دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

تصاویر شگفت‌انگیز فضاپیمای «جونو» از قمر آتشفشانی مشتری

تصاویر شگفت‌انگیز فضاپیمای «جونو» از قمر آتشفشانی مشتری
فضاپیمای «جونو»ی ناسا تصاویر جدیدی از قمر آتشفشانی «آیو» تهیه کرده است.
کد خبر : 888964

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از اسپیس، فضاپیمای «جونو»ی ناسا تصاویر جدیدی از قمر آتشفشانی «آیو» تهیه کرده است.

علت آتشفشان‌های متعدد «آیو» گرمای جزر و مدی آن است که از نیروی جاذبه قدرتمند سیاره مشتری و نیروی جاذبه ضعیف‌تر دیگر قمرها بر «آیو» نشئت می‌گیرد.

فضاپیمای «جونو»ی ناسا در طول پنجاه و هفتمین پرواز خود در مشتری، بیش از هر ماموریت دیگری در دو دهه گذشته به قمر آیو نزدیک شد و روز شنبه با عبور از حدود یک هزار و پانصد کیلومتری «آیو»، آتشفشانی‌ترین جسم منظومه شمسی، توانست تصاویری با جزئیات خیره‌کننده از آن تهیه کند.

تصاویر شگفت‌انگیز فضاپیمای «جونو» از قمر آتشفشانی مشتری

تنها باری که یک فضاپیما به «آیو» نزدیک شده در سال ۲۰۰۱ بود؛ زمانی که فضاپیمای گالیله ناسا از ۱۸۱ کیلومتر بالای قطب جنوبی آیو عبور کرد.

جونو که در پنجم آگوست  سال ۲۰۱۱ به فضا پرتاب شد و در 4 ژوئیه ۲۰۱۶ به مشتری و منظومه قمرهای آن رسید، پس از یک سفر ۲.۸ میلیارد کیلومتری شش منظره از آیو را به ثبت رساند تا سال اخیر میلادی را متفاوت‌ار از هر سال دیگری به پایان برساند.

برخی از تصاویر سیاه و سفید هستند و برخی دیگر رنگی هستند. با این حال، هدف از این گذر نزدیک صرفا تهیه عکس نبود، بلکه جمع‌آوری داده‌های مهم در مورد آیو و محیط آتشفشانی آن بود.

مطالعات انجام شده توسط فضاپیمای ناسا به تازگی شاهد نزدیک‌ترین گذر به قمر آیو بوده است. تصاویر به دست آمده نشان دهنده‌ فروپاشی و شکل‌گیریِ جدید مناطق آتشفشانی و رسوب در محدوده این منطقه است.

در این تصاویر، ویژگی‌های جدیدی از آیو نمایان شده که تا قبل از این تصاویر به آن توجه نشده بود. نقشه‌برداری و داده‌های تصویربرداری از این تصاویر نقش بسزایی در درک فرآیندهای طبیعی و تغییراتی که بر روی «آیو» اتفاق می‌افتد، ایفا می‌کند.

این تحقیقات و تصاویر توسط دستگاه‌های پیشرانه و تصویربرداریِ فضاپیمای جونو انجام می‌شود و زمانی که در فاصله‌ بسیار کم از آیو قرار گرفت، توانست تصاویر دقیق و بی‌سابقه‌ای از این قمر تهیه کند.

آیو، قمر مشتری، اتمسفر بسیار نازکی دارد که عمدتا حاوی اکسید گوگرد (اکسید سولفور) است (که از آتشفشان‌ها منتشر می‌شود). در هر ثانیه حدود یک تن گاز از اتمسفر آیو در فضا منتشر می‌شود. برخی از این مواد به بخشی از حلقه دور مشتری می‌پیوندد که به آن گردش‌های پلاسمایی آیو نیز می‌گویند.

تصاویری که تاکنون به دست آمده محققان را  به این نتیجه می‌رساند که قمر آیو تا چه میزان چالش‌برانگیز و ناشناخته است. این تحقیقات طبیعت قمر را به نحوی نشان داده‌اند که محققان به این باور می‌رسند ممکن است آیو روزی شرایط میزبانی از حیات داشته باشد و نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه را پررنگ می‌کند.

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب