دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نگاهی به دغدغه درست شبکه سه در بحث مسجدمحوری/ چرا «مسجد» برای جوانان جذاب نیست؟!

برنامه بدون توقف در تازه‌ترین موضوع خود ضمن نگاهی جامع به مسجدمحوری سعی کرده به این پرسش پاسخ دهد که چرا دیگر مسجد برای جوانان جذاب نیست؟
کد خبر : 462758
IMG_6826.JPG

گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا؛ مسجد خانه خدا، نقطه امنی برای همه مردم، محوری‌ترین پایگاه در جامعه اسلامی که در طول تاریخ اسلام مهمترین نقش سیاسی و عبادی را داشته و همچنین محلی برای ارتباط اقشار مختلف جامعه و حاکمیت بوده، امروز به باور برخی در عملکرد خود دچار اشکالاتی شده که همانا این مشکلات مانع از ایفای نقش تاریخی آن در جامعه مدرن شده است.


در واقع این عده معتقدند برخی از رویکردهایی که امروز مساجد گرفتار آن هستند باعث شده تا افراد به ویژه جوانان گرایش کمتری برای حضور در مساجد و شرکت در فعالیت‌های آن داشته و آن نقش محوری را برای این مکان مقدس قائل نباشند و شاید همین مسائل بهانه‌ای شده تا برنامه «بدون توقف» شبکه سه سیما در آخرین قسمت خود به سراغ موضوع مسجدمحوری و حواشی مربوط به آن رفته تا به بررسی موانع موجود در خصوص کمرنگ شدن نقش مساجد و چرایی آن بپردازد.


از نکات قابل تأمل در برنامه بدون توقف مطرح شدن موضوع تعدد متولیان در امور مسجد است که تعدد این متولیان و نبود همفکری و هماهنگی بین آنها باعث ایجاد تشتت آراء در برنامه‌ها و همچنین عملکرد کلی مساجد می‌شود تا آنجا که هر کدام از نهادها بنابر سلائق سیاسی خود سعی در سوق دادن فعالیت‌های آن مسجد به سمت اهداف آن نهاد و بعضا یک حزب و جناح خاص دارند و به این ترتیب هر کدام از نهادها مسجد را ابزاری برای نیل به اهداف سیاسی خود قرار داده و به واسطه خدماتی که ارائه می‌دهند انگیزه سهم‌خواهی دارند و البته این اتفاق باعث سیاسی و جناحی شدن مساجد شده است.


این گروه معتقدند که قطعا همین جناحی شدن باعث دفع گروه‌هایی از جامعه و دوری آنها از مساجد می‌شود. البته گروه دیگر کارشناسان حاضر در برنامه بر این باورند که سیاسی بودن از اصول و جزء تفکیک‌ناپذیری از مسجد بوده و نمی‌توان آن را از مسجد جدا کرد کما اینکه از ابتدا کارکرد سیاسی، عبادی بودن برای این پایگاه عبادی، اجتماعی تعریف شده و اگر فردی نمی‌تواند با امام جماعت و یا رویکرد سیاسی مسجدی ارتباط برقرار کند می‌تواند مسجد خود را عوض کند اما نباید انتظار داشت که مساجد به خاطر تفکر عده‌ای از اصول خود پا پس کشیده و آن را زیر پا بگذارند.


این عده بر این باورند که رهبریت هر مسجد برعهده امام جماعت آن بوده و متولیان نقشی در رویکرد یا اِعمال سلیقه در عملکرد ندارند.




بیشتر بخوانید:





همچنین از دیگر مباحث مهمی که در برنامه بدون توقف به آن اشاره شد، موضوع رقیب‌تراشی برای مساجد است، چنانکه در حال حاضر نهادهای موازی امور فرهنگی و اجتماعی -که حتی تا دهه‌های پیش انجام آن برعهده مساجد بود- تحت اختیار گرفته و به همین شکل گروه قابل توجهی از جامعه را جذب خود کرده است و همین امر شاید یکی از موانع اساسی برای حضور افراد به ویژه، نوجوانان، جوانان و بانوان در مساجد به شمار می‌رود.


همچنین انحصارطلبی گروه‌هایی خاص و بعضا برخورد نامناسب برخی از متولیان نیز بر این موانع افزوده و باعث شده تا مساجد تنها در انحصار عده‌ای قرار گیرد.


آنچه اهمیت دارد این است که «بدون توقف» در این برنامه سعی دارد تا به دور از غرض‌ورزی و تعصب با نگاهی به مشکلات و حواشی حوزه مسجدمحوری به بررسی عوامل عدم جذب جوانان به این پایگاه اجتماعی و اصلاح نگرش نسبت به کارکردهای آن بپردازد، چراکه حوزه مسجد به دلیل نداشتن متولی خاص هیچ‌گاه مورد بحث جدی قرار نگرفته و در طول این سال‌ها در مقاطعی دچار تندروی‌ها و در پس آن با تغییر مدیریت‌ها دچار کندروی‌هایی شده است.


در واقع شاید طرح بحث در خصوص مسجد با همه ابعاد موجود در یک برنامه تلویزیونی به تنهایی قادر به رفع موانع و مشکلات برای خارج کردن این حوزه  از مهجوریت نباشد، اما قطعا می‌تواند تلنگری باشد تا هم مردم، هم متولیان و ریش‌سفیدان مساجد و ائمه جماعت و هم حاکمیت بازنگری به عملکرد خود داشته و هر کدام در حد توان قدمی در اصلاح امور بردارند.


انتهای پیام/4139/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب