دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 شهريور 1398 - 16:09
استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران:

اروپا متمایل به حفظ برجام است/ تیم B تفاوتی با دیگر گروه‌ها ندارد

یک استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران گفت: بعضی‌ها در کشور معتقدند که تیم B مانع توافق بین ایران و سایر کشورها است اما این تیم تفاوتی با سایر گروه‌ها ندارد.
کد خبر : 415643
IMG_7725.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تشکل‌های دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ابراهیم متقی در نشست خبری «زمزمه‌های مذاکره با آمریکا؛ راهگشایی یا بن‌بست» که ظهر امروز در دفتر اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان برگزار شد، گفت: تحلیل مذاکره باید بر اساس دلایل عقلی و راهبردی باشد. ترامپ نشان داد جزء زمام‌دارانی است که می‌خواهد با هیاهو و جنجال کار خود را پیش برد. کشور آمریکا همچنین به تعهدات خود عمل نکرده است. رهبر معظم انقلاب مطرح کرده‌اند آمریکا به تعهدات خود در قالب برجام عمل نکرده است و برای توافق جدید با این کشور باید تعهدات قبلی خود را عمل کنند. در روابط بین‌الملل نیز اگر وزیر امور خارجه یا رئیس جمهور یک کشور تعهدی می‌دهد، باید رؤسای جمهور دیگر آن کشور به آن تعهد پایبند باشند، در غیر این‌صورت اعتبار آن کشور زیر سؤال می‌رود و مذاکره مجدد با آن کشور غیرمنطقی است.


وی افزود: اگر رئیس جمهوری به تعهدات رئیس جمهور قبلی آن کشور پایبند نباشد، چگونه انتظار داریم منافع سایر کشورها را رعایت کند. برای مذاکره جدید باید دو طرف اعتماد نسبی به هم‌دیگر داشته باشند. برای جلب اعتماد ایران به آمریکا نیز باید نوعی برگشت‌پذیری در اقدامات آمریکا صورت گیرد. کمترین اقدام آمریکا برای اعتمادسازی این است که تعهدات خود در قالب برجام را عملی کند.


این استاد روابط بین‌الملل دانشگاه تهران بیان کرد: بعضی‌ها در کشور معتقدند که تیم B وجود دارد و این تیم مانع دستیابی به یک توافق می‌شوند اما این افراد باید بدانند که اگر تیم A، B یا C نیز وجود داشته باشد، همه در قالب یک تیم حرکت می‌کنند و به دنبال یک هدف هستند.


متقی خاطرنشان کرد: به نظر من در ایران هیچ‌گاه نگاه رئیس جمهور در مقابل نگاه مقام معظم رهبری نخواهد بود. اگرچه نگاه روحانی به غرب و اروپا نگاه خوشبینانه‌ای است اما می‌داند که ترامپ چهره‌ای قابل اعتماد نخواهد بود. رئیس جمهور چهره خود را تحت‌الشعاع یک مذاکره ناموفق قرار نخواهد داد. روحانی می‌داند که زمینه‌ساز مذاکره جدید با آمریکا، برداشته شدن همه تحریم‌ها است. این زمینه‌ها باید طوری باشد که منافع ملی ما تحت تأثیر قرار نگیرند.


وی تصریح کرد: جان بولتون در زمره گروه‌های محافظه‌کار جدید است و نظر او درباره ایران تغییر نظام بوده. چارچوب تفکرات وی در مؤسسات آمریکایی و همکاری با سازمان منافقین مشهود است. تغییر بولتون تنها تغییر یک عضو کابینه است چرا که مشاور امنیت ملی در شورای امنیت ملی آمریکا حتی حق رأی نیز ندارد. بولتون یک چهره تأثیرگذار در سیاست خارجی آمریکا نیست که عزل وی تغییری در سیاست‌های بنیادی آمریکا ایجاد کند.


این استاد روابط بین‌الملل ادامه داد: بعد از عزل بولتون، وزیر خارجه و وزیر خزانه‌داری آمریکا طی مصاحبه‌هایی گفتند ایران باید در رفتار خود تغییر ایجاد کند تا تغییری در رفتار آمریکا ببیند.


متقی اشاره کرد: جمهوری اسلامی ایران نمی‌تواند با نظر بعضی از کارگزارن خود سیاست‌های کلان را تغییر دهد. رویکرد رئیس جمهور ایران برای مذاکره با آمریکا این است که بخشی از تحریم‌ها برداشته شود اما من می‌گویم برای شروع مذاکره، آمریکا باید ایران را از لیست کشورهای حامی تروریست خارج کند.


وی اعلام کرد: بعضی‌ها می‌گویند ایران را از فصل هفت منشور سازمان ملل خارج کرده‌اند اما باید بدانیم که قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل امکان اعمال فشار را علیه ایران میسر می‌کند. تا خروج ایران از لیست کشورهای حامی تروریست انجام نشود، امکان تحریم مجدد ایران فراهم است. وضعیت فعلی شبه‌فرسایشی است و چیزی به‌عنوان مذاکره در سطح رؤسای جمهور در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل بعید به نظر می‌رسد.


متقی اضافه کرد: اروپایی‌ها تمایل به بقای برجام دارند و زمان زیادی هم برای بقای این توافق صرف کرده‌اند اما در فضای موجود سیاست جهانی، آمریکا بدون جلب موافقت آمریکا محدودیتی برای انجام برخی از تعهدات خود خواهد داشت. آمریکا نیز سیاست‌های حقوقی اروپا را قبول ندارد. در این فضا بعید است اروپا بدون آمریکا به نتیجه مشخصی با ایران برسد و بعید می‌دانم تلاش‌های مکرون بدون موافقت آمریکا منجر به انجام تعهدات اروپا شده و منافع ایران را تأمین کند.


وی خاطرنشان کرد: تفکر اشتباه دولت ما این بود که اروپا را بازیگری متمایز می‌دانست. همین اشتباه سبب تردید در بین مسئولان دولتی شد. گام سومی که ایران برای کاهش تعهدات برجامی خود برداشت، گام محدودی بود. می‌توانستیم تعهدات‌مان را در مقابل پروتکل الحاقی متوقف کنیم. همین گام می‌توانست کافی باشد. شکافی که در برنامه هسته‌ای ایران ایجاد شد، با اقداماتی نظیر گام سوم کاهش تعهدات برجامی پر نخواهد شد.


این استاد دانشگاه تأکید کرد: فشارهای آمریکا علیه کشورمان فشارهای حداکثری بوده اما اقدامات متقابل ما حداقلی است. اقدامات آمریکا اقتصاد ما را تهدید جدی می‌کند اما اقدامات ما حتی امنیت ذهنی مسئولان آمریکایی را تهدید نمی‌کند.


انتهای پیام/4115/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب