دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 دی 1397 - 09:29
مبانی اندیشه‌ورزی/2

وظایف هيئت حمايت از كرسی‌های نظريه‌پردازی چیست؟

هيئت حمايت ازكرسی‌های نظريه‌پردازی در هفدهم بهمن‌ماه سال 82 تأسيس شد اما دانشجویان و استادان آشنایی چندانی با وظایف این هیئت ندارند.
کد خبر : 350837
9ded0288e863fbe79d863f606cb05c21_xl1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه و کرسی‌های آزاداندیشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، هيئت حمايت ازكرسی‌های نظريه‌پردازی، نقد و مناظره درهفدهم بهمن‌ماه سال 82 از سوی شورای عالی انقالب فرهنگی تأسيس شد اما دانشجویان و استادان آشنایی چندانی با وظایف این هیئت ندارند.


توسعه و ترویج آزاداندیشی همواره از مطالبات مقام معظم رهبری از دانشگاهیان و حوزویان است. ایشان در پاسخ به نامه  جمعی از دانش‌آموختگان حوزه علميه درباره نياز كشور به آزادانديشی تأکید می‌کنند:  نبايد از «آزادی» ترسيد و از «مناظره» گريخت‌ و «نقد و انتقاد» را به‌ كالای‌ قاچاق‌ و يا امری‌ تشريفاتی تبديل‌ كرد؛ چنانكه‌ نبايد به‌ جای‌ «مناظره» به‌ «جدال و مدارا» گرفتار آمد و به‌‌جای «آزادی»، به‌ «دام‌ هتاكی‌ و مسئوليت‌گريزی»‌ لغزيد.


یکی از مفاهیم پایه در مورد کرسی‌های آزاداندیشی، تعریف مفهوم کرسی آزاداندیشی و تفاوت آن با کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره است. در مبانی اندیشه‌ورزی/۱ به تفاوت کرسی‌های آزاداندیشی و نظریه‌پردازی پرداختیم و دراین‌باره از نظرات آیت‌الله علی‌اکبر رشاد، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی استفاده شد.
در دومین بخش از مبانی اندیشه‌ورزی، به بیان موضوع فعالیت و اهداف هيئت حمايت از كرسی‌های نظريه‌پردازی، نقد و مناظره خواهیم پرداخت.


ترويج آزادانديشی در حوزه علوم انسانی و معارف دینی، فعالیت اصلی است


موضوع فعاليت هيئت حمايت از كرسی‌های نظريه‌پردازی، نقد و مناظره بنابر نظام‌نامه این هیئت که به تصویب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی رسیده، عبارت از تدوين برنامه‌ها، سياست‌های اجرايی، آيين‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها و فراهم‌نمودن زمینه الزام برای تحقق اهداف كرسی‌های علمی نظريه‌پردازی، نقد و مناظره در جهت توليد علم و ترويج آزادانديشی در حوزه علوم انسانی و معارف دینی است.


كاستن از تنش‌ها و بحران‌های فرهنگی و مهار غوغاسالاری از اهداف هيئت حمايت از كرسی‌های نظريه‌پردازی


اهداف و سياست‌های هيئت حمايت از كرسی‌های نظريه‌پردازی، نقد و مناظره در هشت محور تعریف شده است؛ یکی از این اهداف، حمايت ويژه از مُباحثات روشمند و قابل داوری و تبديل آن به تجربه انباشته و جمع‌بندی شده است. از دیگر اهداف این هیئت می‌توان به زمينه‌سازی ويژه برای نهضت توليد و عرضه نظريه اسلامی‌ در علوم انسانی اشاره کرد.


با بررسی دیگر اهداف و رسالت‌های این هیئت می‌توان  از علمی‌كردن مجادلات و تخصصی‌كردن گفت‌وگوهای فرهنگی و ايجاد فرصت رسمی و علمی و قانونی برای عرضه ايده‌ها و نقد و كالبدشكافی‌ آن‌ها، در کنار نهادينه‌سازی انديشه و بيان و امكان تبادل آرای علمی با رعايت اخلاق و منطق گفت‌وگو و قانون اساسی نام برد.


كاستن از تنش‌ها و بحران‌های فرهنگی و مهار غوغاسالاری، عوام‌زدگی و عوام‌فريبی در مباحث فرهنگی و دينی در سطح دانشگاه، پنجمین محور این اهداف و رسالت‌ها است که توسط شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برعهده هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی گذاشته شده‌است.


از دیگر اهداف این هیئت، تشويق نخبگان و مراكز علمی كشور به ارائه نظريات پژوهشی و توليد نظريه در علوم انسانی با اتكا به مباني اسلامی به منظور خروج از جزم‌های ترجمه‌ای و وارداتی و نيز تحجر و قشری‌گری، پاسخگويی به نيازهای فكری و معرفتی و اطلاع‌رسانی در مسائل علمی و فرهنگی مورد توجه دانشگاهيان و شفاف‌سازی محل نزاع و ابهام در جبهه‌بندی فكری و فرهنگی و جمع‌بندی علمی مباحث مهم به منظور رشد فرهنگی جامعه است.


انتهای پیام/4107/4115/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب