اختراعی بزرگ در زمینه ساخت کاغذ صورت گرفت
علی کاظمی تبریزی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا در مورد ساخت کاغذ از ضایعات چوبی بادامزمینی گفت: سطح کل جنگلهای ایران، طبق آمار ارائه شده توسط فائو (FAO) در گزارش وضعیت جنگلهای جهان در سال 2007، 14.2 میلیون هکتار است که در حدود 6.8 درصد از سطح کل جهان را میپوشاند. در مجموع مساحت جنگلهای ایران حدود 0.28 درصد از جنگلهای جهان را تشکیل میدهد.
وی افزود: طبق آمارهای موجود در خلال چند دهه گذشته، جنگلهای کشور از حدود 18 میلیون هکتار به 14.2 میلیون هکتار و سطح جنگلهای شمال نیز از حدود 3.4 به 1.9 میلیون هکتار کاهش یافته است. ایران در بین 56 کشور دارای جنگل در جهان، مقام 45 را دارد.
دانشجوی دکتری صنایع چوب و کاغذ واحد علوم و تحقیقات تهران بیان کرد: با توجه به جمعیت کشور در حال حاضر، سهم هر ایرانی 0.2 هکتار است. بدیهی است که با توجه به سرانه جهانی جنگل یعنی 0.8 هکتار، این میزان از فقر و کمبود شدید کشور ما در این زمینه حکایت دارد. واردات محصولات چوبی، کاشت گونههای سریع الرشد (زراعت چوب)، حفاظت بهتر محصولات چوبی، تقویت بخش بازیابی و خروج دام از جنگل از جمله راهکارهایی است که برای جبران این کمبود در کشور میتوان برشمرد.
عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد کرج تصریح کرد: یکی از مهمترین راهکارهای موجود در این زمینه که شاید تا به امروز به آن کمتر توجه شده استفاده از پسماندها و ضایعات کشاورزی در تولید محصولاتی بر پایه الیاف یا ذرات چوبی است.
کاظمی تبریزی گفت: استفاده از ضایعات کشاورزی، گندم، توتون، باگاس، برنج، جو، کاه، غلات و ساقه ذرت به عنوان ماده اولیه مصرفی صنایع خمیر و کاغذ و صنایع ساخت کامپوزیت این امکان را برای این صنایع به همراه میآورد که بر الیاف چوبی بکر تکیه نداشته باشند.
وی افزود: ضایعات کشاورزی به دلایل متعددی جایگزین مناسبی برای الیاف چوبی بکر هستند. در کنار فراوانی و قابلیت تجدید این منبع، ضایعات کشاورزی برای کشاورزان، صنعت و محیط زیست مفید است. با توجه به کمبود منابع چوبی و جنگلی در کشورمان، استفاده از ضایعات کشاورزی به عنوان جایگزین مناسب برای مواد خام سلولزی برای ساخت انواع کامپوزیتها، خمیر و کاغذ راهکاری امیدبخشی است.
دانشجوی نمونه دکتری کشوری بیان کرد: از آنجایی که منابع لیگنوسلولزی مورد استفاده برای تولید کاغذ در ایران محدود است، نیاز به استفاده از منابع نوین و مناسب دیگر در تولید کاغذ امری ضروری و با اهمیت محسوب میشود. بنابراین به فکر تولید الیاف مناسب و ساخت کاغذ از پوسته چوبی بادام زمینی افتادیم.
کاظمی تبریزی تصریح کرد: در ساخت کاغذ از پوسته چوبی بادام زمینی از دانش تخصصی کارشناسان، سوابق تحقیق و بهرهگیری از سیستمهای صنعتی تولید خمیرکاغذ و کاغذسازی استفاده شده است.
وی افزود: در این اختراع از پوسته چوبی بادام زمینی برای ساخت کاغذ استفاده شده است. درصد ترکیبات پوسته چوبی نشان داد که میزان کربوهیدراتهای ساختاری این ماده قابلقبول است که از این لحاظ مادهای مناسب برای تولید خمیرکاغذ است.
دانشجوی دکتری صنایع چوب و کاغذ واحد علوم و تحقیقات گفت: پوسته چوبی توسط فرایند سودا-آنتراکینون تبدیل به خمیرکاغذ شد. خمیرکاغذ حاصل دارای عددکاپای حدود 20 بودند. پس از انجام عمل پالایش خمیرکاغذ و رساندن درجه روانی آن به مقدار 350 میلیلیتر، با آبگیری خمیر، کاغذ تولید شد. مقاومت به کشش و پارگی کاغذها بهترتیب حدود 60 Nm/g و 4/11 mN.m2/g بود.
وی در انتها خاطرنشان کرد: درنهایت مشخص شد که کاغذ اختراعی ویژگیهایی قابلقبولی دارد و قابلیت استفاده و تولید در صنعت را دارد. ارزان بودن، قابل دسترس بودن و جلوگیری از آلودگی محیط زیست از جمله مزیتهای استفاده از کاغذ ساخته شده از ضایعات چوب بادامزمینی است.
انتهای پیام/4107/4021/
انتهای پیام/