طرح تاریخ شفاهی صد سال تئاتر کودکان و نوجوانان در ایران کلید خورد
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری آنا، در جلسه امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و بنیاد نمایش کودک، غلامرضا عزیزی، رئیس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در این ۲۷ سال بیش از هزار مصاحبه تاریخ شفاهی (در مدت زمانهای مختلف) انجام شده و امیدوارم این پروژه علاوه بر تدوین تاریخ شفاهی این بخش از هنر، برای نسل جوان و آینده مفیده فایده باشد.
وی اظهار کرد: این اولین بار است که فعالیتهای تاریخ شفاهی را به واسطه امضای تفاهمنامه با یک نهاد، انجام میدهیم.
همچنین شفیقه سادات نیکنفس، رئیس گروه تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: آشنایی با کیانیان به سال ۹۵ بازمیگردد. زمانی که وی به سازمان مراجعه کرد تا برای کار پژوهشی خود اسناد جبار باغچهبان را ملاحظه کند. این مسئله، آشنایی ما با وی را رقم زد که در نهایت به پیشنهاد انجام کار تاریخ شفاهی نمایش کودک و نوجوان منجر شد.
وی افزود: به دلیل اینکه این کار، پروژهای تخصصی بود، پیشنهاد کردیم تا خودشان مجری طرح باشند، البته طرح این کار چندین مرتبه به شورای پژوهش سازمان و نیز کمیته تفاهمنامهها رفت و برگشت تا در نهایت به انجام پروژه منجر شد.
رئیس گروه تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همچنین در رابطه با گروه تاریخ شفاهی گزارشی ارائه کرد و گفت: مجموعه مصاحبههای تاریخ شفاهی با موضوع هنر در این سازمان، شامل ۳۰ درصد از مجموع کل مصاحبههاست. در میان مصاحبههای تاریخ شفاهی، موضوع موسیقی با ۵۷ مصاحبهشونده در رتبه اول و تئاتر و سینما با ۳۰ مصاحبهشونده در رتبه دوم قرار دارد.
وی از علیاصغر گرمسیری، غلامحسین نقشینه، مرتضی احمدی، ساموئل خاچیکیان، ولیالله خاکدان، نصرتالله کریمی، توران مهرزاد، علی نصیریان، فهیمه راستکار، عزتالله انتظامی و ... به عنوان تعدادی از مهمترین مصاحبهشوندگان تاریخ شفاهی در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نام برد و در ادامه به دو طرح «تاریخ شفاهی سینمای ایران به روایت نسل دوم کارگردانان مؤلف سینما»، «تاریخ شفاهی سینمای ایران به روایت نسل دوم بازیگران سینما» و نیز کتاب «تاریخ شفاهی نمایش در ایران مبتنی بر مصاحبههای تاریخ شفاهی» اشاره کرد.
نیکنفس افزود: پیش از این نیز سه عنوان کتاب با نامهای «گزیده اسناد نمایش در ایران از مشروطیت تا ۱۳۰۴»، «گزیده اسناد نمایش در ایران از ۱۳۰۵ تا ۱۳۲۰ شمسی» و «نمایش در تبریز» توسط انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران چاپ و منتشر شده است.
وی انجام پروژه تاریخ شفاهی تئاتر کودک و نوجوان را نیز مکمل اقداماتی دانست که تاکنون در این زمینه به انجام رسیده است.
داود کیانیان، نمایشنامهنویس و کارگردان حوزه کودک و نوجوان نیز، انجام پروژه مذکور را که مقارن با صدمین سال تئاتر کودک است، یک جشن خواند و گفت: اهمیت این کار در این است که علاوه بر اینکه کاری تخصصی و حتی فوقتخصصی در حوزه تئاتر کودک است، کار عمومی تئاتر نیز محسوب میشود.
وی افزود: برای رشد فرهنگ تئاتر، نیاز است که روی حوزه کودکان و نوجوانان به صورت زیربنایی کار کنیم.
کیانیان پروژه تاریخ شفاهی نمایش کودک و نوجوان را یک اثر ملی و تاریخی خواند و اعلام کرد: در فاز اول این پروژه با ۲۱ نفر مصاحبه میکنیم که اولین نفر، پروانه باغچهبان، دختر مرحوم جبار باغچهبان است.
همچنین در انتهای این نشست، تفاهمنامه مذکور با موضوع «همکاری در اجرای طرح تاریخ شفاهی صد سال تئاتر کودکان و نوجوانان در ایران و انجام مصاحبه با چهرههای شاخص هنر نمایش کودک و پژوهندگان فعال در این عرصه» به امضای غلامرضا عزیزی و داود کیانیان از اعضای هیات موسس بنیاد نمایش کودک رسید.
انتهای پیام/
انتهای پیام/