دانش، اقتصاد دانشبنیان، اقتصاد مقاومتی، مقاومت
طاهره کوپالی، گروه دانشگاه: شاید اهمیت ناشران دانشگاهی نمایشگاه کتاب بینالمللی تهران در سهمی است که دانشجویان و دانشآموزان از بازدیدکنندگان این نمایشگاه دارند. نمایشگاهی که در هر دوره میزبان طیف وسیعی از افراد است اما احتمالا شکی در این نیست که بیشترین مهمانهای نمایشگاه کتاب دانشآموزان و دانشجویان هستند. از همین رو حضور نشر دانشگاهی و کتب علمی در نمایشگاه اگر پررنگتر و بیشتر از کتابهای دیگر نباشد کمتر هم نیست.
دانشگاههای مختلف با نشرهای متعلق به خود در این نمایشگاه حضور پیدا میکنند تا سهمی در ارائه کتب علمی و دانشگاهی داشته باشند. قاعده حضور در نمایشگاه برای آنها که کتابهای برای عرضه دارند هم در ارائه دستاوردهای علمی است و هم البته نشانی است از دستاوردهای هر نشر علمی و دانشگاهی در تولید علمی، این بار از نوع کتاب و هم البته آگاه کردن دیگران از تواناییهای هر دانشگاه.
البته که حضور به قاعده هم بخش مهمتر و بزرگتر ماجراست و برای این دومی، دانشگاه آزاد اسلامی برای دومین سل متوالی به صورت یک پارچه در نمایشگاه کتاب تهران شرکت کرد. در فضایی ۶۷۵متر مربعی با ۴۹ غرفه. فضایی که البته مسئولان این سالن همچنان از اندازهاش راضی نیستند، چرا که کفاف همه آنچه قابل عرضه است را نمیدهد. ۴۹ غرفه را ۳۰ دانشگاه آزاد اسلامی استان، ۱۰ واحد دانشگاه از استان تهران و دو واحد جامع مستقل علوم و تحقیقات و نجفآباد و البته ۷ معاونت دانشگاه آزاد اسلامی شکل میدهند.
دانش بنیان مقاومت
واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در استانهای مختلف امسال برای دومین بار است که در نمایشگاه کتاب تهران شرکت میکنند. حضور آنها امسال اما گستردهتر و شکیلتر از سال گذشته است. شعاری که در اغلب غرفهها و روی دیوارهای سالن دانشگاه آزاد اسلامی میشود دید این است: «دانش بنیان مقاومت». تابلوی نارنجی حامل این شعار آنقدری روی دیوارها است که به ذهن متبادر کند شعار دانشگاه آزاد اسلامی برای شرکت در نمایشگاه است. شعاری که در پس معنای اولیه اشارهای هم دارد به ارتباط اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانشبنیان و مسئولیت دانشگاهها در تحقق اقتصاد مقاومتی.
اغلب آنچه در غرفهها به نمایش گذاشته شده کتابها و نشریات علمی هستند و بیشترشان را هم انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی چاپ کرده است.
اما حضور گستردهتر مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی تنها در افزایش تعداد غرفهها، افزایش مشارکت یا افزایش تعداد عنوانها نبود بلکه نشستهای تخصصی که دانشگاه آزاد اسلامی مانند سال گذشته برگزار میکرد هم افزایش داشتهاند.
غرفههای دانشگاه آزاد اسلامی از سال گذشته تا امسال
حسین غلامرضازاده، مدیرکل چاپ و فنی سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «تقریبا 3هزار و 400 عنوان کتاب از سوی غرفههای مستقر در سالن دانشگاه آزاد اسلامی با ارائه تخفیفهای 20 درصدی برای عموم و 50 درصد برای دانشجویان، کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی عرضه شده است.»
او درباره رشد کمی و کیفی غرفههای دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «امسال رشد 25 درصدی تقاضای مشارکت در نمایشگاه از طرف استانها و مراکز معاونتهای ستادی و واحدهای استان تهران داشتیم، تقریبا تعداد کتابهایی که دانشگاه آزاد اسلامی در غرفههایش عرضه کرد نسبت به سال گذشته با رشد 30درصدی همراه بود.»
او افزود: «همچنین سال گذشته تعداد غرفههای دانشگاه آزاد اسلامی 31 بود که این میزان امسال به 49 غرفه رسید. با توجه به اینکه امسال اولین دورهای است که نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برگزار میشود، استقبال خوبی از نمایشگاه و سالن دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفت.»
غلامرضازاده گفت: «تنوع رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی باعث شد که در همه حوزههای آموزشی مانند فنیومهندسی، مدیریت، کشاورزی، علوم پایه، ریاضی و آمار، زیست و زمینشناسی، روانشناسی و جامعهشناسی، تاریخ و جغرافیا، حسابداری و اقتصاد، تربیتبدنی و ورزش، پزشکی و دامپزشکی، حقوق و علوم سیاسی و ادبیات و هنر و معماری در این سالن کتب و مجلات برای دانشجویان و علاقهمندان ارائه شود.»
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دوستداران محیط زیست
در کنار عرضه کتاب و مجله، اداره کل آموزش فرهنگی و اسناد، معاونت دانشجویی و فرهنگی در سالن نشستهای علمی دانشگاه آزاد اسلامی روزانه سه جلسه برگزار میکند که شامل جلسه نقد و بررسی کتاب، کارگاههای آموزشی و سخنرانی علمی است.
سیاستهای پیشنهادی برای ایجاد توسعه شرکتهای اقتصادی دانشبنیان و سرمایهگذاری در دانشگاه آزاد اسلامی، آلودگی آب، خاک و سلامت انسان، سخنرانی با موضوع علم و ضد علم؛ مکانیسم توسعه پاک در مدیریت انرژی (گازهای گلخانهای)، برگزاری گارکاه ویراستاری و.. از جمله کارگاهها و سخنرانیهایی است که در کتاب نقد و بررسی کتابها به صورت روزانه از سوی اداره کل آموزش و فرهنگی و اسناد معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شده یا خواهد شد.
مدیرکل چاپ و فنی سازمان چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی درباره این نشستها گفت: «با توجه به اینکه شعار سالن دانشگاه اسلامی حکایت از محیط زیست نیز دارد کارگاههای متعددی مرتبط با محیط زیست برگزار میشود.»
فارسی را پاس بداریم
یکی دیگر از موضوعاتی که دانشگاه آزاد اسلامی امسال در نمایشگاه کتاب تهران دنبال میکند، گسترش زبان و ادب فارسی است تا آنجا که غرفهای جداگانه برای زبان و ادب فارسی در نظر گرفته شده است. غرفهای که بر مبنای برنامههای راهبردی سازمان برای حفظ و گسترش زبان و ادبیات فارسی فعالیت میکند. مسئول این غرفه میگوید عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی باعث شده است به عنوان خادم زبان فارسی معرفی شد. به گفته او سعی شده در این غرفه فعالیتهای این دانشگاه برای تقویت زبان و ادبیات فارسی در کشورهایی مانند لبنان، سوریه عراق و... معرفی شود.
این غرفه ۳۰ پایاننامه مرتبط با زبان و ادبیات فارسی را که در فاصله سالهای 90 تا 94 در استان تهران تدوین شده، به نمایش گذاشته است، پایاننامههایی که میتواند به عنوان منبعی برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته شود و بازدیدکنندگان با مراجه به آن واحد از تحقیقات پیشین انجام شده درباره آن موضوع استفاده کنند. این پایاننامهها از میان پایاننامههایی انتخاب شدهاند که واحدها به عنوان برگزیده معرفی کردهاند.
غرفه پربار پژوهشی
در غرفه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز کتابها و مجلات مختلفی در حوزه پژوهش و فناوری عرضه شده است و حدود 50 عنوان کتاب و 300 عنوان مجله در این غرفه معرفی شدند.
14 مجله دانشگاه آزاد اسلامی که در ناشر اشپرینگر نمایه میشوند در این غرفه به نمایش گذاشته شد. نشریاتی در حوزههای شیمی، کشاورزی، فنی و مهندسی و... . اغلب آنها در ISI و اسکوپوس هم نمایه شدهاند.
انتهای پیام/