۲۶ فروردین در دنیای علم چه خبر؟
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوریها، کشفها و حتی زادروزها و درگذشتهای دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمیگیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۶ فروردین برابر ۱۴ آوریل را ورق میزنیم.
***
دستگاه ضبط ویدیو
۱۴ آوریل ۱۹۵۶ میلادی برابر با ۲۶ فروردین ۱۳۳۵ خورشیدی، اولین دستگاه تجاری و کاربردی ضبط ویدئو بهروش سیاهوسفید تجاری در کنوانسیون پخش در شیکاگو و بهطور همزمان در شهر ردوود، کالیفرنیا به نمایش گذاشته شد. این دستگاه ویتی-۱۰۰ را شرکت آمپکس شهر ردوود توسعه داده بود. ابعاد دستگاه ضبط ویدیو بهاندازه فریزر عمیقی با پنج قفسه مدار ۶ فوتی اضافی بود. نوار مغناطیسی پهن ۲ اینچی با سرعت ۱۵ اینچدرثانیه حرکت میکرد. این سامانه دارای چهار هِد روی یک دیسک بود که بهصورت عمود بر عرض نوار میچرخید و اینگونه یک الگوی مسیر مورب را ردیابی میکرد. قرقرهای ۱۴ اینچی میتوانست ۶۵ دقیقه نوار را ضبط کند. سیستم پخشرسانهای کلمبیا (شبکه سیبیاس) در سال ۱۹۵۶ سه دستگاه از این ضبط ویدیو را با قیمت ۷۵هزار دلار برای هر دستگاه خریداری کرد و اولینبار در ۳۰ نوامبر ۱۹۵۶ نوار ضبطشده با این ویدیو از این شبکه پخش شد.
تماس پریشان از تایتانیک
۱۴ آوریل ۱۹۱۲ میلادی برابر با ۲۶ فروردین ۱۲۹۱ خورشیدی، دیوید سارنوف تماسی پریشان را مربوط به کشتی تایتانیک دریافت کرد: «اس.اس تایتانیک به کوه یخ برخورد کرد و بهسرعت غرق شد. سارنوف، ۲۱ ساله، اپراتور تلگراف بود که یک ایستگاه تلگراف رادیویی قدرتمند مارکونی را بالای فروشگاه بزرگ وانمیکر در نیویورک مدیریت میکرد. او ۷۲ ساعت در پست خودش ماند و اولین اطلاعات معتبر درباره فاجعه را دریافت و مخابره کرد. او اسامی نجاتیافتهها را از اپراتور تلگراف کارپاتیا به خبرخوانها و خانوادههای مضطرب مسافران کشتی منتقل کرد. سارنوف بعدها پیشرو در پخش رادیو و تلویزیون تبدیل شد و شبکه رادیویی انبیسی را در سال ۱۹۲۶ تأسیس کرد و در سال ۱۹۲۸ یک ایستگاه تلویزیونی آزمایشی برای انبیسی ایجاد کرد و رئیس و رئیس ابرشرکت رادیویی آر.سی.ای شد.
تلسکوپ
۱۴ آوریل ۱۶۱۱ میلادی برابر با ۲۶ فروردین ۹۹۰ خورشیدی، پرنس فدریکو چِزی، واژه «تلسکوپ» (telescopio) را برای اولینبار در ضیافتی که ازسوی انجمن علمی پیشگام در اروپا با نام آکادمی لینچی که چِزی یکی از بنیانگذارانش بود استفاده کرد. این مراسم به افتخار گالیله در ملک بزرگی در دامنه تپهای در فلورانس برگزار شد. بعد از اینکه گالیله قمرهای مشتری، دیگر شگفتیهای آسمانی و حتی کتیبهای روی ساختمانی در فاصله سه مایلی را با دستگاه اختراعیاش به مهمانان ضیافت نشان داد، چِزی این نام را بهکار برد. هرچند او واژه تلسکوپ را منحصرا برای نامیدن ابزار گالیله استفاده کرد اما این کلمه ایتالیایی احتمالا در اشعار یونان باستان هم وجود داشته. tele در زبان ایتالیایی بهمعنی دور و scopio بهمعنی دیدن است.
لارنسیوم
۱۴ آوریل ۱۹۶۱ میلادی برابر با ۲۶ فروردین ۱۳۴۰ خورشیدی، کمیسیون انرژی اتمی ایالاتمتحده خبر ساخت عنصر سنتزی با عدد اتمی ۱۰۳ با نام لارنسیوم را اعلام کرد. اولین شواهد از سنتز آن در ۱۲ فوریه ۱۹۶۱در آزمایشگاه تابش لارنس در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی بهدست آمد. دو ماه بعد از آن، صرف بررسی نتایج بهدستآمده شد. این عنصر حاصل حدود سه سال تلاشهای تحقیقاتی آلبرت گیورسو، توربجوم سیکلند، آلمون ای. لارش و رابرت ام. لاتیمر بود. آنها از یک شتابدهنده خطی یون سنگین برای بمباران هستههای بور بهسمت هدفی از عنصر کالیفرنیوم با عدد اتمی ۹۸ استفاده کردند. سه میلیونم گرم کالیفرنیوم موجود در هدف بمباران هم خودش یک عنصر سنتزشده بود. محققان این نام را به افتخار ارنست او. لارنس، مخترع فقید سیکلوترون آزمایش لارنس پیشنهاد کردند.
انتهای پیام/