دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آزاد راه پیشرفت؛

اکوتوریسم فرصت بزرگ واحد علی‌آباد کتول برای اشتغال‌زایی در منطقه

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول با اتکا به ظرفیت‌های دانشجویان و اعضای هیئت علمی، اهتمام ویژه‌ای در رفع چالش‌های اکوتوریسم منطقه دارد.
کد خبر : 366699
636526548487784432.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا،‌ توسعه پایدار کشور در گرو حضور دانشگاه‌ها در بطن مسائل جامعه است. با توجه به تنوع منطقه‌ای و زیست‌بومی که در ایران وجود دارد، فرصت‌ها و چالش‌های فراوانی در مناطق و استان‌های مختلف نهفته است که تاکنون دانشگاه‌ها در تبدیل چالش‌ها به فرصت و استفاده بهینه از آنها توفیق چندانی نداشته‌اند. ترسیم نقشه راه علمی نسبت به ویژگی‌های زیست‌بوم منطقه‌ای کشور، یکی از  راهبردهای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان به‌‌شمار می‌رود.


دانشگاه‌ها با بهره‌گیری از پتانسیل‌های نخبگان می‌توانند معضلات و گره‌های پیش‌ِ روی کشور را احصا کرده و پاسخ بدهند. همچنین استفاده از ظرفیت‌‌های منطقه‌ای، موجب ایجاد درآمدهای خالص شده و می‌تواند سود مناسبی را در کنار اشتغال‌زایی برای دانشگاه‌ها در پی داشته باشد.


سرویس دانشگاه خبرگزاری آنا در «آزاد راه پیشرفت» به سراغ واحدهای دانشگاهی در سراسر کشور رفته تا به توانمندی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در استفاده از فرصت‌ها و رفع چالش‌های منطقه‌ای بپردازد.   


در هشتمین شماره از آزادراه پیشرفت به سراغ سیدحسن سیدرضایی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول رفته‌ایم و درباره توان این واحد دانشگاهی در رفع چالش‌ها و بهره‌وری از فرصت‌ها گفتگو کرده‌ایم.


علی‌آباد کتول؛ بهشت گردشگری ایران


شهرستان علی آبادکتول دارای مناطق جلگه‌ای، جنگلی مرتفع و کوهستانی است که تنوع اقلیمی این منطقه، آب و هوای آن را منحصربه‌فرد کرده است. این شهرستان در ۴۰ کیلومتری شرق مرکز استان، قرار گرفته است. جاذبه‌های تاریخی، گردشگری و طبیعی این شهر باعث شده است تا سالانه گردشگران زیادی این شهرستان را به عنوان مقصد گردشگری تبدیل کرده است.


هنر‌های دستی زنان علی‌آباد کتول دوخت لباس‌های محلی، دستمال ابریشمی، چادرشب، پارچه‌های کاموایی و ابریشمی است که بیان‌گر ذوق و هنر و سلیقه مردم این منطقه است که این هنرها در گذشته با استفاده از الیاف ابریشم و نخ زری یا سیم طلا و نقره بوده است.


یکی از هنر‌های سنتی و اصیل قوم کتول نواربافی کتول است که برای تزیین لباس و پوشش‌های محلی خود و برای تزئین قاب قیچی، قاب شانه و آیینه استفاده می‌کردند. نواربافی به عنوان میراث فرهنگی ناملموس استان گلستان در فهرست آثار ملی به ثبت شده است. در یک کلام شهرستان علی‌آباد کتول را با آثار و امکان جذاب طبیعی و صنایع دستی ریشه‌دار می‌توان بهشت گردشگری نامید.


جایگاه عالی واحد علی‌آباد کتول در بین دانشگاه‌های منطقه


سیدرضایی در گفتگو با آنا درباره ظرفیت‌های بی‌نظیر آموزشی واحد علی‌آباد کتول در منطقه گفت: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول یک واحد بسیار بزرگ با سطح «الف» است و با داشتن 145 رشته در مقاطع متفاوت کاردانی تا دکتری تخصصی، یکی از قطب‌های آموزشی استان گلستان به حساب می‌آید. بیش از 20 رشته در مقطع دکتری، 67 رشته در مقطع کارشناسی ارشد و بیش از 70 رشته در مقطع کارشناسی گواه این موضوع است.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی علی‌آباد کتول ادامه داد: این واحد دانشگاهی با 145 رشته با 6 دانشکده مصوب در گروه‌های متفاوت علوم انسانی، علوم پزشکی، فنی و مهندسی، تربیت‌بدنی و علوم پایه از دو طریق با آزمون و بررسی سوابق تحصیلی دانشجو می‌پذیرد. هدف و رویکرد اول در دوران جدید دانشگاه ارتقای سطح کمّی و کیفی این واحد دانشگاهی در حوزه‌های  آموزشی، پژوهشی و فرهنگی است. طبیعتاً برای رسیدن به این هدف یک سری راهبردهایی وجود دارد.


برندسازی و درآمدزایی علمی، اقتضای شرایط کنونی کشور است


وی با اشاره به لزوم برندسازی دانشگاه از توانمندی‌ها و قابلیت‌های موجود، اظهار کرد: به‌صورت کلی افزایش تعداد رشته‌ها، افزایش تعداد دانشجویان، فعالیت بیشتر مراکز رشد و دانش‌بنیان، مراکز تحقیقاتی، طرح‌های برون‌دانشگاهی، تجاری‌سازی علم از جمله اهداف کلی است که طبیعتاً باید دنبال شود ولی در شرایط کنونی افزایش رویدادهای علمی که هم برای دانشگاه برندسازی کند و هم درآمدزایی را به‌دنبال داشته باشد دارای اهمیت بیشتری است.


سیدرضایی بیان کرد: در حوزه فرهنگ و مسئولیت‌های دانشگاه باید اقدامات اثربخش بیشتری انجام شود و با توجه به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی وارد دهه چهارم فعالیت خود می‌شود، طبیعتاً باید به‌دنبال ایجاد بسترهای دانشگاه نسل سوم و چهارم باشیم و اهداف و برنامه‌ها در این راستا تعیین شوند.


مدیران علمی، جهادی و اخلاق‌گرا نیاز امروز آموزش عالی


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی علی‌آباد کتول درباره کارکرد دانشگاه‌های نسل سوم و چهارم گفت: دانشگاه نسل سوم، دانشگاه کارآفرین است ولی دانشگاه نسل چهارم، به‌عنوان دانشگاهی تعامل‌محور در جامعه ظهور و بروز می‌کند. دانشگاه آزاد اسلامی نیز باید با استفاده و بهره‌گیری از تمامی پتانسیل‌های داخلی و خارجی دانشگاه به این سمت گام بردارد.


وی افزود: امروز دانشگاه‌ها نیازمند مدیران علمی، جهادی و اخلاق‌گراست. مدیر علمی به این معنا که دانشگاه یک محیط علمی است، طبیعتاً دغدغه‌های علمی، تصمیمات علمی و محیط عینیت‌بخشی را می‌طلبد و مدیر جهادی به این معنا که با توجه به شرایط کشورمان در شرایط تحریم‌ها و تهدیداتی که امروزه مطرح است، با استفاده از ظرفیت‌هایی که وجود دارد، یک مدیر باید تمام‌وقت در خدمت دانشگاه بوده و برای رسیدن و تحقق اهداف تلاش معناداری داشته باشد.


سیدرضایی درباره اخلاق‌گرایی در مدیریت نیز ادامه داد: بین یک رهبر و مدیر تفاوت بسیاری وجود دارد. رهبر کسی است که بر قلب‌ها حکومت می‌کند و به واسطه این می‌تواند اهدافش را جلو ببرد ولی مدیر کسی است که صرفاً بر ذهن‌ها حکومت می‌کند و همواره براساس تعالیم دینی، اخلاقی و انسانی‌ هم به این نتیجه رسیدیم اگر اخلاق‌گرا باشیم خیلی از مباحث در حوزه فرهنگی نیز صیقل پیدا می‌کند و می‌توانیم پیشرفت داشته باشیم.


مسئله‌محوری در راستای مسئولیت‌های اجتماعی دانشگاه است


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی علی‌آباد کتول تصریح کرد: وقتی تعامل اساتید با همدیگر، تحت عنوان هسته‌های پژوهشی، هسته‌های آموزشی، کارهای تیمی؛ تقویت، بسترسازی و حمایت شود، مراکز رشد و مراکز تحقیقات ارتقا پیدا می‌کند. در کنار مراکز حتی طرح‌های برون‌دانشگاهی نیز ارتقا پیدا می‌کند و کارهای پژوهشی اثربخش می‌شود، اگر از ظرفیت کارکنان استفاده کنیم، طبیعتاً فرهنگ همکاری، فرهنگ تعاون در دانشگاه به‌عنوان نوعی از فرهنگ سازمانی ارتقا پیدا می‌کند. امیدوارم که بتوانم آن زمانی که ما در خدمت بزرگواران هستیم باعث رشد چشمگیر دانشگاه در حوزه‌های متفاوت بشویم.


وی در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا درباره مسئولیت‌های غیرآموزشی دانشگاه نیز بیان کرد: یکی از مسئولیت‌های اصلی دانشگاه، مسئولیت‌های اجتماعی آن است که طبیعتاً ما باید به‌دنبال حل مشکلات و معضلات جامعه باشیم و امروز در دانشگاه آزاد اسلامی موضوعی به‌عنوان پژوهش اثرگذار یک‌پارچه شبکه‌ای(پایش) که مورد تأکید رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز بوده مطرح است. طبیعی است اگر که پایان‌نامه‌ها، رساله‌ها در این راستا حرکت کنند شاهد حل چالش‌های جامعه خواهیم بود. علاوه بر این مسئله اعتقاد من این است که ارتباط بین دانشگاه و صنعت، ارتباط پررنگ‌تری باید باشد،که تاکنون این ارتباط، تاکنون آن‌قدر پررنگ و اثرگذار نبوده است.


لزوم برگزاری تورهای میدانی در صنایع برای دانشجویان/ مهارت‌محوری ضرورت مغفول آموزش عالی


سیدرضایی با اشاره به کارکردهای دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه اظهار کرد: یکی از برنامه‌های واحد علی‌آباد کتول ارتباط‌گیری این واحد با بیش از 20 شهرک صنعتی موجود در استان گلستان است. باید تورهایی برای استادان و دانشجویان‌ مرتبط برای بازدیدهای میدانی از این شهرک‌ها برپا شود. رزومه استادان برای صاحبان صنایع ارسال و کارگاه‌های آموزشی و کاربردی اجرا شود تا این ارتباط تقویت و موجب فعالیت واقعی دفتر ارتباط با صنعت شود.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی علی‌آباد کتول ادامه داد: ارتباط شهرک‌های صنعتی و به‌طور کلی صنعت با دانشگاه چند فایده خواهد داشت؛ از ظرفیت استادان بیشتر در صنایع و مسئله‌محوری استفاده می‌شود. همچنین در گذشته طرحی داشتیم تحت عنوان طرح «کاد» که از یادگاری‌های بسیار ارزشمند شهید رجایی بود که در آن دوران برای یادگیری‌هایی براساس تجارب و مهارت‌محوری فرصت بسیار خوبی تلقی می‌شد. باید روی چالش‌های ارتباط با صنعت کار عملیاتی انجام شود. دانشگاهی که دفتر کارآفرینی دارد، باید از طریق ارتباطات با مجموعه‌های مختلف، زمینه اشتغال دانشجویان را فراهم کند.


وی عنوان کرد: به‌عنوان مثال شرکتی با واحد دانشگاهی تماس حاصل کرده و برای جذب 10 نفر از دانشجویان فارغ‌التحصیل رشته مهندسی صنایع هستند درخواستی ارائه کرده‌اند. تداوم این ارتباطات می‌تواند برای دانشجویان یک فرصت طلایی باشد و هم اینکه در رشته‌های مدیریت و مهندسی برق و بسیاری از سایر رشته‌ها، صنایع منطقه به واحد علی‌آباد اعتماد دارند و این اعتماد در راستای اشتغال دانشجویان بسیار ارزشمند است.


ورود واحد علی‌آباد کتول در حوزه اکوتوریسم


سیدرضایی با اشاره به ظرفیت‌های منطقه‌ای علی‌آبادکتول و لزوم استفاده از این ظرفیت‌ها در راستای اشتغال دانش‌بنیان گفت: اکوتوریسم از مشخصه‌های بارز شهرستان علی‌آبادکتول که این مقوله یک شعار نیست بلکه در عمل هم این را می‌بینیم.


رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول ادامه داد: جنگل زیبای کبودبال در کنار آبشار و سد معروف کبودبال واقع شده که فرصت بسیار بزرگی برای کارآفرینی و اشتغال دانش‌بنیان در این منطقه فراهم کرده است.


سیدرضایی تصریح کرد: اکوتوریسم یک فرصت بسیار بزرگی است که واحد علی‌آباد کتول در مجاورت قطعه‌ای از بهشت اکورتوریسم قرار دارد. در این راستا گام‌هایی که برداشته شده و جلساتی با فرمانداری، شهردار علی‌آباد کتول، اعضای شورای شهر علی‌آباد کتول، رئیس اداره کل میراث فرهنگی برگزار شده است تا واحد علی‌آباد کتول نیز طرح‌هایی برای احیای کسب‌وکار دانش‌بنیان در این منطقه اقدام کند.


وی در پایان خاطرنشان کرد: ورود دانشگاه آزاد اسلامی واحد علی‌آباد کتول در رفع چالش‌های منطقه برای‌ دستگاه‌های اجرایی حائز اهمیت بوده و از این اقدام استقبال به‌عمل آمده است.


انتهای پیام/4107/4116/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب