فضای مجازی فراهمکننده زیرساخت حیاتی برای توسعه همهجانبه/ اهمیت توجه به ایمنی در مسیر افزایش کیفی شبکههای ارتباطی
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، یکی از انیمیشنسازان آمریکا در دهه 90 میلادی ویدئویی کوتاه از حضور دو سگ در اینترنت را طراحی کرد و در آن انیمیشن بیان کرد هیچ کس نمیداند این حیوانات در اینترنت سگ هستند.
بیشتر بخوانید: تجهیز آموزش به هوش مصنوعی/ دنیای امروز، جولانگاه فناوریهای نوین
آن پویانمایی واقعیت مهمی را از آینده بشر نشان داد. امروز به روشنی مشاهده میکنیم که هر انسانی در فضای مجازی شخصیتی خیالی برای خود ایجاد کرده و هیچ کس نمیداند به طور حقیقی با چه کسی در ارتباط است. در واقع اینترنت اطلاعات شخصی کاربران را دریافت کرده ولی هویت جعلی برای آنها به وجود میآورد.
البته شرکتهای امنیتی برای محافظت از حریم خصوصی کاربران و حفظ ایمنی کلی فضای مجازی دیوارهای محافظی را به وجود آوردهاند که کاربران غیرمجاز را تشخیص داده و از دسترسی آنها به اطلاعات مهم جلوگیری میکند. از همین رو میتوان گفت حفظ امنیت فضای مجازی در عصر حاضر پایه و اساس توسعه علمی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و زمینههای دیگر است.
توسعه فضای مجازی سیاستگذاریهای کلان را تغییر داده است
توسعه پرشتاب مشاغل و خدمات در اینترنت، زندگی مردم و سیاستهای دولتها در سراسر جهان را تغییر داده است. در واقع میتوان گفت فضای مجازی انسان امروزی را به سمت زندگی جدید سوق میدهد. در این میان حمایتها و نظارتهای دولتی میتواند کاربران را در مسیر درست هدایت کرده و ایمنی و آرامش آنها را حفظ کند.
مثالی ساده برای درک اهمیت فضای مجازی و ابزارهای موجود در آن شیوع بیماری کرونا و استفاده از فناوریهای مختلف برای مبارزه و کنترل آن است. پس از انتشار ویروس کووید-19 در سراسر دنیا تمایل استفاده از خدمات آنلاین بسیار بیشتر از گذشته شد و مردم ترجیح میدهند به جای بیرون رفتن از خانه برای انجام کارهایی مانند خرید کردن، رستوران رفتن، تماشای فیلم در سینما، آموزش و سایر فعالیتها از ظرفیتهای فضای مجازی استفاده کنند و بهصورت ایمن در خانه خود کارهای روزانه را انجام دهند.
تغییر رفتار مردم در دوران کرونا تا حدی بوده است که بسیاری ار کارشناسان معتقدند چنین رفتارهایی بر آینده بشر تاثیر خواهد گذاشت و احتمالاً در دوران پساکرونا نیز مردم بیش از گذشته نسبت به رعایت مسائل بهداشتی احتیاط میکنند.
تهدیدهای سایبری در کمین کاربران
در دورانی کنونی که بیماری بهصورت گسترده جهان را فراگرفته و مردم از ابزارهای فناوری برای ایمن نگه داشتن خود استفاده میکنند تهدیدهای سایبری نیز رشد داشته و هکرها بیش از گذشته برای نفوذ به حریم خصوصی کاربران و سرقت از حسابهای اطلاعاتی و بانکی آنها تلاش میکنند. یعنی به همان میزان که مردم تمایل بیشتری برای استفاده از اینترنت پیدا کردهاند خطرهای بیشتری نیز در کمین آنها است.
نیاز به اقدامات سریع و موثر
برای حل هر مشکل عمومی نیاز به رهبری عمومی و تبعیت از دستورهایی واحد است. اما متاسفانه مشاهده میشود که در بسیاری از کشورهای دنیا دولتها و سازمانهای مرتبط با فضای مجازی به دلیل منافع شخصی، نفع عمومی را در موارد متعددی نادیده میگیرند. امروز دیگر مثل گذشته اطلاعات روی کاغذ نوشته نمیشود که بتوان در کتابخانه یا هر محل دیگر با چند نگهبان از آن محافظت کرد؛ اکنون اطلاعات آنچنان گسترده در فضای مجازی در حال جابهجایی است که هر خطایی موجب افشای حجم زیادی از دادهها میگردد.
در چنین فضایی دولتها در سراسر دنیا چارهای جز همکاری با شرکتهای بزرگ فناوری برای حفظ ایمنی شبکههای اطلاعاتی ندارند. باتوجه به اینکه معمولا شرکتهای فناوری در جذب نخبگان علمی در زمینه طراحی و راهاندازی شبکههای ارتباطی موفق هستند همکاری با آنها میتواند سبب شناخت سریع و به موقع حفرههای امنیتی شده و از به خطر افتادن اطلاعات مهم در سطح کلان و محدود جلوگیری کند.
گامهایی مستحکم برای حفاظت از امنیت کاربران فضای مجازی
اولین گام برای مبارزه قاطعانه با تهدیدهای سایبری تلاش برای تصویب قوانین مناسب است. در ایران اخیرا نمایندگان مجلس شورای اسلامی تلاشهایی را برای تبدیل فراکسیون فضای مجازی به کمیسیون این حوزه آغاز کردهاند. چنین اقدامی میتواند تمرکز نمایندگان و سایر مسئولان روی موضوعات با اهمیت فضای مجازی را بیشتر کرده و کشور را از نوعی شلختگی در این حوزه رها سازد.
یکی از مسائلی که باید در خصوص آن به دقت عمل شود بهرهبرداری بدون محدودیت از ظرفیتهای موجود در فضای مجازی است. اینترنت شرایطی خوبی را برای ایجاد اشتغال و تحقق ایدههای نوآورانه مهیا ساخته است ولی گاهی شرکتهای بزرگ و صاحب نام در حوزههای اقتصادی متفاوت چنان از ابزارهای فضای مجازی برای سرکوب استارتآپهای کوچکتر استفاده میکنند که این شرکتهای نوپا فرصتی برای رشد و جلب نظر مردم را بهدست نمیآورند.
در هر صورت فضای مجازی به شکلهای گوناگونی زندگی بشر را تغییر داده و لازمه ادامه حیات در چنین شرایطی بهرهگیری از آخرین پیشرفتهای فناوری مانند هوش مصنوعی است. به طور قطع اگر انسانها به درستی از اینترنت و ابزارهای نامحدود آن استفاده کنند شرایط ایدهآل برای حرکت روبهجلو را فراهم میسازند.
انتهای پیام/4144/
انتهای پیام/