هنرمندی چندوجهی را از دست دادیم/ مستندهای «خسرو سینایی» همیشه حرفی برای گفتن دارند
به گزارش خبرنگار سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا خسرو سینایی، کارگردان سینما عصر روز گذشته به دلیل عفونت ریه و ابتلا به کرونا در 80سالگی درگذشت.
زندهیاد سینایی یکی از برجستهترین کارگردانان سینمای مستند و سازنده مستندهایی همچون «گفتگو با سایه»، «سفر به تاریخ»، «مرثیه گمشده»، «تهران امروز، تصاویر یک شهر»، «میان سایه و نور» و «آخرین زنجیر» بود. وی همچنین در حوزه سینمای داستانی نیز آثاری مانند «عروس آتش»، « هیولای درون»، «کوچه پائیز» و «در کوچههای عشق» را از خود به یادگار گذاشت.
در همین ارتباط، خبرنگار خبرگزاری آنا در گفتگوی کوتاهی با «جمشید گرگین»، بازیگر سینما و تلویزیون، جایگاه هنری زندهیاد سینایی در سینمای ایران را مرور کرده است.
هنرمندانی که تکرار نمیشوند
جمشید گرگین گفت: خسرو سینایی در دورانی زیست و اثر خلق کرد که هنرمندان فرهیخته و اندیشمندی در عرصه فرهنگ و هنر ایران فعالیت میکردند.
وی افزود: متأسفانه شبیه این آدمها در دوران امروز شاید کمتر از تعداد انگشتان دست باشد. آدمهایی که نه فقط در یک رشته، بلکه در رشتههای مختلف فرهنگی و هنری تبحر کامل داشتند و در تمام وجوه افرادی فرهنگی و ارزشمند بودند.
زندهیاد سینایی در فیلمنامهنویسی، کارگردانی فیلم مستند و داستانی، مونتاژ، موسیقی و... درخشیده بود.
گرگین اظهار کرد: افرادی مثل آیدین آغداشلو و علیاکبر صادقی که عمرشان دراز باشد و آدمهایی که رفتند مثل زندهیادان خسرو سینایی، محمدعلی کشاورز، ژازه طباطبایی و خیلیهای دیگر؛ آدمهای درجه یکی بودند که بعید میدانم به این راحتی شبیه آنها در عرصههای فرهنگ و هنر این مملکت پیدا کنیم.
این بازیگر سینما و تلویزیون در ادامه عنوان کرد: زندهیاد سینایی یک انسان و هنرمند چندوجهی بود. در فیلمنامهنویسی، کارگردانی فیلم مستند و داستانی، مونتاژ، موسیقی و... درخشیده بود. فراتر از اینها اصولاً انسانی بسیار دوستداشتنی، مؤدب، فرهیخته و نواندیش بود.
گرگین گفت: خسرو سینایی هنرمند بسیار روشنی بود که تسلیم روزمرّگی و ابتذال نمیشد، مسائل را درست میدید و درست میاندیشد. شاگردان بسیار زیادی به جامعه تحویل داد و یادش همیشه گرامی است. درباره او ساعتها میتوان صحبت کرد.
استاد مسلم سینمای مستند
این کارشناس حوزه سینما و تلویزیون با اشاره به این که خسرو سینایی فعالیت هنری خود را با ساخت فیلم مستند آغاز کرد و در این حوزه به یک نام درخشان تبدیل شد، افزود: شاید الان به نوعی سینمای مستند نسبت به سینمای داستانی و بدنه کمتر دیده شود، اما در این عرصه ما بزرگانی را داشتهایم که آثار ماندگاری خلق کردهاند. سینمای مستند هیچ چیز کمتر از سینمای بلند و داستانی ندارد، سینمای بسیار فاخری است و شاید در بسیاری مواقع از سینمای قصهگو و داستانی، مرتبه بالاتری داشته باشد.
آثار مستند خسرو سینایی کارهایی فاخر و ماندگار است که همیشه میشود دید، همواره نو است و حرفی برای گفتن دارد
وی گفت: آقای سینایی از اساتید مسلم سینمای مستند بودند؛ آثاری که از خود در زمینه سینمای مستند به جا گذاشتند، کارهایی فاخر و ماندگار است که همیشه میشود دید، همواره نو است و حرفی برای گفتن دارد.
تسلیت به خانواده سینمای برای این ضایعه بزرگ
گرگین در پایان عنوان کرد: به خانم گیزلّا سینایی، خانم فرح اصولی، فرزندان و نوههای آن مرحوم واقعاً از صمیم قلب تسلیت میگویم. واقعاً در شرایطی که الان در آن به سر میبریم و همه چیز غمآلود و اندوهگین است، یک بزرگی که شبیهاش دیگر نخواهد آمد از میان ما رفت و این ضایعهای بزرگ است.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/