دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 مرداد 1397 - 09:30

افزایش نقش‌آفرینی دانشگاه‌ها در کل زیست بوم حوزه فضایی کشور

مرتضی براری معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس سازمان فضایی ایران در جلسه بررسی مدل همکاری با دانشگاه‌ها در حوزه فضایی بر نقش آفرینی دانشگاه‌ها در کل زیست بوم بخش فضایی کشور تاکید کرد.
کد خبر : 297974

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از روابط عمومی سازمان فضایی ایران، دکتر مرتضی براری با اشاره به پروژه‌های جاری سازمان فضایی ایران با تعدادی از دانشگاه‌های برتر کشور گفت: «دانشگاه‌ها در روند توسعه فناوری فضایی نقش بسزایی داشته‌اند و هم اکنون سازمان فضایی ایران به دنبال تقویت دانشگاه‌ها و افزایش نقش‌آفرینی آنها در کل زیست بوم فضایی است».
رئیس سازمان فضایی ایران ضمن تاکید بر حمایت سازمان از پروژه‌های جاری در دانشگاه‌ها گفت: «در ماه‌های گذشته سه پروژه با سه دانشگاه کشور امضا شده است و در حال حاضر پروژه ماهواره کوچک دانشجویی (SSS) با همکاری سازمان همکاری‌های فضایی آسیا و اقیانوسیه (اپسکو) و پروژه ماهواره‌های مکعبی (Cube Sat) با همکاری سه دانشگاه داخلی در حال انجام است».
وی ادامه داد: «در حوزه توسعه کسب و کارها و تجاری سازی محصولات فضایی نیز با برگزاری نشست‌های تخصصی و کارگاه‌های آموزشی در دانشگاه‌های برتر، تعامل و همکاری نزدیکی با دانشگاه‌ها انجام شده است که به دنبال توسعه این همکاری‌ها هستیم».
معاون وزیر ارتباطات با بیان برخی از چالش‌های کشور در حوزه مدیریت منابع آب، مدیریت بلایا، خشکسالی و گرد و غبار، افزود: «منشا ۹۰ درصد بلایای طبیعی از هوا بوده و صرفا ۱۰ درصد آن شامل زلزله، رانش و نشست زمین و آتش فشان از زمین است و ماهواره‌های سنجشی و راداری کاربردهای فراوانی در پایش و مدیریت این مخاطرات دارند و با توجه به این مساله، در تعریف پروژه‌ها و مدل مشارکت، علاوه بر توسعه فناوری بومی باید به اثر گذاری آن در حل چالش‌های پیش روی کشور نیز توجه شود».
براری با اشاره به مطالعه مدل‌های موفق در کشورهای توسعه یافته خاطر نشان کرد: «ویژگی این مدل‌ها این است که علاوه بر منافع اقتصادی حاصل از آن، منجر به ایجاد آثار اجتماعی و اقتصادی در سایر بخش‌ها نیز می‌شود، لذا زیست بوم ماهواره‌های سنجشی نیز در سازمان فضایی ایران طراحی شده است و درصدد هستیم اقتصاد این بخش را نیز فعال نمائیم».
رئیس سازمان فضایی ایران در ادامه افزود: «در طی مراحل ساخت یک ماهواره تعداد ۴۰ فناوری ایجاد شده است که این فناوری‌ها قابلیت تجاری‌سازی دارند و می‌توان از سرریز فناوری‌های کسب شده در دیگر صنایع بهره برد که در این زمینه با چند دانشگاه مذاکره شده است».
وی خاطر نشان کرد: «رویکرد سازمان فضایی ایران این است که کنسرسیوم همکاری بین شبکه دانشگاهی تشکیل شده است و دانشگاه‌ها در کل زیست بوم بخش فضایی کشور نقش آفرینی کنند».
در این جلسه مسعود برومند معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه دانشگاه‌های داخلی با برخی دانشگاه‌های خارجی در حوزه توسعه فناوری فضایی همکاری خوبی داشته‌اند، گفت: «به منظور دستیابی به اهداف مورد نظر نیاز به نقشه راه اجرایی و عملیاتی داریم که مبتنی بر استانداردها بوده و ماموریت‌های هر بخشی نیز مشخص و در این نقشه راه، نقش دانشگاه‌ها نیز تعریف تا در حوزه خدمات و کاربرد فناوری فضایی نیز بتوان مشارکت کرد».
در ادامه این نشست نصرالله جهانگرد معاون فناوری و نوآوری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ضمن تاکید بر تدوین سند مشترک در سطح ملی گفت: «با توجه به مخاطرات موجود در کشور مانند بحران آب و خشکسالی، زمینه‌های همکاری زیادی با دانشگاه‌ها وجود دارد که بایستی از این ظرفیت استفاده کنیم، لیکن مسئله اقتصاد این بخش و کاربردهای عمومی و عام المنفعه باید به عنوان محور در نظر گرفته شود».
جهانگرد با اشاره به ضرورت وجود یک برنامه بلند مدت برای بخش فضایی کشور تصریح کرد: «زمینه همکاری با دانشگاه‌ها باید ماموریت‌گرا شود و از تجربه‌های گروه‌های پژوهشی نیز در روند این برنامه استفاده شود».
وی افزود: «یک اقدام مشترک اختصاصی با کشورهای همسایه برای یک حوزه چالشی مانند گردوغبار و یا منابع آب تعریف و پیشنهاد شود و از ظرفیت دانشگاه‌ها در این موضوع بهره برداری شود».


انتهای پیام/4021



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب