هفته دوم مارس؛ از تهدیدهای تغییر اقلیم تا خطر انقراض کوسهها
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، مجلات علمی عامهفهم برای ارتباط جامعه علمی با مردم عادی بسیار اهمیت دارند. این مجلات میتوانند پژوهشها و دستاوردهای علمی را به زبانی قابل فهم برای مخاطبان عرضه کنند. از آنجایی که این نشریات به سرعت (در فواصل حداکثر ماهانه) به روزرسانی میشوند، جریانات و پارادایمهای جدید علمی را در دسترس عموم قرار میدهند. در این سلسله گزارشها، مروری بر پروندههای جلد مجلات اصلی ترویج علم جهان خواهیم داشت.
***
مجله نیچر
بالا آمدن آب دریاها تهدید دیگری از تغییر اقلیم
تغییر اقلیم در حال نمایش چهره خشن خود به نقاط مختلف زمین است. برخی نقاط با آتشسوزیهای طولانی در جنگلها و بعضی با جابهجایی فصلها و تعدادی دیگر هم با بارانهای سیلآسا. فلوریدا یکی از ایالتهای آمریکاست که به دلیل طوفانهای شدید و باران های پی در پی در خطر سیل قرار دارد. بالا آمدن سطح آب دریا در سامرهاون فلوریدا باعث شده محققان حوزه تغییرات اقلیم برای این شهر و ۳۲ شهر ساحلی دیگر در ایالت متحده آمریکا به شدت نگران شوند. آب تا ارتفاع قابل توجهی بالا می آید و پوشش اطراف خانهها در اثر سیل بسیار آسیبپذیر است. این مسئله باعث شده که محققان به فکر روشی برای ایمنسازی خانهها در برابر سیل بیفتند آنها پیش بینی میکنند خطر سیل تا سال ۲۰۵۰ بیشتر شود و بوستون، نیواورلئان و سانفرانسیسکو بیش از بقیه شهرها در معرض خطر هستند. بالا آمدن آب دریا خطر فرونشست زمین را در پی خواهد داشت و میتواند حدود ۱۷۱ هزار خانه را ویران کند. این شماره از مجله نیچر به روشهای ایمنسازی در برابر فرونشست و سیل اختصاص پیدا کرده است تا خانههای ساحلی از پیامدهای تغییر اقلیم آسیب کمتری ببینند.
نیوساینتیست
هوش مصنوعی ممکن است مفهوم همدلی انسانها را تغییر دهد
با روی کار آمدن هوش مصنوعی در قالب چتباتها تغییرات جالبی در جوامع مختلف در حال رخ دادن است. برخی از افراد زمانهای زیادی را برای چت کردن با هوش مصنوعی اختصاص میدهند و میلیونها نفر در سطح کره زمین برای حمایتهای عاطفی به چتباتها متوسل میشوند. برخی از افراد به دلیل خبرهای ناگوار جنگ کشورها نیاز به همدلی و صحبت درباره احساساتشان پیدا کردهاند و ترجیح میدهند به جای مراجعه به روانشناس و درمانگر با چتباتها صحبت کنند. برخی از پزشکان برای توضیح روشهای درمان و یادداشتهای همدلانه به بیمارانشان چتباتها را به کار گرفتهاند. اما در این میان برخی از محققان حوزه روانشناسی معتقدند این نوع همدلی که چتباتهای هوش مصنوعی با انسان برقرار میکند میتواند در دراز مدت تصورات انسان از همدردی و همدلی را تغییر دهد. آنها میگویند هوش مصنوعی شکلی از همدلی جعلی را ارائه میدهد که با احساسات انسانها مطابقت ندارد. با همه اینها اما هوش مصنوعی اکنون یکی از روشهای رایج برای ارتباط برقرار کردن است و برخی از انسانها در مواقع خاصی ترجیح میدهند از آن استفاده کنند. سوژه اصلی این شماره مجله نیوساینتست به بررسی ارتباط انسان و هوش مصنوعی اختصاص یافتهاست.
ساینس
خطر انقراض کوسهها به دلیل تجارت روغن جگر کوسه
اعماق اقیانوسها آخرین پناهگاه تنوع زیستی طبیعی است که از دسترس فعالیتهای انسانی دور مانده است. کوسهها یکی از انواع مهرهداران دریایی هستند که با این که در اعماق همین آبها زندگی میکنند باز هم از فعالیتهای انسان در امان نماندهاند. غیر از آلودگیهای آب که محل زندگیشان را تهدید میکنند یک سوم آنها در معرض خطر شکار بیرویه قرار دارند تا تجارتهای بینالمللی روغن جگر کوسه ادامه پیدا کند. کاهش جمعیت این گونه و پتانسیل کمی که برای تولید مثل دارد، باعث شده تحت تاثیر شدید فعالیتهای انسان قرار بگیرند و در نامشان به لیست گونههای در حال انقراض بپیوندد. محققان در این شماره از مجله ساینس به اهمیت بازنگری در قوانین بینالمللی درباره صید کوسهها اشاره کردند و تاثیرات عمیقی که ممکن است کاهش مهرهداران اعماق اقیانوس در گونههای دیگر و چرخههای زیست محیطی بگذارند را توضیح دادند.
انتهای پیام/