دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مرداد 1399 - 12:08
چالش‌های انجمن‌های علمی ۴۶/ میرسلیمی در گفتگو با آنا:

تعامل مستقیمی میان انجمن‌های علمی و کارشناسان وزارت علوم وجود ندارد/ ضرورت همکاری‌های مشترک میان انجمن‌های علمی

دبیر دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: ارتباط و تعامل مستقیمی میان انجمن‌های علمی و کارشناسان وزارت علوم تا حد زیادی وجود نداشته و از چالش‌ها و مسائل انجمن‌‌ها اطلاع دقیقی ندارند.
کد خبر : 503729
203.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،  تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب می‌شود که عصاره آن می‌تواند از دلِ دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمن‌های علمی دانشجویی از جمله تشکل‌هایی هستند که می‌توانند به طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آن‌ها کمتر رسانه‌ای می‌شود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاه‌ها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمن‌های علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالش‌های این انجمن‌ها بپردازد.
در این گفتگو میزبان الهام سادات میرسلیمی، دبیر دبیران انجمن‌های علمی دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و دبیر انجمن علمی دانشجویی برنامه‌ریزی اجتماعی دانشگاه تهران هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را می‌خوانید.




بیشتر بخوانید:
رسانه می‌تواند نقش پررنگی در تولید علم ایفا کند/ انجمن‌های علمی به دور از حواشی و برنامه‌های زرد عام‌پسند گام بردارند




نقش مهم دانشگاه‌ها برای بسترسازی در حوزه تولید علم
آنا: قشر دانشگاهی چگونه می‌توانند به تولید علم کمک کنند؟
میرسلیمی: امروزه دستیابی به پیشرفت علمی یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های توسعه یک جامعه به حساب می‌آید. برای تحقق هر امری شرایط لازم را باید ایجاد کرد , در زمینه تولید علم نیز همین نکته مطرح است؛ لازم است که ابتدا بسترهای لازم برای تولید علم فراهم باشد، به همین منظور دانشگاه‌ها نقش بسزایی در بسترسازی برای تولید علم دارند. در واقع بسیاری از دانشجویان، پژوهشگران و اساتید می‌توانند فعالیت‌های علمی بسیاری در راستای تولید علم داشته باشند.



نقش مؤثر انجمن‌های علمی در پیشرفت علمی کشور


آنا: نقش انجمن‌های علمی دانشجویی در پیشرفت علمی کشور چیست؟
میرسلیمی: انجمن‌های علمی نقش بسزایی در شکوفایی و شناخت قابلیت‌ها و استعدادهای دانشجویان و همچنین کسب تجارب علمی برای دانشجویان دارند، در واقع می‌توان گفت افراد به واسطه فعالیت در انجمن‌های علمی می‌توانند توانمندی‌هایشان را بهتر بشناسند و تجارب خوبی در جهت توسعه فعالیت‌های علمی کسب کرده و از این جهت انجمن‌ها می‌توانند در پیشرفت علمی کشور نقش مؤثری ایفا کنند.


تعامل مستقیمی میان انجمن‌های علمی و کارشناسان وزارت علوم تا حد زیادی وجود ندارد
آنا: رویکرد نظام آموزش عالی را در خصوص حمایت کردن از انجمن‌های علمی دانشجویی چگونه ارزیابی می‌کنید؟
میرسلیمی: نقدهای بسیاری در زمینه رویکرد وزارت علوم در خصوص حمایت از انجمن‌های علمی وارد است و حمایت و توجه زیادی از سوی وزارت علوم ندیده‌ایم؛ متأسفانه ارتباط و تعامل مستقیمی میان انجمن‌های علمی و کارشناسان وزارتخانه تا حد زیادی وجود ندارد، در واقع حداکثر تعامل انجمن‌ها در سطح دانشگاه‌ها باقی می‌ماند و به همین دلیل وزارت علوم از چالش‌ها و مسائل انجمن‌‌ها اطلاع دقیق و زیادی ندارند. برای ارتقای انجمن‌های علمی لازم است این تعامل تقویت شود تا با آگاهی از چالش‌ها و مسائل انجمن‌ها حمایت بیشتری از سوی وزارت علوم صورت بگیرد.



عدم حمایت مالی از ایده‌ها و برنامه‌های نوآورانه اعضای انجمن‌های علمی


آنا: آسیب‌ها و چالش‌های انجمن‌های علمی دانشجویی چیست؟
میرسلیمی: علی‌رغم اینکه فعالیت در انجمن‌های علمی برای دانشجویان به لحاظ کسب تجربه و افزایش کنشگری در حوزه آکادمیک بسیار مفید است اما متأسفانه چندی است که خیلی اقبالی از سوی دانشجویان دیده نمی‌شود و نوعی بی‌انگیزگی به وجود آمده است که این امر به دلیل عدم حمایت لازم بوده و در واقع این مسئله پویایی لازم در فضای فعالیت‌های انجمن علمی را تحت‌الشعاع قرار داده است. همچنین مسئله دیگری که وجود دارد عدم حمایت مالی از ایده‌ها و برنامه‌های نوآورانه اعضای انجمن‌های علمی است و به عبارتی بسیاری از ایده‌ها به دلیل مسائل مالی به سختی به عرصه عمل می‌رسد.


لزوم ایجاد فضایی رقابتی و محرک برای تشویق دانشجویان جهت حضور در انجمن‌های علمی


آنا: چه راهکاری برای تقویت انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها وجود دارد؟


میرسلیمی: عواملی مانند توجه به اهمیت فعالیت‌های انجمن‌ علمی، ایجاد یک فضای رقابتی و محرک برای ترغیب و تشویق دانشجویان، آگاهی‌بخشی در خصوص شناخت رسالت انجمن‌های علمی برای دانشجویان، اساتید و مسئولان در جهت ارتقا و بهبود بسترهای علمی و آکادمیک و حمایت‌ از ایده‌ها و برنامه‌های انجمن‌های علمی می‌تواند موجب تقویت این انجمن‌ها در دانشگاه‌ شود.



ضرورت همکاری‌های مشترک میان انجمن‌های علمی دانشگاه‌های مختلف


آنا: برای اینکه انجمن‌های علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
میرسلیمی: تقویت تعامل با اساتید و بهره‌مندی از تجارب علمی و پژوهشی آنان می‌تواند در عملکرد راهبردی انجمن‌های علمی مؤثر باشد؛ همچنین همکاری‌های مشترک میان انجمن‌های علمی دانشگاه‌های مختلف و اتحادیه انجمن‌های علمی می‌تواند در تحقق این امر مفید باشد.
آنا: نحوه آشنایی و علاقه شما به حضور و فعالیت در انجمن‌های علمی چگونه آغاز شد؟
میرسلیمی: در آغاز ترم اول دانشگاه معمولاً دانشجویان جدیدالورود با بسیاری از تشکل‌های دانشجویی آشنا می‌شوند، من نیز در روزهای آغازین دوران دانشجویی‌ام در دانشگاه تهران با انجمن علمی رشته تحصیلی‌ خود آشنا شدم و پس از مدتی با شرکت در جلسات شورای عمومی انجمن و برنامه‌ها و حلقه‌هایی که از سوی انجمن علمی برنامه‌ریزی اجتماعی برگزار می‌شد و آشنایی با اعضای انجمن علمی برنامه‌ریزی اجتماعی به فعالیت در انجمن علمی علاقه‌مند شدم.



اقدامات انجمن علمی برنامه‌ریزی اجتماعی دانشگاه تهران
آنا: درباره انجمن علمی برنامه‌ریزی اجتماعی توضیح دهید. از ابتدای شکل‌گیری این انجمن تاکنون چه فعالیت‌هایی انجام شده است؟
میرسلیمی: انجمن علمی برنامه‌ریزی اجتماعی از آغاز تأسیس تاکنون در زمینه فعالیت‌های علمی، برگزاری برنامه‌هایی مرتبط با حوزه‌های سیاستگذاری اجتماعی و تشکیل تیم نشریه و انتشار نشریه «برنا» فعالیت‌های چشمگیری داشته است. در طول یک سال اخیر انجمن ما برنامه‌های مشترکی با دانشگاه ماربورگ آلمان و سازمان تأمین اجتماعی برگزار کرده است.


اخیراً نیز به دلیل مواجه شدن با بحران کرونا و تعطیلی دانشگاه‌ها، ما همچنان در اجرای فعالیت‌های مدنظرمان استمرار داشتیم و حلقه مجازی مطالعه و تحلیل کتاب انقلاب اجتماعی را با حضور نویسنده کتاب، کوان هریس، مدرس دانشگاه کالیفرنیا و سعیدی عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار کردیم که خوشبختانه از سوی مخاطبان و اساتید بسیار مورد استقبال قرار گرفت و مفید واقع شد. در حوزه نشریات نیز موفق شدیم در جشنواره فرهنگ دانشگاه تهران رتبه برتر را در بخش نشریات اجتماعی کسب کنیم.


* گفتگو از علیرضا محمدی
انتهای پیام/۴۱۱۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب