دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

پشه مهندسی شده به واکسن مالاریا تبدیل می‌شود

پشه مهندسی شده به واکسن مالاریا تبدیل می‌شود
محققان روشی نوین برای مقابله با بیماری مرگبار مالاریا ابداع کرده اند.
کد خبر : 942375

به گزارش خبرگزاری آنا، دانشکده بهداشت و طب گرمسیری لندن (London School of Hygiene and Tropical Medicine) در پژوهشی نشان داد نیش پشه را می‌تواند واکسن مالاریا را به طور ایمن منتقل کند.

این استراتژی نوین واکسیناسیون با کمک پشه‌هایی که مهندسی ژنتیک شده اند، انجام می‌شود.محققان نخست Plasmodium falciparum یا انگلی که شدیدترین نوع مالاریا را پدید می‌آورد، بررسی کردند.

آنها این امکان مهندسی ژنتیک این انگل را بررسی کردند تا به جای یک عامل بیماریزا به عنوان واکسن عمل کند.پشه‌های مذکور حامل یک نسخه ضعیف شده از انگل مالاریا شدند که برای ایجاد واکنش ایمنی قدرتمند در انسان‌ها طراحی شده بود.

این انگل‌ها به کبد رفتند و از گلبول‌های قرمز خون گریختند به همین دلیل دربدن انسان تنشی به وجود آمد.واکسن‌های تایید شده فعلی مالاریا، محافظت اندکی در مقابل ابتلا به بیماری ایجاد می‌کند. این واکسن‌ها پروتئین‌های خاصی را در انگل مالاریا هدف می‌گیرند و سیستم ایمنی بدن را وادار به واکنش می‌کنند. با این وجود بیشتر اواقات توانایی انگل برای جهش و فرار از سیستم ایمنی کارآمدی بلند مدت واکسن‌ها را محدود می‌کند.

به همین دلیل انگل‌های پلاسمودیوم فالسیپاروم زنده ضعیف شده یک استراتژی جایگزین واکسیناسیون نوید بخش ارائه می‌دهند.هنگامیکه این انگل‌های تضعیف شده به عنوان یک واکسن به کار رفتند، یک واکنش ایمنی قدرتمند چند مرحله‌ای از چرخه عمر انگل را تحریک کردند. 

در بخشی از پژوهش آمده است: واکسن‌های مجاز مالاریا محافظتی متوسط و کوتاه مدت در برابر بیماری ایجاد می‌کنند. ایمن سازی با کمک انگل زنده مذکور یک استراتژی واکسیناسیون جایگزین است که احتمالا محافظت در برابر بیماری را بیشتر می‌کند.

ایده اصلی آزمایش در این پژوهش قرار گرفتن افراد در معرض دوز کنترل شده‌ای از انگل بود تا سیستم ایمنی بدنشان بتواند با عفونت‌های آینده مقابله کند. پشه‌های حامل انگل اصلاح شده و خاص مالاریا شرکت کنندگان در این آزمایش را گزیدند.

 به نوشته نشریه نیچر انگل‌های مهندسی شده طوری برنامه ریزی شدند تا رشدشان اندکی پس از ورود به بدن متوقف شود.

واکسن از انگل مالاریا مهندسی ژنتیک شده (GA۲) استفاده کرد تا رشد آن را در کبد انسان به سرعت متوقف کند. رشد انگل مهندسی شده ۶ روز پس از ابتلای فرد و درست هنگامیکه قرار است در کبد تکثیر شود، متوقف شد.

شرکت کنندگان در تحقیق به ۳ گروه تقسیم شدند که یکی از آنها واکسن GA۲، گروه دیگر نسخه اولیه واکسن یعنی GA۱ و گروه کنترل نیش پشه مهندسی نشده را دریافت کردند. هدف اولیه این تحقیق ارزیابی توانایی واکسن برای جلوگیری از ابتلای مالاریا و پروفایل بندی ایمنی آن است.

۳ هفته پس از انجام آزمایش، ۲ گروه در معرض پشه‌های حامل انگل مالاریا قرار گرفتند تا سطح حفاظت واکسن‌ها بررسی شود.

در هر دو گروه دریافت کننده واکسن نوین، قبل از آنکه در معرض پشه‌های حامل انگل مالاریا قرار گیرند، سطح آنتی بادی افزایش یافته بود. با این وجود گروه دریافت کننده GA۱ پروتئین کمتر (۱۳) در مقایسه با گروه دریافت کننده GA۲ (۸۹ درصد) داشتند. تنها عارضه جانبی این روش واکسیناسیون خارش اندک در محل گزش پشه بود.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب