تشخیص بیماریهای روده با قرص هوشمند چراغدار
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری علم و فناوری آنا، «کولونوسکوپی» نهتنها تهاجمی و ناراحتکننده است؛ بلکه ممکن است نشانگرهای زیستی مرتبط با مشکلات روده را که فقط برای مدت کوتاهی در بدن وجود دارند، از دست بدهند.
یک «قرص هوشمند» جدید برای رفع چنین کاستیهایی طراحی شده است که از باکتریهای روشنکننده زنده استفاده میکند.
دانشمندان موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، دانشگاه بوستون، دانشگاه شیکاگو، شرکت زیست فناوری آنالوگ دیوایس (Analog Devices) و بیمارستان زنان و برینگام وابسته به هاروارد، دستگاهی به کوچکی میوه بلوبری ساختهاند که قابل بلیعدن است.
اندازه این قرص کمتر از 1.4 سانتیمتر مکعب است و در آن باکتریهای پروبیوتیک مهندسی ژنتیک شده، قطعات الکترونیکی و یک باتری کوچک تعببیه شده است.
پس از بلعیده شدن دستگاه و ورود آن به روده بزرگ، باکتریهای درون آن هنگام قرار گرفتن در معرض مولکولهای بیولوژیکی مشخص مرتبط با برخی بیماریهای روده، نور تولید میکنند.
تجهیزات الکترونیکی آن نور را تشخیص میدهند و یک سیگنال بیسیم را به تلفن هوشمند یا رایانهای که خارج از بدن قرار دارد، برای پزشک ارسال می کند. از آنجایی که این روش بسیار ساده و غیر تهاجمی است، بهراحتی میتوان آن را چندین بار (هر بار با یک قرص جدید) انجام داد. این به این معنی است که شانس بسیار بیشتری برای شناسایی نشانگرهای زیستی کوتاه مدتی دارد که ممکن است توسط کولونوسکوپی مشاهده نشده باشند. این قرص در نهایت با مدفوع از بدن دفع میشود.
در آزمایشهایی که روی خوکها انجام شد، این دستگاه قادر به شناسایی و گزارش سطوح اکسید نیتریک بود که غلظتهای بالای آن با تعدادی از بیماریهای التهابی روده مرتبط است.
پژوهشگران بر این باورند با تغییر روش مهندسی باکتریها، میتوان انواع دیگر نشانگرهای زیستی را نیز شناسایی کرد. این قرص علاوه بر این ممکن است یک موهبت برای تحقیق در مورد سیستم گوارش باشد.
پروفسور «تیموتی لو» (Timothy Lu) دانشیار MIT گفت: عملکرد درونی روده انسان هنوز یکی از آخرین مرزهای علم است. قرص جدید ما می تواند اطلاعات زیادی در مورد عملکرد بدن، ارتباط آن با محیط، تاثیر بیماری و مداخلات درمانی ارائه کند.
نتایج این تحقیقات در آخرین شماره نشریه «نیچر» (Nature) منتشر شده است.
انتهای پیام/