نقش تغییرات هورمونی در مردان چیست؟/ آقایان این علائم را جدی بگیرند
به گزارش خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، بسیاری فکر میکنند تغییرات هورمونی فقط مخصوص زنان است و فقط در بدن بانوان رخ میدهد؛ اما این باور کاملا غلط است چرا که تغییرات هورمونی در مردان نیز بسیار شایع است، این تغییرات در مردان با افزایش سن شکل میگیرد؛ همچنین برخی از پزشکان معتقدند که مردان هم دارای نشانههایی از عادت ماهانه هستند، مطالعات علمی در سالیان اخیر نشان داده است که مردان هم مانند زنان ممکن است در برههای از ماه دچار مشکلاتی در ترشح هورمونهای جنسی خود شوند، به همین دلیل برخی پزشکان معتقدند که آقایان هم مانند خانمها میتوانند دارای نشانههایی از عادات خاصی در ماه باشند.
نشانههای تغییرات هورمونی مردانه چیست؟
محمد اعتمادینیا پزشک عمومی در گفتگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در مورد نشانههای تغییرات هورمونی مردانه اظهار کرد: نوسانات هورمونی همانطور که در زنان وجود دارد، در مردان نیز رخ میدهد؛ به طور مثال، سطح هورمون تستوسترون در مردان هر صبح افزایش مییابد و تا عصر روند کاهشی دارد، البته باید توجه داشت این نوسانات میتوانند حتی روزانه تغییر کنند.
وی در ادامه گفت:این تغییرات میتواند علائمی مشابه به علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) در زنان ایجاد کند. به همین دلیل، تغییرات هورمونی در مردان به طور غیررسمی بهعنوان عادت ماهانه مردانه شناخته میشوند.
این پزشک عمومی در ادامه با اشاره به نقش هورمون تستوسترون در بدن مردان گفت: تستوسترون هورمونی است که نقش مهمی در تعیین ویژگیهای جسمانی و روانی مردان ایفا میکند. این هورمون میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد، از جمله فشار زندگی، تغییرات در رژیم غذایی، کمبود خواب، و حتی بیماریها. به همین دلیل، تغییرات در سطح این هورمون میتواند باعث بروز علائم مختلفی شود که شباهتهایی به علائم عادت ماهانه در زنان (PMS) دارد.
اعتمادینیا با اشاره به علائم عادت ماهانه در مردان اظهار کرد: بعضی از علائم تغییرات هورمونی مردانه شامل خستگی، تمرکز پایین، افسردگی، کاهش میل جنسی، و حتی اضطراب هستند. اگر این علائم به مدت طولانی یا به صورت شدید تجربه میشوند، توصیه میشود که با یک پزشک مشورت کنید، زیرا ممکن است نیاز به تشخیص و درمان وجود داشته باشد.
سبک زندگی خود را تغییر دهید
مدیریت علائم سطوح پایین تستوسترون تا حد زیادی با دنبال کردن یک سبک زندگی سالم امکان پذیر است. بر همین اساس، موارد زیر را میتوانید مد نظر قرار دهید: ورزش منظم، رژیم غذایی سالم، مدیریت استرس، خواب کافی، این تغییرات سبک زندگی سالم برای همه مردان مفید است و افرادی که آنها را انجام داده اند بهبود کلی شرایط سلامت خود را گزارش کرده اند.
نقش هورمونهای مردانه در پوکی استخوان
از آنجایی که تستوسترون در حفظ تراکم استخوانی نقش دارد، تغییرات هورمونی مردانه میتواند به شکل گیری استخوانهایی شکنندهتر منجر شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان افزایش یابد.
نقش چربی شکم در تغییرات هورمونی مردانه
هنگامی که سطوح تستوسترون بالا است، تجمع چربی در قسمت شکم اندک است. با این وجود، در مردان طی تغییرات هورمونی مردانه چربی بیشتری در این قسمت جمع میشود. چربی شکمی فضا برای تولید هر چه بیشتر آنزیم آروماتاز را فراهم میکند که تستوسترون را به استروژن تبدیل میکند.
تغییر در تعادل تستوسترون/استروژن هرچه بیشتر سطح تستوسترون را کاهش میدهد و به تجمع چربی شکمی بیشتر منجر میشود. در نتیجه، چربی شکمی هم نتیجه و هم دلیل تستوسترون پایین است.
چگونه استروژن بالا تشخیص داده میشود؟
اگر مشکوک به افزایش سطح استروژن هستید، مهم است که برای تشخیص حرفهای به پزشک مراجعه کنید. پروسه تشخیص معمولاً شامل معاینه فیزیکی همراه با آزمایشات آزمایشگاهی میشود. سابقه پزشکی شما نیز در نظر گرفته خواهد شد.
در طول معاینه فیزیکی، پزشک شما به احتمال زیاد علائم قابل مشاهده غلبه استروژن، مانند بزرگ شدن بافت سینه را بررسی میکند. پس از این فرآیند اولیه، پزشک تعیین خواهد کرد که آیا نیاز به آزمایش بیشتری دارید یا خیر. سپس معمولاً برای ارزیابی سطوح مختلف هورمونی و عملکرد کبد، آزمایش خون انجام خواهید داد. هنگامی که پزشک شما نتایج را دریافت کرد، میتواند شدت عدم تعادل هورمونی شما را تعیین کند و گزینههای درمانی مناسب را توصیه کند.
تغییرات هورمونی چقدر زمان خواهد برد؟
حالا که با نشانهها و عوامل تاثیر گذار در تغیرات هورمونی در مردان برا شما مشخص شد، دانستن طول مدت عادتهای مردانه نکته بعدی است که باید به آن دقت کرد. عادت ماهانه در حالت عادی برای خانمها چند روز (حدود یک هفته) طول خواهد کشید. اما مدت زمان عادت آقایان دقیق مشخص نیست و درزمان بسیار زیادی احساسات و علائم عادت مردانه را تجربه میکنند. این زمان گاهی آنقدر طولانی شده که بدون نیاز متخصص قابل درمان نیست.
روشهای درمانی
افزون بر تغییرات سبک زندگی، اگر به افسردگی مبتلا هستید، پزشک شما ممکن است برخی داروها و درمانهای ضد افسردگی را تجویز کند.
برای افرادی که در پی درمانهای پزشکی برای تغییرات هورمونی در مردان هستند، پزشک ممکن است درمان جایگزینی هورمون (HRT) را پیشنهاد دهد. با این وجود، این گزینه همچنان موضوعی بحث برانگیز محسوب میشود، زیرا در صورت ابتلا به سرطان پروستات ممکن است موجب رشد سلولهای سرطانی شود.
انتهای پیام/