«ورزش» نسخهای شفابخش در درمان آسیبدیدگان اجتماعی
گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، فرزانه فراهانی؛ سلامت جسم و روح به یک اندازه اهمیت دارند و هر یک مکمل دیگری هستند.
جسم سالم میتواند کارهای مفید و خوب و البته هدفمند انجام بدهد و این موارد در صورتی محقق میشوند که روح و روان فرد هم در شرایط متعادل و خوب تحت مراقبت واقع شده باشند.
به عقیده کارشناسان انجام ورزش و حرکات ورزشی منظم در وهله نخست سلامت جسمی فرد ورزشکار را حفظ میکنند و بعد از آن به حفظ ارتقاء سلامت روح و روان منجر خواهند شد و تاثیرگذاری مستقیم این دو در یکدیگر امری کاملا مشخص و واضح است.
علاوه بر اینکه مورد استثناء در هر مسئلهای وجود دارد؛ اما کمتر پیش میآید که ببینید فرد ورزشکار گرفتار معضلات و آسیبهای اجتماعی شده است و در بین مشکلات زندگی معمول در دنیای امروز نتوانسته باشد خود را با آنها سازگار کند.
انجام ورزش به طور منظم، در طول زندگی فکر و اندیشه افراد را روشن و باز میکند و راه درست تصمیمگیری و انتخاب روش آگاهانه برای رویارویی با مشکلات را به آنها میآموزد و درواقع باعث میشود که افراد در زمان برخورد با مشکلات به جای درمانهای موقت و فرار از آنها یاد بگیرند که یا آن مشکلات را حل کنند و یا راه کنار آمدن با غیر حل نشدنیها را بیاموزند.
توجه رهبر معظم انقلاب به ورزش و اهمیت آن در سرزندگی، نشاط و پویایی جامعه، ضرورت توسعه ورزش و فراهم کردن زیرساختهای ورزشی برای اقشار مختلف را به خوبی نشان میدهد؛ در کلام رهبری آمده است که «برای همه آحاد مردم بايد ورزش را جدی بگيرند و آن را براي سلامتی خود يک ضرورت و کار لازم به حساب بياورند. زيرا جامعه ورزشکار، جامعه ای پر تلاش، با نشاط و زنده خواهد بود و جامعه ما امروز به اين طراوت و نشاط نيازمند است.»
افسردگی یکی از عللی است که به گفته کارشناسان ممکن است باعث گرایش افراد به مصرف موادمخدر و در نهایت معتاد شدن آنها منجر شود و دنبال کردن ورزش حتی در سطح عادی و غیرحرفهای میتواند تا حد زیادی این احتمال را کاهش بدهد.
در کنار مسئله ایجاد اشتغال پایدار و حرفهای که بهعنوان یک منبع درآمد برای زندگی معتادان بهبودیافته اهمیت دارد، توجه به حفظ شادابی و سرزندگی آنها چه در بعد جسمی و چه روحی نیز بسیار مهم و حائز اهمیت است.
ضرورت توسعه زيرساختهای ورزشی در مراکز اقامتی
در گفتوگوی خبرنگار خبرگزاری آنا، با مددجویان یاورشهر ۹ که یکی از مراکز اقامتی میان مدت شهرداری تهران برای معتادان متجاهر است نیز یکی از درخواستهای آنها فراهم کردن ابزار و وسایل مورد نیاز برای انجام ورزش در رشتههای مختلف بوده است.
این مددجویان گفتند حالا که ما را برای ترک اعتیاد به این مراکز منتقل میکنند بهتر است دسترسی ما به وسایل ورزشی هم آسان باشد تا راحتتر از کسلی و بیحالی پس از ترک اعتیاد خود جدا شویم و با دلگرمی برای اصلاح خودمان تلاش کنیم.
مددکاران و فعالان اجتماعی نیز بر این عقیده هستند که هر چند اهمیت پیشگیری و اقدامات پیش از اعتیاد بسیار موثرتر از کارهایی است که پس از ابتلاء بیماران معتاد انجام میشود اما نمیتوان از نقش فراهم کردن دسترسی به خدمات و امکانات ورزشی در دوره درمان معتادان و ایجاد ثبات در حفظ پاکی آنها هم غافل ماند.
علیرضا زاکانی از مرداد ماه سال جاری بهعنوان نماینده ویژه رئیسجمهور در امور مدیریت آسیبهای اجتماعی در شهر تهران تعیین شد و فرماندهی واحد رسیدگی به پرونده آسیبهای اجتماعی در موضوعات مختلف و به ویژه کودکان کار و معتادان متجاهر به وی و شهرداری تهران سپرده شده است.
در حال حاضر شهرداری زیرساختهای بسیار خوب و مناسبی برای اجرایی کردن برنامههای کاهش آسیب را که همواره مورد تاکید رهبر معظم انقلاب هم بوده است، در اختیار دارد و اختصاص بودجه در بخش ورزش در مجموعههایی که به آسیبدیدگان اجتماعی خدمات ارائه میدهند هم باید در دستور کار این مجموعه قرار بگیرد تا شاید پس از سالها بتوان به کاهش آسیبهای اجتماعی و بهبود و خروج آسیب دیدگان از چرخه آسیب امیدوار بود.
برگزاری لیگ و رویدادهای ورزشی ویژه آسیب دیدگان اجتماعی
حسین اوجاقی، مدیر عامل سازمان ورزش شهرداری تهران در گفتوگو با خبرگزاری علم و فناوری آنا، از توسعه ورزش و خدمات ورزشی در مراکز یاورشهر شهرداری تهران خبر داده است.
به گفته اوجاقی در صورت تامین بودجه مورد نیاز برای فراهم کردن توسعه ورزش در مراکزی که به نوعی با آسیبدیدگان اجتماعی مثل کودکان کار و معتادان متجاهری که برای ترک اعتیاد به مراکز زیرمجموعه شهرداری تهران منتقل میشوند سر و کار دارند، این مراکز در راستای درمان مددجویان خود از خدمات ورزشی ویژهای برخوردار خواهند شد.
برگزاری لیگ و رویدادهای ورزشی مثل آنچه در خصوص سایر گروهها و اقشار جامعه در جریان است از دیگر اقداماتی است که به گفته مدیرعامل سازمان ورزش شهرداری تهران برای آسیب دیدگان اجتماعی اجرایی خواهد شد تا هم سطح نشاط این افراد افزایش پیدا کند و هم در نهایت قدمی موثر در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی برداشته شود.
کارشناسان حوزه اجتماعی معتقدند که هر چه در افزایش نشاط جمعی در جامعهای بیشتر سرمایهگذاری شود، آن جامعه و اهالی آن کمتر گرفتار معضلات اجتماعی میشوند و از طرفی هم شرایط برای درمان آسیبدیدگان هم در این جامعه آسانتر و امیدوارکنندهتر خواهد بود.
رونق ورزش در بین عموم مردم سطح ناسازگاریهای اجتماعی را کاهش داده و بهعنوان تکیهگاهی امن و مطمئن، به افزایش میزان تابآوری افراد در بین مشکلات و کاهش فشارهای روانی آنها منجر میشود.
در جمعبندی نهایی باید بگوییم که گرایش افراد به ورزش در پیشگیری و کاهش گرایش آنها به آسیبهای اجتماعی و احتمال وقوع جرائم را کاهش میدهد و در صورت اینکه فردی گرفتار یکی از معضلات اجتماعی مثل اعتیاد شده باشد، قرار دادن جایی برای ورزش در مسیر درمان وی نقش بسیار مهم و موثری در تسریع بهبود او خواهد داشت.
انتهای پیام/