7 کتاب درباره زندگی و سرنوشت مبهم حاج احمد متوسلیان/ شهید یا جاویدالاثر، نگاه نویسندگان در این زمینه چیست؟
به گزارش خبرنگار ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، نام حاج احمد متوسلیان بار دیگر و همزمان با 14 تیر سالروز ربوده شدن او و سه دیپلمات همراهش و خبرهایی مبنی بر مشخص شدن سرنوشت آنها بیشتر از قبل شنیده میشود. فرماندهی که ماجرای ربوده شدن او و همراهانش به معمایی 38 ساله تبدیل شده است و از همان ابتدا روایتهای مختلفی درباره سرنوشت آنها از طرف افراد مختلف بیان شده است.
شرح شجاعتهای حاج احمد متوسلیان و روایتها درباره سرنوشت او و همراهانش در طول 38 سال سوژه پژوهشها و نوشتارهای زیادی بوده که در کتابهای مختلفی منتشر شده است. در این گزارش به مرور و معرفی کتابهای مطرح درباره این فرمانده بینظیر میپردازیم.
«احمد متوسلیان هستم»، اثر محمد جواد شادانلو
کتاب «احمد متوسلیان هستم»، مجموعه مصاحبهها و سخنرانیهای حاج احمد متوسلیان فرمانده تیپ ۲۷ محمد رسول الله (ص) است که در قالب یک کتاب جمعآوری شده است.
این کتاب با دفاعیات ایشان در دادگاه سال ۱۳۵۷ پس از دستگیری در لرستان آغاز میشود و سپس با سخنرانی سال ۱۳۵۹ مسجد جامع شهر پاوه که بخشی از آن در فیلم «ایستاده در غبار» مورد استفاده قرار گرفته بود، ادامه پیدا میکند و با چند مصاحبه ایشان با دفتر سیاسی سپاه پس از عملیاتهای فتحالمبین و بیتالمقدس و مصاحبهای در کردستان ادامه پیدا میکند. کتاب «احمد متوسلیان هستم» به کوشش محمدجواد شادانلو توسط انتشارات نارگل به چاپ رسیده است.
«فرمانده جدید» اثر حسین نیری
کتاب «فرمانده جدید» نهمین کتاب از مجموعه «قصه فرماندهان» است که حسین نیری آن را بر اساس زندگی احمد متوسلیان به نگارش درآورده است.
این كتاب، هرآنچه را درباره کودکی، نوجوانی و دوره دانشآموزی حاج احمد متوسلیان بود، در همان فصل نخست که آمیزهای از قصه و زندگینامه است؛ آورده و بلافاصله در نخستین قسمت کاملاً داستانی، سروقت فرماندهی او رفته است. نویسنده تأکید دارد که حاج احمد متوسلیان، ذاتاً یک محور و رهبر برای جامعه پیرامون خودش است. برای همین است كه از 13 فصل داستانی كتاب، عناوین 4 فصل از آن با عنوان «فرمانده» شروع میشود؛ «فرمانده بسیجیها»، «فرمانده جدید»، «فرمانده من حاج احمد است» و «فرمانده درمانده». داستانها سراسر از فروتنی، بزرگواری و تیزچنگی حاج احمد میگویند.
حضور او در جبهههای نبرد آنقدر قصه دارد که این كتاب دیگر ظرفیت پرداختن به ماجرای لبنان و گروگانگیری او توسط رژیم اشغالگر قدس را ندارد؛ هرچند در نخستین فصل كتاب به این موضوع اشاره شده است.
«در هالهای از غبار»، اثر گلعلی بابایی
«در هالهای از غبار» به قلم گلعلی بابایی، برای اولین بار در سال ۹۱ به مناسبت سیامين سالگرد مفقود شدن احمد متوسليان توسط نشر صاعقه، وابسته به سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس سپاه منتشر شد. این کتاب از نظر ساختار، زندگی احمد متوسلیان را از ابتدا تا زمان اسارت و مفقود شدنش با گزارش ژورنالیستی و مستندوار روایت میکند.
در نگارش این اثر تلاش شده تا با راویانی صحبت شود که تا آن زمان کمتر از حاج احمد متوسلیان سخن گفتهاند؛ مانند منصور کوچک محسنی، سیفالله منتظری و محسن رفیقدوست و برخی از اعضای خانواده وی که خاطرات جدیدی را بیان کردند. برای جذابیت بخشیدن به اثر ۴۷ صفحه مصور گنجانده شده که شامل ۸۰ عکس با شرح تصاویر است. مخاطب با دیدن تصاویر و خواندن این شرح به ماجراهای کتاب پی خواهد برد.
«میخواهم با تو باشم»، اثر علی اکبری مزدآبادی
کتاب «میخواهم با تو باشم» اثر علی اکبری مزدآبادی درواقع سرگذشتنامهای از زندگی حاجاحمد متوسلیان است که توسط انتشارات یازهرا (س) در 119 صفحه منتشر شده است. در فهرست کتاب، سالشمار زندگی حاجاحمد متوسلیان را میبینیم که از سال 1332، تولد در تهران، تا سال 1361، ربوده شدن توسط عوامل رژیم صهیونیستی در راه عزیمت به بیروت در تیرماه را دستهبندی کرده است.
در بخشی از کتاب بیانات مقام معظم رهبری درباره این فرمانده برجسته آورده شده است. در ادامه، خاطرات دهها تن از همرزمان وی آورده شده است که خواندن هرکدام، یکی از زوایای اخلاقی برجسته وی را نشان میدهد.
«همپای صاعقه»، اثر مشترک حسین بهزاد و گلعلی بابایی
کتاب «همپای صاعقه» کارنامهای تاریخی و مستند از شکلگیری لشکر 27 محمد رسول الله(ص) که توسط انتشارات سوره مهر در 909 صفحه منتشر شده است. روایتی از یک مقطع زمانی ششماهه از جنگ تحمیلی. از ابتدای دی ماه 1360 تا اواخر تیر ماه گرم سال 1361. موضوع اصلی اثر، شرح مستند مراحل آغازین تاسیس تیپ نظامی محمد رسول الله (ص) است و نقش این تیپ را در دو عملیات بزرگ فتحالمبین، بیتالمقدس و لبنان بیان میکند.
حسین بهزاد و گلعلی بابایی در یک تلاش مشترک چهار ساله نخستین کتاب از مجموعه پژوهشی-تاریخی خود، با عنوان اصلی «حماسه 27» را به بازشناسی دوران فرماندهی زندهیاد حاج احمد متوسلیان اختصاص دادهاند. فارغ از وجود مصاحبه و ثبت خاطرات کمتر شنیده شده رزمندگان، مکالمات رودرروی فرماندهان و متن مکالمه شهید همت با حاج احمد متوسلیان، متن مذاکرات و تماسهای مخابراتی و بیسیمی، کتاب را جذاب و خواندنی کرده است.
شیوه روایی و داستانی کتاب و قرار گرفتن اسناد در دل حوادث، مخاطب را مشتاقانه به صفحات بعد راهنمایی میکند. «همپای صاعقه» در 14 فصل تدوین شده و علاوه بر این، عکسهایی دیدنی از عملیاتهای مختلف در انتهای کتاب منتشر شده است.
«سی و هفت سال» اثر حمید داودآبادی
کتاب «سی و هفت سال» با زیرعنوان «نگاهی واقعبینانه به طولانیترین گروگانگیری قرن اخیر»، اثر حمید داودآبادی در 104 صفحه توسط انتشارات شهید کاظمی منتشر شده است.
ربودن حاج احمد متوسلیان فرمانده سپاه محمد رسول الله (ص) به همراه سید محسن موسوی، کاردار سفارت ایران در بیروت، کاظم اخوان، خبرنگار و عکاس خبرگزاری ایرنا و بسیجی رزمنده تقی رستگار، طولانیترین حادثه گروگانگیری قرن اخیر را رقم زده است. از آن تاریخ تا به امروز، اخبار ضدونقیضی منتشر شده است که هیچ کدام سندیت نداشته و همه بر حدسیات و ادعاها مبتنی است.
نویسنده در ابتدای کتاب به ضدونقیض بودن اخبار و اطلاعاتی که تا امروز درباره چهار دیپلمات ربودهشده ایرانی در لبنان منتشر شده است، اشاره کرده و گفته در کتابش تلاش کرده با نگاه به ادعاها، نقبی به حقیقت بزند. کتاب «سیوهفت سال» محصول گردآوری و تالیف است؛ به این معنا که داودآبادی مطالب گذشته خود را گردآوری کرده و مطالب جدیدی را هم به آنها افزوده است.
«راز احمد» اثر حمید داودآبادی
کتاب «راز احمد» با زیر عنوان «سفر بیبازگشت احمد متوسلیان»، دیگر اثر حمید داودآبادی درباره این فرمانده دفاع مقدس است که توسط نشر یازهرا (س) در 457 صفحه منتشر شده است. «راز احمد» یکی از آخرین و تازهترین آثاری است که درباره حاج احمد متوسلیان منتشر شده است.
یکی از نکات برجسته این کتاب روایتی جذاب از گفتههای شهید سپهبد قاسم سلیمانی در مورد احمد متوسلیان و سرنوشت او و همراهانش پس از ربوده شدن در لبنان است.
انتهای پیام/4028/پ
انتهای پیام/