دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 بهمن 1402 - 00:02
تقویم علم؛

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲5 بهمن برابر با ۱4 فوریه را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 896491

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا،‌ تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۲۵ بهمن برابر با ۱۴ فوریه را ورق می‌زنیم.

****

امیرحسین جهانبگلو 

۲۵ بهمن ۱۳۰۲ خورشیدی، امیرحسین جهانبگلو پژوهشگر ایرانی حوزه فلسفه، اقتصاد و تاریخ به‌دنیا آمد. سال ۱۳۲۸ از دانشگاه سوربن پاریس، در مقطع لیسانس فلسفه و منطق و سه‌سال بعد در مقطع دکتری اقتصاد فارغ‌التحصیل شد و به تهران بازگشت و از سال ۱۳۵۰ در دانشگاه تهران مشغول تدریس شد. او را می‌توان از روشنفکران مهمی دانست که تاثیر بزرگی بر جریان‌های فکری‌‌فلسفی معاصر ایران گذاشت. جهانبگلو با هدف تامین منابع مطالعاتی برای اهل فلسفه ترجمه‌هایی انجام داد که ازجمله آنها می‌توان به جهان سوم در بن‌بست اثر پل بروک، روش تفکر سیستمی اثر مشترک ژوئل دوروسنی و رونالدجان بیشون، اص‍ول ب‍رن‍ام‍ه‌ری‍زی رش‍د اق‍ت‍ص‍ادی اثر ت‍ی‍ن ب‍رگ‍ن، ضربه آینده اثر الوین تافلر، گفتاری درباره دکارت و سیاست از نظر افلاطون هر دو اثر الکساندر کویره اشاره کرد.

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

امیراعلم غضنفریان

۲۵ بهمن ۱۳۵۰ خورشیدی، امیراعلم غضنفریان، دکترای مهندسی الکترونیک از دانشگاه استنفورد آمریکا به دنیا آمد. سال ۱۳۶۷ برنده مدال نقره المپیاد جهانی ریاضیات ۱۹۸۸ در استرالیا برای ایران شد و همان سال در  دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف مشغول تحصیل شد و در مقطع لیسانس به‌عنوان دانشجوی نمونه دانشگاه صنعتی شریف انتخاب شد. سال ۱۳۷۳ برای ادامه تحصیل به دانشگاه استنفورد آمریکا راه یافت و در کمتر از سه سال با کسب معدل کامل ۴ از ۴ در مقطع دکتری فارغ‌التحصیل شد. طی سال‌های تحصیل در استنفورد بیش‌از هفت مقاله علمی در مجلات و کنفرانس‌های بین‌المللی معتبر منتشر کرد. او در سال ۱۳۷۸ در اثر ابتلا به سرطان درگذشت و در زادگاهش زنجان به خاک سپرده شد.

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

عزیزاله جوینی

۲۵ بهمن ۱۳۹۱ خورشیدی، عزیزاله جوینی مصحح، محقق، نسخه‌شناس، مصحح متون کهن ادبی و شاهنامه‌پژوه، استاد دانشگاه تهران درگذشت. عزیزالله جوینی شاهنامه فلورانس، نسخه خطی موزه فلورانس را  در هشت جلد تصحیح کرد. شاهنامه فلورانس، قدیمی‌ترین نسخه دست‌نویس از شاهنامه فردوسی است که تاریخ نوشتن آن مربوط به ۱۲۱۷ میلادی، بیش‌از ۲۰۰ سال پس‌از پایان سرودن شاهنامه است. این نسخه از شاهنامه ناتمام است و شامل نیمی از متن اثر است. تصحیح و شرح فرهنگ مجموعه الفرس، تصحیح تفسیر نسفی، تصحیح فرهنگ مصادره اللغه و تصحیح نهج‌البلاغه از دیگر آثار جوینی است.

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

ولادیمیر درینفلد

۱۴ فوریه ۱۹۵۴ میلادی برابر با ۲۵ بهمن ۱۳۳۲ خورشیدی، ولادیمیر گرشونوویچ درینفلد ریاضی‌دان اکراینی به‌دنیا آمد. درینفلد از وقتی ۳۶ سال داشت در موسسه مهندسی و فیزیک دمای پایین در خارکف، در روسیه کار می‌کرد و پژوهش‌هایش روی گروه‌های کوانتومی و نظریه اعداد به اعطای مدال فیلدز در سال ۱۹۹۰، منجر شد. علایق او گسترده است و از هندسه جبری و نظریه اشکال خودکار به نظریه بسیار جدیدتر گروه‌های کوانتومی مرتبط با فیزیک حرکت کرده است. علاوه‌بر مدال فیلدز که به نوبل ریاضی شهرت دارد او جایزه ولف در ریاضی را هم دریافت کرده است.

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

ویلم یوهان کولف

۱۴ فوریه ۱۹۱۱ میلادی برابر با ۲۵ بهمن ۱۲۸۹ خورشیدی، ویلم یوهان کولف پزشک و مهندس پزشکی‌زیستی هلندی‌آمریکایی به‌دنیا آمد. او از پیشگامان اندام‌های مصنوعی بود و پیش‌از مهاجرت به ایالات‌متحده، دستگاه کلیه مصنوعی را در سال ۱۹۴۳ اختراع کرد. در بهار ۱۹۵۵، انجمن اندام‌های داخلی مصنوعی آمریکا تشکیل شد و کولف به‌عنوان اولین رئیس آن انتخاب شد. او سرپرست تیمی بود که اولین قلب کاملا مصنوعی را اختراع کردند که درواقع یک پمپ بادی بود که در ۱۲ دسامبر ۱۹۵۷ آزمایش و در قفسه سینه سگ کاشته شد. این سگ ۲۰.۷ کیلوگرمی را به‌مدت ۹۰ دقیقه زنده نگه داشت. این اولین‌بار بود که یک حیوان با قلب کاملا مصنوعی کاشته‌شده زندگی می‌کرد. ۲ دسامبر ۱۹۸۲، تحت نظارت او، اولین قلب کاملا مصنوعی در یک بیمار انسان کاشته شد و بیمار را به مدت ۱۱۲ روز زنده نگه داشت، و بدین‌ترتیب عملی‌بودن چنین روشی ثابت شد.

۲۵ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب