی
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب میشود که عصاره آن میتواند از دلِ دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمنهای علمی دانشجویی از جمله تشکلهایی هستند که میتوانند به طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آنها کمتر رسانهای میشود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاهها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمنهای علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالشهای این انجمنها بپردازد.
در این گفتگو میزبان امینه محمدعلی، دبیر انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم و فناوریهای نوین دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
بیشتر بخوانید:
لزوم تقویت ارتباط اساتید با دانشجویان برای کمک به تولید علم
آنا: انجمنهای علمی چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
محمدعلی: دانشگاه از مهمترین مراکز تولید علم است و انجمنهای علمی دانشجویی میتوانند برای کمک به تولید علم، ارتباط مؤثر میان اساتید و دانشجویان را تقویت کنند.
انجمن علمی فضایی است که قابلیت فراهم کردن بستر تولید علم را دارد و با حمایت مسئولان میتواند موجب ارتباط بین مراکز تحقیقاتی و دانشجویان مستعد و علاقهمند شود.
انجمنهای علمی با ظرفیت بالایی که دارند میتوانند زمینه رشد و ارتقای علمی دانشجویان را رقم بزنند و ایران را به جایگاه بالای علم و فناوری در دنیا برسانند تا بتواند از طریق علم به بشریت خدمت کند.
انجمنهای علمی میتوانند زمینهساز پیشرفتهای علمی شوند
آنا: نقش انجمنهای علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور به چه میزان است؟
محمدعلی: انجمنهای علمی مجموعهای از افراد با ایده و تفکرهای متفاوتی هستند که اعضای آن میخواهند علم تئوری خود را با انجام فعالیتهای عملی به مهارت تبدیل کنند، به همین دلیل با فعالیتهایی همچون برگزاری دورههای مختلف علمی و بازدید از مراکز پژوهشی مختلف میتوانند زمینهساز پیشرفتهای علمی شوند.
این انجمنها نقش مهمی در رشد و توسعه کشور دارند و بخشی از پیشرفت علمی دانشگاهها در گرو تلاش مضاعف انجمنهای علمی دانشجویی است.
انجمنهای علمی از جمله نهادهای دانشگاهی است که پتانسیل بسیاری در زمینه فعالیتهای ترویجی، پژوهشی و کشف استعدادهای دانشجویی دارد و انتظار میرود بیش از پیش مورد حمایت مسئولان مربوطه قرار بگیرند و از منظر سرمایهگذاری دانشجویی به آنان نگاه شود.
مسئولان باید در کنار انجمنهای علمی باشند و با کمک خود به ارتقای آنان کمک کنند.
دانشجویان با ماهیت انجمنهای علمی و فعالیت آنان آشنایی ندارند
آنا: آسیبها و چالشهای انجمنهای علمی دانشجویی چیست؟
محمدعلی: از مهمترین چالشهای انجمنهای علمی که در ابتدای تشکیل آن مورد توجه است، کم بودن اعضای آن است.
همچنین به طور کلی دانشجویان با ماهیت انجمنهای علمی و فعالیتهای آنان آشنایی ندارند. یکی دیگر از مشکلاتی که بسیاری از انجمنهای علمی با آن روبرو هستند، کمبود بودجه یا نامشخص بودن میزان آن است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد و فکر مناسبی برای ترویج فعالیتهای انجمنهای علمی شود.
ضرروت توجه به انجمنهای علمی توسط اساتید و مسئولان دانشگاه
آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمنهای علمی در دانشگاهها وجود دارد؟
محمدعلی: هرچه انجمنهای علمی دانشجویی از سوی اساتید و مسئولان مورد توجه و حمایت قرار بگیرد، به تبع آن از طرف دانشجویان نیز مورد استقبال قرار خواهد گرفت و از آنجایی که انجمنهای علمی، «دانشجویی» هستند میتوانند محیط مناسبتری برای ارتباط دانشجویان با دانشگاه ایجاد کنند.
انجمن علمی از طریق ایجاد ارتباط با سازمانهای خارج از دانشگاه زمینهساز تولید علم باشد
آنا: برای اینکه انجمنهای علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاهها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
محمدعلی: انجمنهای علمی میتوانند از طریق جذب دانشجویان علاقهمند و خلاق به فعالیتهای علمی پژوهشی، ایجاد انگیزه برای مشارکت در اینگونه فعالیتها و برقراری ارتباط مستمر با مدیر گروههای آموزشی و اعضای هیئت علمی و همچنین ایجاد ارتباط با نهادها و سازمانهای خارج از دانشگاه برای انجام فعالیتهای مشترک، زمینهساز تولید علم باشند.
دلایل تشکیل انجمن علمی دانشکده علوم و فناوریهای نوین
آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمنهای علمی چگونه آغاز شد؟
محمدعلی: حضور در فعالیتهای فوق برنامه علمی، تقویت پیوند بین دانشگاه و بخشهای مختلف اجرایی و تحقیقاتی و آشنایی بیشتر با دانشجویان نخبه علمی از جمله دغدغههایی بود که ما را برای تشکیل انجمن علمی دانشکده علوم و فناوریهای نوین ترغیب کرد.
برگزاری وبینارها و سخنرانیهای علمی مرتبط با مسائل علمی روز
آنا: درباره انجمن علمی دانشکده علوم و فناوریهای نوین دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران توضیح دهید. از ابتدای شکل گیری انجمن شما تاکنون چه فعالیتهایی انجام شده است؟
محمدعلی: انجمن علمی دانشکده علوم و فناوریهای نوین دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در مهرماه سال ۱۳۹۸ به همت مسئولان و جمعی از دانشجویان تأسیس شد و از همان ابتدا سعی در ایجاد بخشهای مختلف داشته و مدیریت و برنامهریزی هریک از این بخشها به عهده یکی از اعضای هیئت مدیره دانشجویی است.
برگزاری وبینارها و سخنرانیهای علمی مرتبط با مسائل علمی روز از جمله فعالیتهای انجام شده است.
با توجه به شیوع ویروس کرونا و عدم امکان برگزاری کارگاه و سخنرانیهای علمی به صورت حضوری، بسیاری از فعالیتهای این انجمن در شرایط فعلی بهصورت مجازی برگزار میشود.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/