چگونه حافظه خود را تقویت کنیم؟/ معرفی راههایی برای بهبود عملکرد شناختی
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، مطالعات انجمن روانشناسان آمریکا حاکی از آن است که مغز انسان اوایل دهه 20 سالگی در بالاترین حجم خود قرار دارد و بعد از آن به آرامی کوچکتر و کوچکتر میشود. با کوچک شدن مغز عملکردهای شناختی فرد نیز تحلیل میرود. با این حال سبک زندگی فرد میتواند این روند را کُند کند.
انسان نهتنها میتواند با افزایش سن تواناییها ذهنی خود را حفظ کند بلکه قادر به گسترش و افزایش این تواناییهاست. تغییرات رفتاری ساده به فرد کمک میکند که در طولانی مدت عملکردهای شناختی خود را در بهترین حالت نگه دارد. آنچه انسان انجام میدهد و انجام نمیدهد تأثیر شگرفی بر مهارتهای حافظه و عملکرد شناختی وی دارد.
شاید در ابتدا دشوار به نظر برسد اما انجام چالشهای فیزیکی و ذهنی یکی از بهترین راهها برای کُند کردن روند تقلیل عملکردهای شناختی و مهارتهای حافظه است. چالشهای جدید بهترین روش برای تمرین دادن ذهن و مسیرهای ذهنی جدید است.
سبکهای جدید آموزشی را در آغوش بگیرید
هر شخصی با روش منحصربهفردی آموزههای جدید را یاد میگیرد. برخی با خواندن کتاب و جزوه یاد میگیرند و برخی دیگر با تماشای یک ویدئو یا گوش دادن به یک پادکست. هر مسیر آموزشی تجربهها و خاطرات جدید خلق میکند. بیشتر مردم برای یادگیری یک روش ثابت دارند و برای فراگیری هر دانش جدیدی از آن استفاده میکنند. در این میان برخی افراد نیز با ترکیبی از انواع محتواهای آموزشی، مانند پست، مستند، کتاب، پادکست و گفتگو، آموزههای جدید را فرامیگیرند.
نتایج مطالعات نشان میدهد در هر سبک یادگیری قسمتهای مختلفی از مغز درگیر میشوند. هرچه نواحی بیشتری از مغز در حین یادگیری فعال شود، توانایی به خاطر سپاردن و به یاد آوردن اطلاعات در فرد بیشتر میشود. بنابراین استفاده از سبکهای یادگیری جدید میتواند روند پردازش اطلاعات مغز را در طولانی مدت بهبود ببخشد.
علایق هنری مختلف پرورش دهید
پابلو پیکاسو میگوید؛ هنر، گردوغبار زندگی روزمره را از روح میزداید. پیدا کردن یک سرگرمی جدید یا از سر گرفتن یک سرگمی قدیمی مانند نقاشی، رنگآمیزی، عکاسی و باغبانی میتواند به بهبود تمرکز، خلقوخو و حافظه فرد کمک کند. سرگرمیهای هنری مغز را تحریک کرده و باعث بکارگیری حواس به روشهای جدید میشود.
یادگیری کاری جدید نیازمند بسط فیزیکی، ذهنی و احساسی در انسان است. هر سرگرمی که شامل توجه بسیار به جزئیات باشد، میتواند روند تقلیل و تحلیل عملکردهای شناختی را کاهش دهد و باعث بهبود حافظه شود. سرگرمیهای هنری نهتنها راهی برای بروز استرس است بلکه تمام مغز را درگیر میکند. هنر نهتنها باعث ایجاد ارتباط میان سلولهای عصبی میشود بلکه مغز را تحریک کرده و منجر به تولید سلولهای عصبی جدید میشود.
تمرینات فیزیکی، بازی و مدیتیشن راهی برای محافظت از مغز در برابر تقلیل و تحلیل عملکردهای شناختی هستند، با این حال نباید از تأثیر سرگرمیهای هنری مانند نقاشی، عکاسی و آهنگسازی بر بهبود عملکرد مغزی غافل ماند.
یادگیری مادامالعمر؛ حفظ سلامت مغز
مغزی به طور دائم تحریک میشود، کلید یک زندگی پرجنبوجوش است. یادگیری مادامالعمر میتواند روند تحلیل و تقلیل عملکردهای شناختی با افزایش سن را محدود کند. وقتی فرد موضوع جدیدی را یاد میگیرد، مغزش نه تنها باهوشتر بلکه قویتر نیز میشود. اطلاعات جدید مسیرهای میان سلولهای عصبی مغز را قویتر میکند.
یادگیری مادامالعمر به معنای پیگیری مداوم، داوطلبانه و انگیزشی در خصوص دانشهای جدید است که میتواند مغز را در سطح بهینه نگه دارد. هر زمانی که فرد اطلاعات جدیدی را به مغز ارائه میدهد، از آن در برابر روند زوال طبیعی محافظت میکند که همراه با افزایش سن میآید. یادگیری مادامالعمر کلید حفظ عملکردهای شناختی است.
حفظ عملکردهای شناختی نوعی سناریوی «اگر استفاده نکنی از بین میرود» است. اگر فرد فعالیتهای محرک عملکرد شناختی انجام دهد، ارتباطات سیناپسی قویتر میشود اما اگر این مسیرهای مغزی استفاده نشوند، ارتباطات میان آنها از بین میرود. یادگیری مباحث جدید نهتنها مغز را تحریک میکند بلکه به حفظ حافظه فرد نیز کمک میکند. یادگیری مادامالعمر مقصد نیست، مسیر و روش است؛ هیچ میانبری برای یادگیری مباحث جدید وجود ندارد.
انتهای پیام/4021/
انتهای پیام/