دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
غوغای بی‌سابقه در رتبه‌بندی جدید دانشگاه‌های جهان؛

دانشگاه‌های ممتاز سقوط کردند

دانشگاه‌های ممتاز سقوط کردند
گزارش جدید رتبه‌بندی کالج‌ها و دانشگاه‌های آمریکا برای بزرگ‌ترین صندوق‌های غیرانتفاعی پوشش ریسک دانشگاهی، رسوایی به بار آورده و برتری نخبگانی آن‌ها را بی‌اعتبار کرده است. 
کد خبر : 879502

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، یواس نیوز اند ورلد ریپورت (U.S. News & World Report) که یکی از مجله‌های خبری-تحلیلی آمریکا است و سال‌های اخیر به دلیل رتبه‌بندی کالج‌ها، دانشکده‌های پزشکی و بیمارستان‌های آمریکا شهرت زیاید پیدا کرده است در ماه گذشته، رتبه‌بندی سالانه خود را از «بهترین» کالج‌ها و دانشگاه‌های کشور منتشر کرد و فرمول خود را تغییر داد. این مجله این بار معیارهای سنتی دانشگاهی را کم‌اهمیت جلوه داد و به دانشکده‌هایی که مشارکت و تحرک اجتماعی را تقویت می‌کنند، اعتبار بخشید.

تغییر ملاک‌های رتبه‌بندی

دیگر قرار نیست نهادهای آموزشی فقط با پذیرش دانشجویان دارای دستاوردهای برتر یا با تزئینات مجلل دانشکده‌ها تحسین شوند. در فرمول جدید «یواس نیوز اند ورلد ریپورت» بیش از نیمی از دانشکده‌ها بر اساس «میزان موفقیت در ثبت‌نام دانشجویان از همه پیشینه‌‌های تحصیلی و موفقیت آن‌ها پس از فارغ‌التحصیلی» رتبه‌بندی‌شده‌اند. چنین تغییراتی به مؤسسات بزرگ دولتی که دانشجویان را با شهریه کمتر ثبت نام می‌کنند برتری می‌بخشد.

جابه‌جایی فاحش رتبه‌ها

انتشار فهرست جدید سالانه برای رتبه‌بندی کالج‌ها و دانشگاه‌های معتبر که بر اساس سه عامل گوناگونی،‌ برابری و همه‌پذیری تنظیم شد، نارضایتی بسیاری از دانشکده‌های ممتاز را برانگیخت. این تغییرات چشمگیر در رتبه‌بندی باعث شد که بسیاری از مدارس دولتی در رتبه‌بندی بالا بروند و در عین حال رتبه چندین دانشگاه خصوصی را پایین آورد.

هشت دانشگاه خصوصی و برتر آمریکا که به لیگ آیوی (Ivy League) معروف هستند،‌ به همراه دانشگاه‌های استنفورد، و ام آی تی همچنان در صدر فهرست رتبه‌بندی قرار دارند؛ اما گروه دیگری از دانشگاه‌های ممتاز خصوصی که در رده سنتی قرار داشتند به شدت آسیب دیدند.

انتقادات به فرمول جدید رتبه‌بندی

در گزارشی از بلومبرگ در خصوص رتبه‌بندی جدید دانشگاه‌ها آمده است: رتبه‌بندی جدید، ظرفیت کالج‌ها برای پذیرش و فارغ‌التحصیل کردن دانشجویان با پیشینه‌های مختلف را مورد تأکید قرار داده که البته با انتقادهایی مبنی بر اعتبار بخشیدن به مؤسسات ثروتمند همراه بوده است.

دانشگاه خصوصی وندربیلت (Vanderbilt) آمریکا که بیش از سه قرن سابقه دارد در این رتبه‌بندی جدید از جایگاه سیزدهم به هجدهم تنزل پیدا کرده و در واکنش به این رتبه‌بندی استدلال کرده است، مجله یواس نیوز اند ورلد ریپورت برای ارزیابی تحرک اجتماعی از داده‌های نادرستی استفاده کرده است.

دانشگاه خصوصی دیگری که در رتبه‌بندی جدید تنزل فاحشی داشته،‌ دانشگاه وِیک فارست (Wake Forest) است که از جایگاه هجدهم به جایگاه چهل و هفتم سقوط کرده است. این دانشگاه خصوصی که قرن نوزدهم میلادی در کارولینای شمالی تأسیس شد اعلام کرد: فرمول جدید رتبه‌بندی، ملاحظات مربوط به محیط‌های آموزشی کوچک را در نظر نگرفته است.

رولاند فرایر (Roland Fryer) اقتصاددان دانشگاه هاروارد برآورد کرده است که دانشگاه‌های رده‌بالا می‌توانند با بودجه‌ای 4 میلیارد دلاری (حدود 2 درصد از کمک‌های عام‌المنفعه) «کالج‌های فرعی» با ظرفیت تحصیل 5 هزار دانشجوی ممتاز بسازند. کالج‌های فرعی، کالج‌هایی هستند که بسیاری از فارغ‌التحصیلان آن تحصیلات خود را در کالج دیگری ادامه می‌دهند یا وارد یک حرفه خاص می‌شوند. به باور این اقتصاددان،‌ چنین اقدامی می‌تواند شمار متقاضیان تحصیل را افزایش دهد.

واکنش همراه با نگرانی بسیاری از این مؤسسات به دلیل آن بود که دسترسی‌ها و فرصت‌های آن‌ها به خطر افتاده و معیارهای سنتی که تا سال گذشته آن‌ها را در صدر رتبه‌بندی قرار داده بود دیگر بی‌فایده است. در واقع اگر دانشگاه‌های منتخب بخواهند بیش از نخبه‌گرایی به تحرک اجتماعی بها دهند،‌ شاید به قیمت از دست دادن پول و آبروی‌شان تمام شود.




انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب