دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 بهمن 1393 - 12:26
دبیر نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر در گفت‌وگو با آنا:

جشنواره شعر فجر زمینه را برای تفکر و تحلیل بی‌حاشیه فراهم می‌کند

اسماعیل امینی گفت: «هدف از برپایی جشنواره شعر فجر، پرهیز از حواشی و فراهم کردن زمینه‌ای برای مطالعه، تفکر و تحلیل نزد اهالی ادبیات و همین‌طور عامه مردم است.»
کد خبر : 3011

به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، نهمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر روز بیست و یکم بهمن ماه در مشهد مقدس و در قالب محفل شعرخوانی گشایش یافته است.هم‌چنین، قراراست محافل شعری متعددی در جریان برگزاری این جشنواره در شهرهای مختلف ایران و همین‌طور کشورهای همسایه برگزار شود. نیمه اسفندماه نیز مراسم اختتامیه این دوره از جشنواره برپا می‌شود. با اسماعیل امینی دبیر نهمین دوره از جشنواره درباره جزییات بیشتر این برنامه‌ها به گفت‌وگو نشسته‌ایم.


بارزترین مولفه جشنواره شعر فجر امسال را در چه نکته‌ای می‌دانید؟


در این دوره از جشنواره شعر فجر تغییر محسوسی صورت گرفته و آن این که اهالی ادبیات برای حضور دراین جشنواره اعتمادشان جلب شده است. این نکته مهمی است که نباید آن را فراموش کرد. ضمن اینکه برنامه ما از بدو ورود به نهمین جشنواره شعر فجر تا امروز براین مبنا بوده که بتوانیم تمام کسانی را که دلشان به نوعی برای شعر می‌تپد و دراین حوزه فعالیت مستمر داشته‌اند، دراین جشنواره گرد یکدیگر بیاوریم تا از رهگذر حضور آنها به غنای بیشتر جشنواره کمک کنیم. ازاین‌ها گذشته توجه ما امسال تنها به فرهیختگان و شاعران نبوده است بلکه سعی کرده‌ایم در این وادی، نظر مثبت مخاطبان را نیز به جشنواره جلب کنیم. براین باورم شعر می‌تواند با اطلاع‌رسانی و کارکردهای صحیح، راه خود را به درون جامعه و اقشار مختلف مردم بیابد و تاثیرگذار باشد. درواقع یکی از کارهایی که قصد داریم به تداوم آن در دوره‌های آتی نیز بپردازیم این است که اعتبار جشنواره شعر فجر را به مردم معرفی کنیم و در این حال اهمیت وجودی این جشنواره را نزد اهالی فرهنگ و ادب جا بیندازیم.


تشویق مخاطبان نسبت به جشنواره شعر فجر چطور باید صورت گیرد؟


واقعیت این است که در این مسیر رسانه‌ها و همین‌طور اهالی ادبیات می‌توانند نقش بسزایی داشته ایفا کنند. به عنوان مثال، همان‌طور که یک مسابقه فوتبال برگزار می‌شود و بعد از اتمام مسابقه، ساعت‌ها درباره آن صحبت می‌شود باید درباره جشنواره‌های ادبی، خاصه جشنواره شعر فجر نیز چنین اتفاقی بیفتد. ضرورت دارد که اهمیت وجایگاه جشنواره‌ای چون شعر فجر بیش از پیش نزد عموم مردم شناخته شود.


می‌خواهید بگویید که برگزاری جشنواره شعر فجر نباید تنها به بازه زمانی خاصی محدود بماند، بلکه این جشنواره زمانی به کمال می‌رسد که در طول سال هم تداوم داشته باشد؟


دقیقا همین‌طوراست. نه تنها درباره جشنواره شعر فجر که درباره سایر رویدادهای فرهنگی و ادبی نیز اوضاع به این شکل است، طبیعی است که اگر جشنواره‌ای نتواند در طول سال تداوم یابد برگزاری آن بی‌فایده و فرمالیته خواهد بود. ما سعی کرده‌ایم نحوه برگزاری جشنواره دراین دوره به گونه‌ای باشد تا بعد از برپایی هر نشست درباره آن از سوی مردم و اهالی قلم بحث و تحلیل صورت بگیرد. براین باوریم تا زمانی که به اتفاقات این جشنواره دامن زده نشود تاثیرات مثبت آن نمایان نمی‌شود. حتی به نظرم اگر این دامن زدن قراراست در قالب نقدهای منفی و مخالف هم نسبت به جشنواره صورت بگیرد بازهم اتفاق خوشایندی است زیرا باعث می‌شود بیشتر راجع به جشنواره بحث و صحبت شود.


دراین دوره از جشنواره شاهد برگزاری محافل شعری مختلفی در کشورهای هم‌جوار مانند افغانستان بوده‌ایم، به طور کلی تاثیر برپایی این محافل شعری در بطن جشنواره شعر فجر را چطور می‌بینید؟


می‌خواستیم شعر ایران در کشورهای هم‌جوار نیز مانند گذشته جاری و ساری باشد و این کشورها به اهمیت و رشد و تعالی شعر ما بعد از پیروزی انقلاب بیشتر پی ببرند و با نقاط قوت آن به مدد شعر خوانی شاعران ایرانی در این کشورها آشنا شوند. اگرچه در سال‌های اخیر این رویه به شکل خاموش و تنها از طریق مبادله کتاب‌های شاعران ایرانی دراین کشورها صورت می‌گرفت، امسال سعی کرده‌ایم از وجود شاعران ایرانی در محافل خارج از کشور نیز برای تبادل نظر نیز استفاده کنیم. در واقع حضور شاعران ایرانی در این محافل این حسن را دارد که می‌تواند به رفت وآمدهای بیشتر فرهنگی میان کشورها منجر شود و آنها نیز به مناسبت‌های مختلف در طول یک‌ سال از ما برای حضور دراین نشست‌ها دعوت کنند که در هرصورت تاثیر این تبادل مثبت ارزیابی می‌شود.


شعر و اصولا ادبیات معاصر ایران تا حدودی در کشورهای همجوار شناخته شده است؛چرا سعی نکردید جایگاه شعر ایران را به واسطه برپایی این محافل ادبی در کشورهای اروپایی تثبیت کنید؟


قصد انجام این کار را داشتیم و قدم‌هایی هم دراین زمینه برداشتیم اما به دلیل این که به لحاظ زمانی، وقت اندکی دراختیار داشتیم نتوانستیم مسائلی چون تهیه ویزا را مرتفع کنیم؛ درنتیجه تصمیم گرفتیم در سال‌های آتی این مسئله را دنبال کنیم.


افتتاحیه جشنواره شعر فجر امسال در اولین محفل شعرخوانی در مشهد مقدس صورت گرفت؛ درباره تاثیر این محافل شعرخوانی در اقصی نقاط کشور نیز توضیح دهید؟


از ابتدا بنا را براین گذاشتیم که محافل شعرخوانی در جریان برگزاری جشنواره شعر فجر تنها محدود به تهران نباشد، همان‌طور که می‌دانید امروز مسئله تمرکززدایی مقوله مهمی در عرصه فرهنگ و هنر به شمار می‌رود و بسیاری از جشنواره‌ها می‌کوشند مولفه‌های ادبی و هنری را به واسطه استعدادیابی و توجه به شهرستان‌ها افزایش دهند. روی این اصل ما نیز محافل شعری‌مان را در شهرهای مختلفی برگزار می‌کنیم، برنامه‌ها را طوری در استان‌های کشور درنظر گرفته‌ایم که از وجود شاعران معدودی برای شعرخوانی استفاده شود تا مخاطب نیز از روند طولانی این نشست‌ها خسته نشود بلکه به بطن شعرها توجه کند.


به عنوان دبیر این دوره از جشنواره شعر فجر، چشم‌انداز این جشنواره را چطور ترسیم می‌کنید؟


ببینید، از ابتدا براین باور بوده‌ام که اگر بتوانیم حواشی را کنار بگذاریم و بیش از پیش بر متن تکیه کنیم که اگر چنین شود جشنواره‌ای روشن با عملکردی درخشان پیش رو خواهیم داشت. باید باور کنیم که فرهنگ نیازمند مطالعه، تفکر و تحلیل است و این جشنواره‌ها هستند که می‌توانند با پرهیز از حواشی زمینه‌ای را برای این تحلیل نزد عامه مردم و همین‌طور اهالی فرهنگ مهیا کنند. اگر بتوانیم در جریان برگزاری جشنواره‌هایی چون جشنواره شعر فجر،محافل ادبی و دانشگاهی را به سمت وسوی این جشنواره ترغیب کنیم، بی تردید غنا و نتیجه بهتری از دل این جشنواره به دست خواهد آمد، ولی دامن زدن به حواشی و شایعات و همین‌طور جناح‌بندی کردن جشنواره کاری از پیش نمی‌برد، حالا ممکن است در برخورد اول برای رسانه‌ها موضوعی جالب توجه باشد ولی در دراز مدت به ضرر ادبیات خواهد بود.


گفت‌وگو:آزاده صالحی











انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب