پیشنهاد مکرون در میانجیگری میان ایران و آمریکا یک فریب است
آرش پاکاندیش در گفتگو با خبرنگار حوزه اندیشه و کرسیهای آزاد اندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، درباره میانجیگری فرانسه برای مذاکره ایران با غرب گفت: تجربیات مذاکرات هستهای از سال ۲۰۰۳ تا الان نشان میدهد که با دولتی که معاهدات بینالمللی را براحتی و همانند آب خوردن نقض میکند، نمیتوان تعامل کرد؛ سوابق عهدشکنی امریکا با کشورهای جهان از جمله لیبی، کره شمالی، چین، هند و همچنین خروج از توافق پاریس در ژوئن۲۰۱۷ و نیز شکستن پیمان موشکهای ضدبالستیک در ژوئن۲۰۰۲ و خروج از برجام گوشهای از بدعهدیهای آمریکا است.
وی با بیان اینکه هدف از مذاکرات هستهای برداشته شدن تحریمها بود که بسیاری از آنها برداشته نشد، افزود: قبل از برجام و حتی قبل از مذاکرات ژنو ایران قادر بود یک میلیون بشکه نفت به طور رسمی بفروشد، حدود ۱۰ هزار کیلوگرم اورانیوم غنی شده در اختیار داشتیم که جدای از مشخصههای فنی و هستهای آن، برای کشور بازدارندگی ایجاد میکرد. در دوران پیش از پذیرش برجام ۱۹ هزار سانتریفیوژ در حال کار بودند که اکنون به یک هزار عدد کاهش پیدا کرده است.
این مدرس دانشگاه خاطرنشان کرد: فرانسه در دوران جنگ تحمیلی حاضر نبود چند عدد رادار جنگنده میراژ اف_۱ به ایران بفروشد چه برسد به انتقال فناوری یا حتی احداث خط تولید یک جنگنده در داخل ایران؛ لذا کسانی که حتی فکر بحث مذاکرات موشکی را در سر میپروانند خائنین به کشور و میرزاملکم خانهای زمان هستند که میخواهند کشور به لحاظ قدرت نظامی دچار وابستگی شود.
پاکاندیش بیان کرد: آمریکاییها میخواهند نظام اسلامی را از مولفههای قدرت و اقتدار خود تهی کنند و امروز کاملا مشخص شد که مذاکره ابزار فریب نظام سلطه برای نفوذ است؛ باید از تجربه مذاکرات برجام درس گرفت و مراقب بود که بزککنندگان دشمن با نفوذ جریانیشان موجب تغییر دیدگاه تصمیم گیران نشوند.
وی با اشاره به اینکه عدهای تلاش دارند حساب اروپا و آمریکا را از هم جدا کنند، تصریح کرد: اروپاییها نشان دادند که در حساسترین مواقع با آمریکا همراهی میکنند؛ مانع تراشی دولت انگلیس در قبال حق خرید کیک زرد بر اساس برجام از نمونههای همراهی اروپا با آمریکا است؛ اروپاییها چک بیمحلی که برای ایران کشیدند را نقد کنند.
پاک اندیش در ادامه سخنان خود با اشاره به گفتگوی اخیرش با برنامه رادیویی «گفتوگوی سیاسی» با موضوع «بررسی نقشه آمریکا و فرانسه برای تحمیل مذاکره مجدد به ایران و تلاش برای خنثی کردن تلاش محور مقاومت» اشاره کرده و گفت: امروز که فرانسه نقش پلیس خوب را بازی میکند، در سال ۹۲ و در زمان دولت اوباما سختگیرانهترین حرکات را در جریان مذاکرات اعمال کرد و نقش پلیس بد را داشت. اکنون تقسیم کار تغییر پیدا کرده و فرانسه در نقش پلیس خوب ظاهر شده است. برای همین مکرون در جریان اجلاس جی ۷ ادعا میکند که یک بسته پیشنهادی دارد و معتقد است که در برابر توقف گامهای ایران در کاهش تعهدات برجامی، اروپا حرکاتی را در پیش میگیرد.
پاکاندیش در این برنامه اظهار کرد: برای مثال وعده اعتبار ۱۵ میلیون دلاری داده شد که در اینجا سوال پیش میآید، مکرون که حاضر است اعتبار ۱۵ میلیون دلاری به ایران در ازای یکسری فعالیتها پرداخت کند، چرا وعده ۴ میلیون یورویی برای اینستکس عملی نمیشود. با ذکر این مثال میخواهم بگویم پیشنهاد مکرون یک بازی و فریب است و از آن سو ذوقزدگی که در میان سیاستمداران ما اتفاق افتاده، قابل تامل است و جالب اینکه درباره اتفاقات رخ داده و ملاقاتهایی که صورت گرفته است، هیچ گونه اطلاعرسانی صورت نمیگیرد.
وی مطرح کرد: به نظرم درباره اطلاعرسانی در موضوع سفر به بیاریتز و از مواضع فرانسه و آمریکا نوعی سانسور هدفمند رخ داده است. در حالی که برخی مکالمات و سخنان مطرح شده به نوعی توهین مستقیم به مردم ایران از است؛ خبرنگار از ترامپ سوال کرد، منظور از ملاقات با رئیسجمهور ایران در هفتههای آتی چیست؟ ترامپ در پاسخ با لحن تمسخر و گستاخانه میگوید «ایران دچار محدودیت مالی در منابع خود شده، یادتان باشد که من چیزی به آنها پرداخت نمیکنم».
این مدرس دانشگاه ادامه داد: چرا این سخن ترامپ منعکس نمیشود؟ چرا افرادی علاقهمند هستند سر از پا نشناخته با کله به سمت مذاکره بروند! از آنسو پیشنهاد داده شد که ایران ۷۰۰هزار بشکه نفت به فروش برساند که ترامپ با این پیشنهاد هم مخالفت کرد، اما چرا این موضوعات از نگاه ذوقزده بعضی مسئولان سانسور می شود! در این میان فرانسه و آمریکا به دنبال برجام جدید هستند، آنها میخواهند برجام قبلی کنار گذاشته شود و سناریوی جدیدی به راه بیفتد؛ زیرا مکرون گفته قصد داریم یک توافق هستهای جدید با ایران منعقد کنیم؛ ما باید به توافقی گستردهتر برای تامین خواستههای امنیتی برسیم.
پاکاندیش افزود: فرانسه در نقش واسطه میان ایران و آمریکا به دنبال تامین منافع حداکثری خود است و اصلا به دنبال خواستههای جمهوریاسلامی نیست، اما در این وسط بحثی پیش میآید که ما تا چه زمانی باید تجربه کنیم؟ آزمون و خطا کافی است. در گذشته رهبری به افرادی که مذاکره کردند، بالاترین اجازهها را دادند که برخی در بعضی جاها زیرآبی رفتند و رهبری به آن مذاکره تلفنی نابجا با اوباما اشاره کردند که امروز برخی از این حرکات نابجا را در سفر نابجا و مذاکره نابجا و لحن بیان نابجا میبینیم که پس از حضور در داخل ۱۸۰ درجه متفاوت صحبت میکنند.
این مدرس دانشگاه در مصاحبه خود با رادیو تصریح کرد: چنین مسائلی نشان میدهد ما در یکسری مسائل دچار توهمات یا خوشخیالی هستیم که در بعضی از رسانهها بوی خیانت به مشام میرسد. در حالی که رهبری تاکید کردند که مذاکره سم مهلک برای ماست، قابل توجه کسانی که برای مذاکره خیز برداشتند. خوشبختانه یک روز پس از دیدار ظریف با مکرون در بیاریتز موضع خودشان را اصلاح کردند و رئیسجمهور اعلام کرد تنها در صورت بازگشت ترامپ به برجام و حذف تحریمها با مذاکره موافقت خواهد کرد.
انتهای پیام/4107/4115/
انتهای پیام/