دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
هفته نامه ویک:

بیداری شیعیان، حکومت‌های آمریکایی مستبد عرب را تهدید می‌کند

رسانه آمریکایی در مطلبی به رفتارهای دوگانه دونالد ترامپ در سیاست خارجی و بده بستان‌های وی با سران عربستان سعودی اشاره کرد.
کد خبر : 232456

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، هفته نامه آمریکایی «ویک» در گزارشی در زمینه روابط عجیب و غریب «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا با سران عربستان سعودی نوشت: یکی از موارد بسیار مهم و کمتر مورد بحث قرار گرفته در خاورمیانه اینک در حال فاش شدن است.


بر این اساس، عربستان سعودی جسور و در ظاهر سرمست از قدرت به طور ناگهانی در حال اعمال نفوذ هم در داخل کشور خود و هم لبنان و یمن است و تنش‌ها را با ایران افزایش داده و به ظاهر این کار را با لطف دولت ترامپ انجام می‌دهد و «محمدبن سلمان» یکی از شاهزادگان عربستان اوایل ماه جاری جمعی از اعضای خانواده، مخالفان سیاسی و نظامی را دستگیر و آن‌ها را در هتل «ریتز کارلتون» در ریاض زندانی کرده است.


در ادامه این مطلب با اشاره به تغییر تحولات اخیر عربستان آمده است: جابجایی‌های ریاض تنها یکی از نشانه‌های بسیار مبنی بر این است که این پادشاهی هیچ محدودیتی را در رفتار خود لحاظ نمی‌کند به‌طوری‌که ارتش عربستان سعودی یمن همسایه خود را محاصره کرده و آماده از بین بردن حوثی‌های تحت حمایت ایران است.


در این میان استعفای ناگهانی و اسرارآمیز «سعد الحریری» نخست وزیر لبنان از عربستان سعودی که یا عمدی بوده تا حزب الله نابود شود یا تحت بازداشت خانگی قدرت‌ها و شاهان جدید ریاض قرار دارد، پیش آمد.


مصاحبه عجیب و غریب الحریری عصبی در روز یکشنبه نیز تنها فتنه‌ها را بیشتر کرد و او گفت :«من اینجا در آزادی کامل بسر می‌برم و تنها خواستار مراقب بیشتر از خانواده‌ام هستم.»
آیا استعفای عجیب و غریب حریری اقدامی برای خروج نیروهای حزب الله از سوریه دست کشیدن از حمایت از «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور است؟ آیا الحریری از جانب خود عمل کرده یا از سوی محمد بن سلمان هدایت می‌شود؟ چه عامل و چه کسی قصد دارد نفوذ حزب الله در آنجا را از بین ببرد؟ ایران، روسیه و حزب الله که سرمایه گذاری بسیار زیادی در سوریه کرده اند، بعید است به‌خاطر الحریری درمانده از پا درآیند.


این هفته نامه با اشاره به واکنش‌های توئیتری ترامپ و خوشحالی وی از این ماجراها نوشت: سرعت تحولات یکی پس از دیگری ، تصفیه حساب‌های داخلی محمد بن سلمان، تشدید اوضاع یمن و فشار بر الحریری بعید است که تصادفی باشند. این در حالی است که «جرد کوشنر» داماد دونالد ترامپ نیز در ماه اکتبر از عربستان سعودی دیدن کرد و بنابر گزارش‌ها با محمد بن سلمان تا پاسی از شب به گفت‌و‌گو پرداخت.
در ادامه این مطلب با اشاره به توهم‌های عربستان و دلخوری آن‌ها از برجام آمده است: سران عربستان کاملا از «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا بابت تلاش او در حل مسالمت آمیز بحران هسته‌ای ایران انتقاد کردند و آن‌را که نوعی خیانت جهانی تاریخی آمریکا بی نیاز به اتحاد با عربستان نامیدند. آن‌ها به شدت می‌خواستند ایالات متحده به همان شیوه نابود ساختن «معمر قذافی» رئیس جمهور سابق لیبی، بشار اسد را نیز از صحنه خارج کند. اما با وجود روسیه و ایران که هم اکنون در حال حمایت از اسد هستند و مغلوب شدن داعش، تصور نمی‌شود که سوریه به دست افراط گرایان سنتی تحت حمایت کشورهای عرب خلیج فارس بیافتد.


هفته نامه ویک ادامه داد: بیداری سیاسی شیعه که در جریان جنگ عراق آغاز شد، وضعیت موجود را تهدید می‌کند و حکومت‌های استبدادی متکی به نفت عرب تحت حمایت آمریکا در سراسر منطقه را بی‌ثبات می‌سازد. عربستان سعودی بیش از میلیون‌ها شیعه را در منطقه شرقی غنی از نفت خود به طور وحشیانه‌ اداره می‌کند و هرگونه افزایش قدرت ایران در ریاض به عنوان یک تهدید موجود و عینی در ریاض لحاظ می‌شود. وضعیت بحرین وابسته به عربستان و با اکثریت شیعه نیز به این شکل است که این کشور توسط یک اقلیت سنی مرعوب به طور ضعیفی اداره می‌شود.
هنگامی که ترامپ در اوائل سال جاری به قدرت رسید، او و همراهانش با ظرافت به مسئله رقابت ایران و عربستان پرداختند و تهران را «بد» و ریاض را «خوب» نامیدند. ترامپ، رئیس جمهوری با تفکرات دوگانه که همه چیز را خوب یا بد مطلق می‌پندارد ، تصور می‌کرد که می‌تواند یک دهه دستاوردهای ایران در منطقه که محصول اجتناب ناپذیر آمریکا در عراق بود را با کمک سعودی‌ها تغییر دهد. در این میان شخصی چون محمد بن سلمان برنامه‌ای را در گوش ترامپ حین سفر او به ریاض نجوا کرد و وعده داد که تمامی این کارها آسان خواهد بود. ترامپ نیز قطعا از برنامه‌هایی با جزئیات روشن و کسب موفقیت بدون از دست دادن چیزی شدت استقبال میکند.


اما امروزه فقدان اطاعت جامعه سیاست خارجی آمریکا در قبال هوی و هوس‌های سعودی به‌طور خطرناکی با بی‌تفاوتی کامل دولت ترامپ در مدیریت روابط با سایر کشورها پیوند خورده به طوری‌که وزارت خارجه «رکس تیلرسون» فاقد برنامه عملیاتی است و سیاست‌های منطقه‌ای به کوشنر، مردی بدون تجارب دیپلماتیک سپرده شده است.
در خاتمه این مطلب با اشاره بی کفایتی‌های دولت آمریکا و عدم شفافیت در سیاست خارجی این کشور آمده است: از یک طرف، ترامپ اجازه می‌دهد ایران و روسیه کنترل خود را بر سوریه در جهت کمک در از بین بردن تهدید داعش تثبیت کنند. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد او مشتاق است تنش‌های جدیدی را بین عربستان سعودی و ایران ایجاد کند که این امر می‌تواند منجر به خشونت در کشورهای مختلف شود. ما حتی نمی‌دانیم که چرا این اتفاق رخ می‌دهد. چرا که دولت ما عادت به برقراری ارتباط با شهروندان خود ندارد. آن چه ما می‌دانیم این است که اتفاقی رخ می‌دهد و به زودی عواقب بعدی آن توسط تیمی از وزارت خارجه مدیریت می‌شود.


منبع: فارس



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب