سردخانههای سفالی برای محصولات کشاورزی ساخته شد
مرتضی چابکی، مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، گفت: یکی از معضلات کشور عدم وجود سردخانههای کافی و مدرن است؛ بنابراین موفق شدیم با انجام تحقیقات میدانی در این زمینه، مشکلات بزرگ صنعت سردخانه کشور را با دانش روز و علم باستان شناسایی کنیم.
وی افزود: در این راستا موفق به ایجاد سردخانه سفالی مدرن با کمترین هزینه شدیم که این یک انقلاب واقعی در این صنعت مهم و پرهزینه است. از آنجایی که درجنوب کشور مانند استان هرمزگان از ۲۷ سردخانه، هشت سردخانه در حال فعالیت بوده و مابقی غیر فعالند بنابراین لازم بود به این عرصه ورود کنیم.
چابکی با بیان اینکه به دنبال راهحلی هستیم تا بتوانیم صنعت سردخانه را احیا کنیم، اظهار کرد: خرما در بم باکیفیات بسیار بالا تولید میشود؛ اما به دلیل عدم وجود سردخانه چنین محصولاتی با قیمت بسیار پایین فروخته میشود. همچنین خراسان جنوبی ۹۸ درصد از محصول زرشک را در دنیا تامین کرده و سالیانه ۱۲۰ هزار تن زرشک در این استان تولید میشود، اما سردخانههای موجود در کشور ظرفیت نگهداری سه الی چهار هزار تن زرشک را دارند؛ در این راستا ورود به ساخت سردخانه ها می تواند سودآور باشد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان با اشاره به مواد استفاده شده در سردخانه سفالی، تصریح کرد: این اقدام بعد از 10 سال تحقیقات به سر انجام رسیده تا چنین سرداخانه ای در مرکز پارک علم و فناوری قزوین به ثبت برسد. در ساخت این نوع سردخانه سفالی، از ساندویچ پانلهای سفالی و اسکلت خشتی با ترکیب لوله سفالی و کالباس گل مخصوص استفاده شده که سازه اصلی سازه سردخانه سفالی را تشکیل میدهد.
وی با بیان اینکه یکی از مزیتهای سردخانه سفالی، قیمت مقرون بهصرفه آن نسبت به سردخانههای معمولی است، عنوان کرد: سردخانههای سفالی در اقتصاد صنعت کشاورزی و دام طیور تاثیر بسیار زیادی دارد. این سردخانه سفالی برای تمام محصولات کشاورزی، بهداشتی، دام، طیور و حتی پلاکت خون قابل احداث است.
وی با بیان اینکه دانش فنی ساخت این سردخانه در همین شرکت به دست آمده است، عنوان کرد: سردخانه سفالی از کاملترین مجموعه سردخانههایی است که تاکنون در دنیا معرفی شده است؛ این سردخانه باعث صرفهجویی در مصرف انرژی میشود.
وی درباره هزینه احداث این سردخانه گفت: صرف هزینه چنین سردخانه سفالی نسبت به سردخانههای معمولی بسیار کم است و برآورد شده که احداث یک سردخانه سفالی ۱۲ هزار تنی ۶ ماه به طول می انجامد. مراحل ساخت این سردخانه بعد از ۱۲ سال تلاش میدانی تکمیل شده است.
به گفته وی، این شرکت با راهکار سردخانه سفالی توانسته مشکل بزرگی را با خاک کشور حل کند.
به گفته وی؛ این نوع سردخانهها، به علت نوع طراحی دوارچرخش محصولات در دو سالن بار انداز و سالن پیشسرما، که واگن مخصوص محصول را از باراندازها تحویل میگیرد و با کمترین مصرف انرژی را به سالن پیشسرما انتقال میدهد، که این نسبت به سردخانههای معمولی مزیت بسیار زیادی دارد.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان با بیان اینکه سردخانه باستانی همیشه در دسترس است و با کمترین هزینه میتواند اثربخش باشد، اظهار کرد: دمای سازههای خشتی تقریبا ۸ تا ۱۰ درجه سانتیگراد خنکتر از سازههای معمول هستند.
وی خاطرنشان کرد: هوای ورودی از سالنها با استفاده از سفالجت که در جهت عقربه ساعت در چرخش و جریان هستند، بهصورت چشمگیری کاهش مییابد و از همه مهمتر هوای ورودی به تمام سردخانه حدود ۵ درجه بیشتر از صفر میرسد، که این اتفاق مدیون سیستم سفالجت و سازه سفالی است.
انتهای پیام/