دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

حباب دلار به نوشت‌افزار دانشجویی هم رسید

قیمت‌ها در بازار لوازم تحریر نشان می‌دهد وسایل ضروری تحریر با افزایش قیمت نامتناسبی روبه‌رو شده است، مساله‌ای که می‌تواند تاثیرات منفی بر روی دانشجویان و البته خانواده‌های آنها داشته باشد.
کد خبر : 304273

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، دانشجویان به‌عنوان یکی از اقشار کم‌درآمد یا حتی بدون درآمد جامعه، دارای ویژگی‌های خاص بوده‌اند، اما با اوضاع نابسامان اقتصادی، شرایط زندگی دانشجویی برای دانشجویان سخت‌تر شده است. در این میان این قشر فرهیخته برای گذراندن دوران تحصیل خود نیازمند امکانات و ابزار زیادی هستند؛ خوابگاه، کتاب، خودکار، دفتر، مواد غذایی، لباس و... با نگاه به لیست قیمت‌ این اقلام و مقایسه آن با فروردین امسال، افزایش قابل‌تاملی داشته است؛ مساله‌ای که می‌تواند تأثیرات منفی بر روی دانشجویان و البته خانواده‌های آنها داشته باشد.
تأثیر تغییرات دلار بر قیمت خوابگاه


طبیعتا دانشجویان خوابگاهی هزینه‌ای بیشتر از دانشجویانی که مقیم شهر محل تحصیل هستند، دارند. این دانشجویان علاوه‌بر هزینه‌های معمول همه دانشجویان، باید هزینه‌هایی برای اسکان در خوابگاه و تامین مواد غذایی خود نیز داشته باشند، در حالی که هزینه‎‌های این امکانات برای دانشجویان مقیم برعهده خانواده‌هایشان است. برای درک بهتر این هزینه‌ها، با فاطمه دانشجوی ارشد علوم سیاسی یکی از دانشگاه‌ها به گفتگو نشستیم.


فاطمه معتقد بود هزینه خوابگاه برای دانشجویان زیاد است و بهتر است دانشجویان به صورت جمعی خوابگاه بگیرند. فاطمه در مورد تأثیر دلار و بازار ارز بر هزینه خوابگاه‌ها گفت که خیلی جالب است که این تأثیرات ارزی به سرعت بر این هزینه‌ها تأثیر گذاشته، چند روزی بود که به خوابگاه تابستانی دانشگاه منتقل شده بودیم و مسئول خوابگاه به یکباره اعلام کرد قیمت خوابگاه 170 هزار تومان افزایش پیدا کرده و از حدود 500 هزار تومان به 670 هزار تومان افزایش یافته است وقتی که جویا شدیم مسئول خوابگاه دلیل را نوسانات دلار عنوان کرد. این قیمت برای دانشجویان خوابگاهی مبلغ زیادی است و این افزایش باعث شده دانشجویان از اسکان در خوابگاه پشیمان شوند و به دنبال کنسل کردن رزرو خوابگاه خود باشند.


دانشجویان همچنین از افزایش قیمت اقلامی همچون خودکار، دفتر، کاغذ، مواد غذایی و کتاب و... ناراضی هستند. اینها اقلامی هستند که نیاز ثابت دانشجویان بوده و هر دانشجویی برای تامین این اقلام دغدغه دارد و افزایش قیمت آنها مشکلاتی برای دانشجویان ایجاد کرده است. هرچند دانشجویان برای تأمین این هزینه‌ها دست به انجام کارهای پاره‌وقت یا استفاده از وام‌های دانشجویی زده‌اند، اما انجام کارهای پاره‌وقت باعث کاهش بازدهی علمی دانشجویان می‌شود.
کار دانشجویی برای جبران بخشی از هزینه‌ها


رضا، دانشجوی ارشد یکی از دانشگاه‌های تهران با اشاره به افزایش هزینه‌های تحصیل در تهران با توجه به قیمت صعودی اقلام گفت که بعد از قبولی در تهران و مشاهده فشار مالی به دنبال شغلی بودم و بعد از مشغول به کار شدن به صورت پاره‌وقت، نمراتم کاهش پیدا کرد و حتی امکان داشت این ترم مشروط شوم.


رضا با اشاره به اینکه دانشجویان در کنار هزینه‌هایی که برای امکانات آموزشی دارند، هزینه‌های زیادی هم برای مواد غذایی دارند، گفت: «هزینه تامین مواد غذایی برای دانشجویان چند برابر است. وقتی قیمت یک بسته پنیر از حدود 4000 تومان به ۶۰۰۰ هزار تومان می‌رسد، میزان فشار مالی بر دانشجویان را محاسبه کنید. در صورتی که یک دانشجو فقط برای یک وعده صبحانه علاوه‌بر پنیر به نان و مواد دیگر هم نیاز دارد و این فقط برای یک وعده ما است».
دانشجویان نسیه خرید می‌کنند


در این میان سراغ یکی از کسبه تحریریه‌فروشی تهران رفته‌ایم. نامش «عباس‌آقا» است و در مورد تغییرات اخیر لوازم تحریر می‌گوید: «یکی از دانشگاه‌های تهران در این خیابان قرار دارد و قیمت اقلام تحریری روزبه‌روز در حال افزایش است، به‌طوری که بعضی از این دانشجویان که مشتری ثابت مغازه من هستند، به صورت نسیه خرید می‌کنند و توانایی پرداخت سر موعد نسیه‌های خود را ندارند. به نظر می‌رسد دانشجویان این دانشکده فشار مالی زیادی دارند و افزایش قیمت مشکلات زیادی برای آنها ایجاد کرده است».
قیمت‌ها دوبرابر شده است


رضایی، نام یکی دیگر از فروشندگان لوازم تحریری در مرکز شهر است. از او درباره تغییرات قیمت لوازم مورد نیاز دانشجو و دانش‌آموز سوال می‌کنم، با حالتی «خسته» می‌گوید: «قیمت لوازم تحریر و ابزاری که دانش‌آموزان و دانشجویان نیاز دارند، بدون استثنا دو برابر شده است». وقتی به او گفتم که برای تهیه گزارش نیاز دارم تا تفاوت قیمت‌ها را در چند ماه گذشته بدانم، گفت: «پسرم! هیچ جنسی در مغازه من وجود ندارد که کمتر از دوبرابر افزایش قیمت نداشته باشد. حتی همکاران من وسایلی را که به قیمت قبلی گرفته بودند هم با رقم جدید به فروش می‌رسانند».


او در مورد دفترچه‌های تحریری که تقریباً نیاز ثابت دانشجویان و دانش‌آموزان است، گفت: «نوعی دفتر سیمی وجود داشت که از کیفیت خوبی هم برخوردار بود و فروش بالایی هم داشتیم، اما با افزایش دوبرابری این دفتر و رسیدن قیمت آن به حدود 50 هزار تومان، فروش این دفتر کاهش یافته است و خریداران این دفتر که از مشتریان ثابت ما بودند، به جای این دفتر ترجیح می‌دهند با خرید چند برگه نیاز خود را تأمین کنند».
دنبال برگه A4 هستم


علی، دانشجوی ارشد یکی از دانشگاه‌های تهران با اشاره به اینکه برای انجام کارهای پایان‌نامه به برگه A4 نیاز دارم و یکی از اقلامی است که بسیار مورد استفاده دانشجویان ارشد قرار می‌گیرد، گفت: «در عید نوروز برگه A4 را بسته‌ای حدودا 15 هزار تومان می‌خریدم، اما با افزایش ناگهانی قیمت‌ها و نابسامانی بازار، این کاغذ را چند روز پیش 25 هزار تومان خریدم. ضمن اینکه این کاغذ جدید کیفیتی پایین‌تر از کاغذی داشت که قبلا خریده بودم. با توجه به اینکه تقریبا کارهای پایان‌نامه من در مراحل انتهایی است، به نظرم مبلغ زیادی را باید برای تکثیر پایان‌نامه خود کنار بگذارم، در حالی که درآمدم از کار پاره‌وقت افزایشی نیافته است».



منبع: روزنامه فرهیختگان


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب