افزایش کیفیت خودروهای داخلی با دستگاه عیبیاب ساخت دانشجویان ایرانی فراهم شد/ آیا خودروسازان داخلی استقبال میکنند؟
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اساتید دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف به سرپرستی علیرضا فرهادی، استادیار گروه سیستمهای دیجیتال دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف اقدام به طراحی و ساخت «دستگاه عیبیاب و شبیهساز خودکار کامپیوتری برای صحهگذاری و عارضهیابی پلتفرم اکومکس خودرو» کردهاند.
این دستگاه ازآنجهت اهمیت دارد که سهم کشورهای درحالتوسعه از تصادفات جادهای به ۹۰ درصد میرسد که این امر هشدارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) را نیز برانگیخته است.
یکی از اصلیترین دلایل بروز تصادفات کمرنگ بودن فاکتورهای ایمنی، کنترل کیفیت و رعایت الزامات و استانداردها در تولید خودرو است، شرکتهای جهانی خودروسازی از فناوری اطلاعات و سیستمهای رایانهای برای حل مشکلات خودروها استفاده میکنند این شرکتها با طراحی و توسعه سیستمهای کامپیوتری عیبیاب خودرو به دنبال افزایش هوشمندسازی تولید خودرو و ارتقای چشمگیر کیفیت و ایمنی خودروها برای دستیابی به خودروهایی با عیوب کم و حتی صفر هستند.
محققان دانشگاه صنعتی شریف با درک از نیاز به دستیابی به فناوریهایی برای کاهش اشکالات خودروها و کاهش هزینههای ناشی از تصادفات دستگاه عیبیاب و شبیهساز خودکار کامپیوتری را ساختهاند، این دستگاه از دو بخش اصلی نرمافزار عیبیاب و شبیهساز و سختافزار تشکیلشده است.
با استفاده از این دستگاه ساخت دانشمندان داخلی تمامی تستهای لازم کنترل کیفیت به زیر بخش برق و الکترونیک خودرو در زمان نسبی بسیار کمتر قابلاعمال بوده و در صورت بروز عارضه، لیست تمامی عارضهها گزارش میشود، بنابراین از تحویل محصول معیوب به مشتری جلوگیری بهعمل میآید. همچنین با ارائه گزارش این دستگاه به سازندگان قطعات برق و الکترونیک خودرو این امکان برای تولیدکنندگان قطعات داخلی خودرو فراهم میشود تا کیفیت محصولات خود را ارتقا دهند و محصولی با کیفیت بالاتر بمانند مشابه خارجی تولید کنند. در نتیجه این دستگاه علاوه بر ارتقای چشمگیر خودروهای تولید داخل سبب حمایت از قطعات سازان داخلی خودرو نیز میشود.
بخش سختافزار این دستگاه شامل دو برد واسط است که بین دسته سیمها و BCM و FCM خودرو قرار گرفته و از طریق آنها سناریوهای آزمون و شبیهسازی تولید شده توسط نرمافزار عیبیاب به پلتفرم اکومکس نصبشده در خودرو اعمال شده و نتایج تست برای صحهگذاری عارضهیابی به نرمافزار شبیهساز و عیبیاب بازخورد داده میشود.
بخش سختافزار شامل یک دستگاه پرتابل برای بازخورد نتایج تستهای سمعی و بصری و یک منبع تغذیه آمپر بالا جهت شبیهسازی تستهای مربوط به باتری است. ارتباط بین نرمافزار و سختافزار بیسیم بوده و در حین اعمال سناریوی تست، سیگنالهای کن سرعت بالا (HS-CAN)، کن سرعت پایین (LS-CAN) و لین (LIN) بهصورت برخط مانیتور و بهمنظور صحهگذاری ثبت میشوند. در صورت وجود عارضه در زیر بخشهای پلتفرم برق و الکترونیک خودرو (موسوم به اکومکس)، عارضهها به تفکیک هر یک از زیر بخشها، شناسایی شده و در گزارش نرمافزار نشان داده میشود.
این دستگاه قادر به گزارش مورد به مورد عارضهها بوده و گزارش آن هم بهصورت کلی تأیید (pass) و رد (fail) بهمنظور عارضهیابی سریع و همچنین جزئی نظیر گزارش مقدار سیگنالهای ورودی و مقدار سیگنالهای خروجی حاصله صورت میگیرد. بهعلاوه، بخشی از کالیبراسیون نظیر مقایسه میزان خروجیها با مقادیر مرجع توسط دستگاه عیبیاب انجام میشود.
گفتنی است که خروجیهای خودرو صرفاً سیگنال الکتریکی نبوده و شامل خروجیهای سمعی و بصری نیز میشود. این دستگاه امکان تعریف رویههای تست جدید توسط بهرهبردار دستگاه بدون نیاز به حضور تولیدکننده دستگاه است.
باید در نظر داشته باشیم که در حال حاضر یکی از معضلات عمده صنعت خودروسازی کشور وجود عارضه در زیر بخشهای برق و الکترونیک خودرو است، به دلیل بسیار زمانبر بودن تستهای کنترل کیفیت برق و الکترونیک خودرو، در حال حاضر تنها تعداد محدودی تست صحهگذاری کنترل کیفیت به خودروهای تولید داخل در انتهای خط تولید قابلاعمال است.
مزایای سیستمهای عیبیاب خودکار خودرو شامل شناسایی عیب در مراحل آغازین و طراحی خودرو، بهبود بهرهوری و قابلیت اطمینان خودرو، کاهش هزینههای نگهداری و تعمیر خودرو و پیشگیری و کاهش حوادث و تصادفات است. ضمن آنکه هرچه در مراحل اولیه تولید، عیوب خودرو شناسایی و مرتفع گردد ضمن کاهش هزینههای گارانتی برای خودروساز، افزایش سطح کیفیت و ایمنی خودرو و ارتقای چشمگیر رضایت مشتری نیز حاصل میشود.
باید منتظر ماند و دید که آیا خودروسازان داخلی از ساختههای دانشمندان داخلی برای بهبود تولیدات خود استفاده خواهند کرد؟ به نظر میرسد در فرایند ارتباط دانشگاه و صنعت این بار دانشگاه گام خود را برداشته است و توپ در میدان مدیران صنعت قرار دارد.
انتهای پیام/4115/پ
انتهای پیام/