دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 بهمن 1402 - 00:01
تقویم علم؛

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟
در این تقویم وقایع و رویدادهای مهم تاریخی مرتبط با علم و فناوری را مرور خواهیم کرد.
کد خبر : 894421

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری‌ها، کشف‌ها و حتی زادروزها و درگذشت‌های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی‌گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز ۱۴ بهمن برابر با ۳ فوریه را ورق می‌زنیم.

****

فاجعه‌بارترین کولاک تاریخ‌ نوشته‌شده بشر

۳ فوریه ۱۹۷۲ میلادی برابر با ۱۴ بهمن ۱۳۵۰ خورشیدی، فاجعه‌بارترین کولاک تاریخ نوشته‌شده بشر در ایران رخ داد که هرچند به چندسال خشکسالی سراسری کشور پایان داد اما با جان‌باختن بیش‌از ۴هزار نفر در کتاب رکوردهای جهان، گینس به‌عنوان مرگ‌بارترین کولاک جهان ثبت شد. این سرما و یخبندان گسترده از ۱۴ بهمن آغاز شد و به‌مدت ۱۴روز ادامه یافت. در چند شهر و همه روستاهای استان‌های شمال‌غربی تا مرکزی ایران برف به ارتفاع ۳‌متر و در مناطق جنوبی‌تر به ارتفاع ۸ متر رسید. ۲۰۰ روستا کاملا زیر مدفون شدند. دمای بعضی نقاط ازجمله خراسان و فیروزکوه به منفی ۳۷ درجه سانتی‌گراد رسید.

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

یوهانس گوتنبرگ

۳ فوریه ۱۴۶۸ میلادی برابر با ۱۴ بهمن ۸۴۶ خورشیدی، یوهانس گوتنبرگ مخترع و چاپگر آلمانی که حروف چاپی قابل حرکت را اختراع کرد درگذشت. گوتنبرگ، صنعتگر آلمانی حروف تایپی جدید از جنس آلیاژ فلزی و با قابلیت جابه‌جایی، ماشین چاپ و جوهر چاپ برپایه روغن را اختراع کرد. این مجموعه، روش جدیدی برای چاپ را عرضه می‌کرد که تا پیش‌از آن استفاده نشده بود. حروف چاپی را در آن زمان به شیوه روش‌های به‌کار رفته در چین با نوعی سفال می‌ساختند و به‌همین‌دلیل نمی‌توانست دوام چندانی داشته باشد. اما حروف فلزی که گوتنبرگ ساخت امکان بارها استفاده از آنها را فراهم می‌کرد.

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

روزنامه‌نگار نوجوان

۳ فوریه ۱۸۶۲ برابر با ۱۴ بهمن ۱۲۴۰ خورشیدی، ۳۹۴ سال پس‌از درگذشت گوتنبرگ، مخترع دیگری به نام توماس ادیسون که در آن‌زمان نوجوانی ۱۵ ساله بود به اولین ناشر روزنامه‌ای تبدیل شد که در قطار درحال حرکت تولید و فروخته می‌شد. ادیسون یک ماشین چاپ کوچک در واگن بار قطار ریلی گرند ترانک از پورت هورون به دیترویت گذاشته بود. او که از قبل به تلگراف وسواس داشت، تدارکاتی برای دریافت اخبار اولیه مهیا کرد و هفته‌نامه گرند ترانگ هرالد را که صفحه‌ای در ابعاد ۱۷.۵ در ۲۰ سانتی‌متر بود تولید کرد. این هفته‌نامه اخبار محلی و تبلیغات فروشگاه پدرش را شامل می‌شد. ادیسون از ۱۲ سالگی در آن قطار آب‌نبات و روزنامه می‌فروخت. حالا با تبلیغ روزنامه خودش درآمد بیشتری کسب کرده بود. ادیسون به‌عنوان نوجوان روزنامه‌نگار پیشگام به شهرت رسید و در اوج کارش روزانه حدود ۲۰۰ نسخه از این هفته‌نامه را به مسافران داخل قطار می‌فروخت. ادیسون بعدها هزارو۹۳ اختراع ثبت کرد.

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

اولین انتقال جنین

۳ فوریه ۱۹۸۴ میلادی برابر با ۱۴ بهمن ۱۳۶۲ خورشیدی اولین نوزاد حاصل از اولین انتقال جنین از یک انسان به انسان دیگر که به بارداری منجر شد به‌دنیا آمد. عمل انتقال جنین در جولای ۱۹۸۳ گزارش شد و اولین انسان حاصل از عمل در ۳ فوریه ۱۹۸۴ متولد شد. این روش در مرکز پزشکی هاربر در دانشکده پزشکی دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس تحت هدایت دکتر جان باستر انجام شد و در آن، جنینی که تازه شروع به رشد کرده بود، از زنی که در آن با لقاح مصنوعی باردار شده بود، به زن دیگری که ۳۸ هفته بعد نوزاد را به دنیا آورد، منتقل شد. اسپرم مورد استفاده در لقاح مصنوعی متعلق به شوهر زنی بود که نوزاد را به دنیا آورد.

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

یوهان بکمن

۳ فوریه ۱۸۱۱ میلادی برابر با ۱۴ بهمن ۱۱۸۹ خورشیدی، یوهان بکمن، شیمی‌دان و اقتصاددان آلمانی درگذشت. بکمن کسی است که علم کشاورزی را پایه‌گذاری کرد. او در سال ۱۷۶۹ کتاب درسی مهمی منتشر کرد که به پایه‌ای علمی برای کشاورزی عملی، شامل تاریخ طبیعی، کانی‌شناسی، فیزیک، شیمی و ریاضیات تبدیل شد. سال ۱۷۶۹ او از واژه فناوری (تکنولوژی) که برای علم تجارت ابداع کرده بود استفاده می‌کرد. استفاده می کرد که برای علم تجارت ابداع کرد. بکمن با نفوذی که داشت برنامه درسی فناوری را در مدارس متوسطه کرد و با تحقیق در منابع اولیه نوآوری‌ها، مورخ معتبری در معرفی تاریخی اختراعات بود.

۱۴ بهمن در دنیای علم چه خبر؟

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب