۳۸ درصد از مقالات علمی برتر ایران ماحصل رشتههای علوم پایه است
میثم داوری مدیر گروه آموزش عالی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار آنا درباره راهکار جلوگیری از خروج نخبگان علوم پایه اظهار کرد: مهاجرت دارای عوامل و ریشههای متفاوتی است که بخش مرتبط با کج کارهای حوزه علم و فناوری باید شناسایی شود. در مواقعی این معضل دلایل اجتماعی و غیر علمی دارد که باید آن را از عوامل علمی جدا کنیم.
وی گفت: رشتههای علوم پایه مهارت علمی بیشتری نسبت به سایر علوم دارند و بازار کار مشخصی را پس از دانش آموختگی دانشجو در مقطع کارشناسی یا ارشد و دکتری پدید میآورند و حتی میتوان برای هیئت علمی شدن در این رشتهها هم اقدام کرد و پژوهشگاههای متعددی هم از ظرفیت پژوهشگران استفاده میکنند.
مدیر گروه آموزش عالی ستاد علم و فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اشتغال علوم پایه نسبت به سایر رشتهها متفاوت است و از آنجایی که نتوانسته ایم بازار کار مشخص و دقیقی برای این حوزه ایجاد کنیم شاهد مهاجرت نخبگان علوم پایه هستیم که نشان از عدم اثربخشی و اثرگذاری دانشمندان این حوزه در جریان مسائل کشور در کنار چالشهای اقتصادی دارد.
داوری با اشاره به نارسایی حوزه علوم پایه در بخش مهاجرت نخبگان بیان کرد: ۳۸ درصد مقالات بین المللی برتر کشور از دستاوردهای دانشمندان علوم پایه است، اما به میزان خیلی کم از نتایج آن در مسائل کشور استفاده میشود و حتی به اندازه کافی قدردان آنها نیستیم که مورد تکمیل واقع نشدن کار دانشمندان و ارج و قرب نگذاشتن و تکریم نکردن پژوهشگران باعث هدررفت سرمایه خواهد شد.
وی با بیان اینکه بخش سوم مهاجرت نخبگان علوم پایه اثربخش نبودن و دیده نشدن آنها در پاسخ به زنجیره مسائل کشور است؛ تاکید کرد: این عوامل مجموعه ریشههای مهاجرت نخبگان از بحث علمی و سیاست گذاری علم و فناوری کشور است و نمیتوان گفت هر مهاجرتی در این رشته به واسطه نارساییهای علم و فناوری صورت میگیرد، اما ریشهها و عوامل جدی بارزی در علوم پایه وجود دارد که مهاجرت آنها را پررنگتر نسبت به سایر رشتهها شاهد هستیم.
انتهای پیام/