دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
محسن روحی صفت*

ابعاد سیاسی و اقتصادی روابط ایران و هند

هندی‌ها سال‌هاست که به دنبال نقش بیشتر درشورای امنیت و به دست آوردن کرسی دایم در این شورا هستند بنابراین به دنبال جلب حمایت ایران به عنوان کشوری با نفوذ در منطقه‌اند.
کد خبر : 260938

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران پیرو دعوت یک سال گذشته نارندرا مودی، نخست وزیر هند امروز عازم این کشور خواهد شد. این سفر از این نظر حائز اهمیت است که روابط دو کشور پس از اختلافات و مناقشات سال‌های اخیر درباره قراردادهای تجاری- اقتصادی حل شده و پیشرفت‌هایی نیز صورت گرفته است.


در آخرین سفر آقای مودی به تهران پیمان سه‌ جانبه ساخت بندر بین‌ المللی و کریدور ترانزیتی چابهار به امضا رسید وسفر آقای روحانی برای گفت وگوهای دو جانبه درباره این پیمان انجام می گیرد. از طرف دیگر دادوستدهای تجاری که به بهبود روابط سیاسی میان هند و ایران و گسترش روابط تجاری فی مابین می انجامید در آینده نیز می تواند در مناسبات و محاسبات سیاسی منطقه و فرامنطقه ای تأثیرگذار باشد.


البته اولویت اصلی مسئولان جمهوری اسلامی ایران در این سفر فارغ از ابعاد سیاسی آن مسائل اقتصادی است. به نظر می رسد در این سفر موضوعاتی چون انرژی، فناوری اطلاعات، انتقال فناوری، حمل و نقل و همچنین بخش‌های مختلف کشاورزی، مقابله با تروریسم و افراطی گری وموضوعات فرهنگی با توجه به اشتراک فرهنگی دو کشور مورد توجه دو طرف قرار خواهد گرفت. علاوه بر این‌ها در بخش سیاسی نیز مشورت‌ها وگفت وگوهای سیاسی درباره نظم منطقه ای و نقش کشورهای فرامنطقه ای به طور قطع در دستور کار مقامات دو کشور قرار می گیرد.


هندی‌ها سال‌هاست که به دنبال نقش بیشتر درشورای امنیت و به دست آوردن کرسی دایم در این شورا هستند بنابراین به دنبال جلب حمایت ایران به عنوان کشوری با نفوذ در منطقه‌اند. نخست وزیر هند از روز به قدرت رسیدن تاکنون، همواره در مسیر حفظ و گسترش روابط خود با ایالات متحده آمریکا در رقابت با چین و همچنین حفظ تعادل برای ایجاد تعاملی سازنده با این همسایه قدرتمند شمالی خود حرکت و احتیاط را در روابط با ایران با توجه به حساسیت آمریکا حفظ کرده است. ایران هم به عنوان یک کشور مهم از توسعه منطقه استقبال می کند چرا که توسعه، امنیت و فقر، ناامنی به دنبال خواهد داشت.


نکته مهم این است که از مدت‌ها قبل طرف هندی برای سرمایه گذاری در حوزه‌های مختلف اقتصادی در جمهوری اسلامی ایران برنامه داشته است اما تحت فشار برخی کشورهای غربی به خصوص آمریکا این امکان را نداشتند اما این سفرمی تواند بسترهای مناسبی برای پیگیری این سرمایه گذاری‌ها فراهم کند. قدمت همکاری ایران وهند به دوهزار سال قبل می رسد. هم اکنون نیزبه طور طبیعی دو کشور خواهان افزایش و ارتقای تعامل هستند.


البته باید توجه کرد که تا قبل از برجام و تحت تاثیر خط مشی‌های آمریکا همواره شاهد خلف وعده‌های طرف هندی در قبال ایران بوده ایم اما بعد از برجام هندی‌ها در رفتار خود تجدیدنظر کردند و در تلاش هستند که موانع را در راه توسعه روابط با جمهوری اسلامی برطرف کنند. با این وجود برخی ازشرکت‌های هندی که منافع بیشتری در آمریکا دارند تحت تاثیر فشار آمریکا در روابط و تعامل شان با ایران رفتار


می کنند . طبیعتا جهان و سیاست‌هایش در خلأ شکل نمی گیرد بلکه در تعاملات دوجانبه یا چند جانبه است که روابط جهانی شکل می گیرد در این زمینه هرچه ارتباط ما با کشورها بیشتر باشد درک ما ازموضوعات مشترک بیشتر و بهترخواهد بود و قطعا این موضوع می تواند روی جهت گیری‌های منطقه ای و جهانی ما تاثیر به سزایی داشته باشد.


درباره نگرانی‌هایی نیز که راجع به روابط توسعه یافته هند و رژیم صهیونیستی مطرح می شود باید گفت، هندی‌ها همیشه اعلام کرده اند که روابط شان با کشورهای دیگرهیچ گاه تاثیر منفی بر ارتباط شان با ایران نداشته است؛ به عنوان نمونه هند به طور سنتی روابط بسیار خوبی با فلسطین داشته است و اولین کشوری بود که نماینده سازمان آزادی بخش فلسطین را به عنوان سفیر در کشورش شناسایی کرد و حزب کنگره در زمان حکومت بر هند همیشه نسبت به حمایت از فلسطین اهتمام داشت. از سوی دیگر در رای گیری که به تازگی در مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی با پیشنهاد رئیس جهمور آمریکا برگزار شد، هند رای مخالف داد. هندی‌ها همیشه ادعاها مبنی بر این که مقامات رژیم صهیونیستی ازاین کشور خواسته اند تا در ارتباط شان با جمهوری اسلامی ایران تجدید نظر کنند، رد و اعلام کرده اند که هیچ شرط و شروطی را در این باره نمی پذیرند.


همچنین توجه کنیم که جمهوری اسلامی ایران با همکاری و تعامل با هند و دیگر کشور‌ها به عنوان کشوری قدرتمند می تواند ضمن کاهش تنش و درگیری به مدیریت آن‌ها بپردازد، به خصوص درمناقشه هند وپاکستان می تواند طرف مشورت وگفت وگو قرار بگیرد وبستر رشد وتوسعه و ایجاد ثبات و امنیت در منطقه را فراهم کند. همچنین افزایش روابط با جمهوری اسلامی ایران موجب افزایش و ارتقای جایگاه هند در دنیا می شود.


منبع: خراسان


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب