پیوند جدانشدنی سلامت دهان و دندان با بیماریهای مختلف
به گزارش خبرنگار آنا؛ سلامت دهان دندان؛ چالشی که از دیرباز آرزوی تمام دولتها و جوامع پیشرفته بودو به دغدغه تمام مدیران ارشد حوزه سلامت در دنیا تبدیل شده است. چراکه داشتن دهان و دندان سالم موجب پویایی جامعه میشود.
کشور ما جامعه پویایی از نظر سلامت دهان و دندان ندارد و سلامت دهان از خانواده رخت بسته است، این موضوع به قدری جدی است که به گفته متخصصین این حوزه هر ایرانی تا سن ۵۰ سالگی حداقل بهطور میانگین ۴ الی ۵ دندان خود را از دست میدهد.
همچنین سالم بودن دندانها در زیبایی نیز تاثیر بسزایی دارد و نداشتن دندانهای سالم موجب ازبین رفتن اعتماد به نفس، گوشهگیری و عدم ارتباط با جامعه میشود. حتی اگر افرادی که از هوش و استعداد بالایی برخوردار هستند نیز درگیر پوسیدگی و بیماریهای دهان و دندان باشند، توانایی آنها تحت تاثیر قرار میگیرد.
موضوع عدم توجه به سلامت دهان و دندان آنقدری اهمیت دارد که میتواند عوارض و مشکلاتی را در آینده نهچندان دور در زندگی افراد ایجاد کند بهطوری تحقیقات مشان میدهد عاملی در ایجاد بیماریهای دیگر همچون دیابت بیماریهای تنفسی، آلزایمر، سرطان، بارداری و مشکلات زایمانی، بیماریهای قلبی و عروقی، تولد زودرس جنین، کم بودن وزن جنین و اختلالات گوارشی است.
دهان بهعنوان ورودی اصلی بدن، نقطهای است که عوامل خارجی به بدن وارد میشوند. مشکلات در این بخش میتوانند بر کل سیستم بدن تأثیر داشته باشند. به همین دلیل، حفظ سلامت دهان با مراقبتهای منظم و پیشگیری از مشکلات، یکی از کلیدهای اصلی سلامت کلی بدن است.
بهنام عباسی عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی و نائب رئیس جامعه دندانپزشکی ایران در گفتوگو با خبرنگار آنا درخصوص اهمیت سلامت دهان و دندان گفت: در ابتدا باید به حفظ سلامت دندانهای شیری توجه داشت چراکه اگر دندانهای شیری آسیب ببینند یا زود از دست بروند، ممکن است مشکلاتی مانند نیاز به درمانهای ارتودنسی یا ناهنجاریهای فکی ایجاد کند. مراقبت مناسب از دندانهای شیری میتواند از بروز این مشکلات در آینده جلوگیری کند.
وی افزود: دندانهای شیری نقش مهمی در سلامت کودک دارد، اما امروزه و در بین خانوادهها به این موضوع توجه لازم نمیشود، این عدم توجه میتواند به عفونتهای دهانی و حتی سیستمیک منجر شود و اگر از آن جلوگیری نشود به قسمتهای دیگر بدن نیز سرایت و مشکلات جدیتر ایجاد میکند.
عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی ادامه داد: مراقبت از دندانهای شیری به کودک آموزش میدهد که چگونه از دندانهای خود مراقبت کند. این عادتهای بهداشتی (مانند مسواک زدن و استفاده از نخ دندان) تا بزرگسالی با او باقی میمانند
زود از دست دادن دندانهای شیری باعث ایجاد ناهنجاریهای دهان دندان در آینده فرد خواهد شد
وی افزود: دهان باید از دندانهای پوسیده عاری باشد و توجه به این نکته در مدارس بسیار حائز اهمیت است، مربیان سلامت در مدارس نقش بسزایی جهت کنترل و پیشگیری از درگیر شدن افراد با بیماریهای دهان دارند.
عباسی تاکید کرد؛ سلامت دهان و دندان در مادران باردار بسیار مهم است چراکه اگر مادری در دهان و دندانهای خود عفونت و بیماری داشته باشد جنین هم در خطر است.
عضو شورای عالی سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه برخی افراد جامعه به صورت خودسرانه از داروهای آنتیبیوتیک استفاده میکنند، گفت: آنتیبیوتیکها باعث خشکی و کم شدن بزاق دهان میشود که این موضوع نیز خود عاملی برای پوسیدگی دندان و ایجاد بیماریهای گوناگون است.
وی افزود: اثرات سلامت دهان و دندان، سیستماتیک است. یعنی در تمام ارگانهای بدن اثر دارد و به این خاطر تمام سیاستمداران این حوزه، سلامت دهان دندان را موثر در پویایی یک جامعه میدانند. این موضوع نشان میدهد؛ خط مقدم سلامت بدن سلامتی دهان دندان است.
امروزه تحقیقات بسیاری در رابطه با وضعیت سلامت دهان و دندان با بسیاری بیماریهای دیگر انجام شده است. از جمله موضوعاتی که در کشور تاکنون به آن پرداخته شده است میتوان به ارتباط سلامت دهان و دندان با بیماریهای مزمن سیستمیک و سطح ایمونوگلوبولین-A بزاقی در سالمندان، بررسی شیوع بیماریهای سیستمیک در افراد مبتلا به عفونتهای دندانی، ارتباط بین بهداشت دهان و بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی و دیابت، بررسی دانشجویان پزشکی یزد در رابطه با بیماریهای شایع دهان و ارتباط آن با سلامت سیستمیک و ارتباط بین بهداشت دهان بر اساس DMFT با سندرم متابولیک در دادههای کوهورت طبری اشاره کرد.
انتهای پیام/