دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 آذر 1397 - 11:44
زیست دانشجویی/8

دانشجو باید حقوق خود را بشناسد (بخش اول)

دانشجو در فضای دانشگاه از حقوقی برخوردار است که این حقوق در سیستم اداری و تشکیلاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به چهار محور تقسیم شده است
کد خبر : 331632
photo_۲۰۱۸-۱۲-۰۵_۱۱-۱۴-۴۹.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه صنفی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجو در فضای دانشگاه از حقوقی برخوردار است که این حقوق در سیستم اداری و تشکیلاتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به چهار محور تقسیم شده است.



  1. آموزشی و پژوهشی

  2. فرهنگی، اجتماعی و سیاسی

  3. صنفی و رفاهی

  4. انضباطی


 در آغاز با عنوان حقوق اساسی سخن خواهیم گفت تا بیشتر با حقوق اساسی شهروندی که براساس قانون تنظیم شده است آشنا شده و از تمام ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه در جهت ترویج قانون مداری که از وظایف فرهنگی و اجتماعی همه ماست، همگان بهره‌مند شوند.


دانشگاه وظیفه دارد دانشجویانی تربیت کند که آگاه به حقوق و تکالیف خود باشند و همچنین در قبال مشکلات جامعه مسئولیت پذیر بوده و در ردیف اول امورات فرهنگی و اجتماعی کشور قرار بگیرند.


برای تحقق این امر خطیر در دانشگاه‌ لازم است کلیه مجامع دانشگاهی اعم از انجمن‌های‌علمی، کانون‌های هنری و فرهنگی، تشکل‌های دانشجویی و مسئولین و اساتید دانشگاهی دست به دست هم برای اهداف تعیین شده تلاش کنند.


دانشجویان  بخشی از ملت هستند و از همه‌ی حقوق اساسی مقرر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز برخوردارند.


در این میان دولت موظف است امنیت جانی، مالی، حیثیتی، حقوقی، اجتماعی و نظایر آن را برای عموم تأمین کرده و وسایل تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به طور رایگان گسترش دهد و همچنین بر این اساس همه‌ی افراد ملت اعم از زن و مرد در برخورداری از حقوق انسانی، فرهنگی و اجتماعی برابر هستند.


دانشجو بعد از اینکه توانمندی علمی‌اش طبق مواردی که در دفترچه کنکور واضح است،‌ ثابت شد به آموزش عالی ورود پیدا می‌کند و همه داوطلبان ورود به تحصیلات تکمیلی و تخصصی حق دارند از فرصت‌های یکسان آموزشی برخوردار باشند.


دانشجو می‌تواند در دوره‌های کارشناسی و کاردانی هر نیمسال حداقل دوازده واحد و حداکثر بیست واحد درسی انتخاب نماید و در ترم تابستان تنها مجاز است شش واحد انتخاب کند. در صورتی که دانشجو برای فراغت از تحصیل فقط دو درس نظری باقی‌مانده داشته باشد اجازه دارد همان دو درس را به صورت معرفی به استاد در همان نیمسال یا در تابستان بگذراند.


دانشجو می‌تواند در دوره کارشناسی ارشد به دلیل حجم بالای مطالب درسی در هر نیمسال حداقل هشت واحد  و حداکثر چهارده واحد انتخاب نماید، همچنین طبق ماده 14 آیین نامه کارشناسی ارشد دانشجویی که بنا به دلایل موجه واحد درسی‌اش حذف شده و تعداد واحدهایش کمتر از نصاب شده باشد از این قاعده مستثنا است.


مدرس وظیفه دارد گزارش نمره‌ نهایی دروس دانشجو را ظرف مدت ده روز از تاریخ برگزاری امتحان نیمسال به اداره آموزش دانشکده یا واحد اعلام نماید و دانشجو نیز حق اعتراض به نمره را دارد که بایستی اعتراض خود را به صورت کتبی تا ظرف مدت یک هفته تا بعد از اعلام نمره به اداره آموزش تسلیم نماید. مدرس باید ظرف مدت یک هفته از تاریخ دریافت تقاضای تجدیدنظر دانشجویان به اعتراض رسیدگی و اشتباهات احتمالی را برطرف و نمره قطعی را به اداره آموزش دانشکده و یا واحد مربوطه اعلام کند.


دانشجویان دوره کاردانی و کارشناسی در نظام آموزشی حق فرصت جبران دارد یعنی اگر در آزمون‌ها نتوانسته باشد به حد نصاب ارزشیابی دست بیابد می‌تواند در نیمسالهای بعدی دروس مربوطه را با حداقل نمره چهارده بگذراند که تنها نمره قبولی دانشجو در معدل نیمسال کل محاسبه خواهد شد.


در دوره کارشناسی ارشد نیز اگر میانگین کل پس از گذراندن تمام واحدهای آموزشی دوره کمتر از چهارده باشد، دانشجو اجازه دفاع نداشته و تنها یک نیمسال با رعایت حق سنوات مجاز تحصیلی اجازه دارد با اخذ مجدد حداکثر ده واحد از درس‌هایی که نمره کمتر از چهارده گذرانده است میانگین کل واحدهای گذرانده را به حداقل چهارده برساند در این صورت اجازه دفاع از پایان نامه به وی داده می شود.


طبق ماده 23 آیین‌نامه آموزش عالی اگر دانشجو در مدت زمان تعیین شده درآیین نامه‌های آموزشی نتواند درس خود را تمام کند اجازه دارد سنوات را تمدید کند که این امر با موافقت مراجع ذی‌صلاح دانشگاه میسر است. که برای دانشجویان دوره کارشناسی کمیسیون موارد خاص برای دوره کارشناسی ارشد با نظر شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه امکان پذیر است.


این پیام با بهره‌گیری  از "منشور حقوق دانشجويی" به تدوین وزارت علوم، تحقيقات و فناوری جامع شده است.


انتهای پیام/4108/ 4107/


 


 


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب