دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

بهترین روش درمان کرونا تا زمان کشف واکسن/ پلاسمای بهبودیافتگان چگونه به کمک کرونایی‌ها می‌آید؟

بنا بر اذعان کارشناسان با توجه به این‌که تهیه واکسن ویروس کرونا ماه‌ها و شاید یک سال هم به طول بینجامد بهره‌گیری از پلاسمای بهبودیافتگان این بیماری در درمان آن می‌تواند تا زمان کشف واکسن روند افزایشی شیوع این بیماری را کُند کند.
کد خبر : 478017
156999159.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، شیوع سریع ویروس کرونا در بیش از 135 کشور دنیا نگرانی‌ها را برای درمان آن تشدید کرده است.


با توجه به این‌‌که همچنان دارو و واکسن شناخته شده‌ای برای درمان آن کشف نشده، دانشمندان به‌دنبال استفاده از راه‌حل‌هایی هستند تا بتوانند روند افزایشی شیوع این بیماری را تا زمان کشف واکسن آن کند کنند.


در میان راه‌حل‌هایی که از سوی پزشکان مطرح می‌شود تهیه پادتن از پلاسمای خون بهبودیافتگان ویروس کرونا است.


استفاده از سرم دوران نقاهت که در اصل برداشت پادتن‌های ضدویروس از بدن بیمارانی است که در گذشته آلوده بوده‌اند، به بیش از یک قرن گذشته باز می‌گردد اما در چند دهه اخیر چندان مورد استفاده قرار نمی‌گرفته است.


بنا بر گزارش‌ها در جریان اپیدمی آنفولانزای 1918 (یا آنفولانزای اسپانیایی که گفته می‌شود یک‌سوم مردم جهان در آن زمان به آن مبتلا شده و تعداد مرگ و میر ناشی از آن نزدیک به میزان قربانیان جنگ جهانی اول است) انتقال فرآورده‌های خونی به‌دست‌آمده از بازماندگان بیماری منجر به کاهش 50 درصدی مرگ و میر بیماران حاد مبتلا به این آنفولانزا شد.


به گفته دکتر آرتورو کازادوال، رئیس بخش میکروبیولوژی و ایمونولوژی دانشکده سلامت عمومی دانشگاه جان هاپکینز بلومبرگ، دهه‌های گذشته استراتژی مشابهی برای درمان و کند کردن سرعت انتشار بیماری فلج اطفال و سرخک انجام شد؛ اما این تکنیک در دهه 1950 با نوآوری‌های علم واکسن مدرن و داروهای آنتی‌ویروسی کنار گذاشته شد.


این متخصص حوزه ایمنی‌شناسی می‌گوید در اوایل قرن بیستم بشر با یک بیماری همه‌گیر مواجه شد که هیچ دارو و واکسنی برای آن وجود نداشت و اکنون هم ما با چنین وضعیتی مواجه هستیم و می‌توانیم با دریافت خون از افراد بهبودیافته در درمان یا پیشگیری از آن اقدام کنیم.


وی در مقاله‌ای که اخیراً در ژورنال تحقیقات بالینی منتشر شده، عنوان کرد که گردآوری سرم خون یا پلاسما از افرادی‌که پیش از این به ویروس آلوده شده‌اند حداقل تا زمانی‌که درمان بهتری برای آن کشف نشود می‌تواند بهترین امیدواری برای درمان موارد حاد کووید-19 باشد.


شواهد تاریخی اخیر در بروز بیماری‌های فراگیر و استفاده از روش فوق گواهی بر ادعای این متخصص است:



  • در سال 2003 پزشکان چینی از پلاسمای بیماران بهبود یافته برای معالجه 80 بیمار مبتلا به بیماری ویروسی موسوم به سندرم حاد تنفسی حاد یا سارس (SARS) که کرونا ویروس اولیه است، استفاده کرده و دریافتند که این روش با بهبود نتایج و همچنین کاهش مدت بستری بیماران مرتبط است.



  • در سال 2014 نیز سازمان بهداشت جهانی دستورالعملی را برای استفاده از پلاسمای افراد درمان شده ابولا منتشر کرد.


با وجودی‌که استفاده از پلاسمای بهبودیافتگان کرونا ویروس هنوز به‌طور گسترده آزمایش نشده ولی پزشکان چینی از این روش برای درمان کسانی‌که در مراحل اولیه کرونا قرار دارند، استفاده کرده و تا حدودی نیز نتایج مثبتی گرفته‌اند.


دکتر ژانگ ون‌هونگ، رئیس تیم پزشکی اعزامی از شانگهای به ووهان برای کمک به مقابله با شیوع کرونا در این باره می‌گوید استفاده از پلاسما احتمالاً زمان لازم برای درمان این بیماری را از 5 الی 10 روز به 3 تا 5 روز کاهش می‌دهد.


البته در این میان برخی از شرکت‌های داروسازی نیز به‌دنبال استفاده از روش پلاسما برای درمان کرونا افتاده‌اند و معتقدند که از نظر تئوری با قرار دادن پروتئین‌های مبارز با بیماری از بیماران بهبودیافته در افرادی که هنوز با این بیماری مقابله می‌کنند، می‌تواند در درمان مؤثر واقع شود؛ چون پلاسما مایعی است که سلول‌های خونی، مواد مغذی و هورمون‌ها را از طریق رگ‌های خونی منتقل کرده و حاوی پادتن‌هایی است که بدن را برای از بین بردن باکتری‌ها یا ویروس‌ها هنگام ایجاد عفونت آماده می‌کند.


در اظهارنظری از سوی یکی از متخصصان کشورمان این روش می‌تواند برای کنترل روند شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور مؤثر باشد.


علی اکبر پورفتح‌الله، رئیس انجمن علمی انتقال خون ایران ضمن تأیید استفاده از پلاسمای خون بهبودیافتگان برای درمان کرونا می‌گوید تجربه این روش در کرونا، راهبردی برای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای مبارزه با این بیماری و همچنین بیماری‌های عفونی نو ظهور آینده خواهد بود.


به نظر می‌رسد این راهبرد باید هرچه زودتر در دستور کار مسئولان و مدیران وزارت بهداشت و شرکت‌های دانش‌بنیان قرار بگیرد تا ضمن کمک به بهبودی مبتلایان به ویروس کرونا، نسبت به تولید انبوه آن هم  اقدام شود.


انتهای پیام/4105/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب