دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1401 - 09:00
محققان موفق شدند؛

حذف لخته‌‌های خونی مغز با امواج گردابی فراصوت

حذف لخته‌‌های خونی مغز با امواج گردابی فراصوت
محققان یک نوع مبدل جدید ابداع کرده‌اند که با استفاده از امواج گردابی اولتراسوند برای شکستن لخته‌های خون در مغز استفاده می‌کند.
کد خبر : 828051

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، اگر فردی لخته خون در مغز خود داشته باشد، باید آن لخته در اسرع وقت پاک شود. یک مبدل آزمایشی جدید طراحی شده است که می‌تواند برای حل این مشکل کمک کند. در این روش امواج چرخشی اولتراسوند (فراصوات) برای شکستن لخته‌های خون استفاده میشود که بسیار سریعتر از سایر روش‌های موجود  عمل می‌کند.

این دستگاه که توسط دانشمندان دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی و موسسه فناوری جورجیا ساخته شده است، به طور خاص برای استفاده در مواردی که به نام ترومبوز سینوس ورید مغزی (CVST) شناخته می‌شود، طراحی شده است. این لخته‌های خونی در سیاهرگ‌هایی تشکیل می‌شوند که معمولاً اجازه می‌دهند خون از مغز خارج شود. هنگامی که آن ورید‌ها مسدود می‌شوند، فشار خون در مغز افزایش می‌یابد، تا جایی که ممکن است فرد دچار خونریزی کشنده یا ناتوان کننده شود. نرخ بروز CVST در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بین ۲ تا ۳ در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر در ایالات متحده بود و به نظر می‌رسد میزان ابتلا به این عارضه در حال افزایش است.  

اکثر درمان‌های موجود برتی  CVST شامل استفاده از دارو‌هایی است که لخته خون را حل می‌کند. با این حال، طبق گفته این گروه تحقیقاتی جدید، به طور متوسط بین ۱۵ تا ۲۹ ساعت طول می‌کشد تا چنین دارو‌هایی عمل کنند. در مقابل، مبدل جدید طراحی شده توسط دانشمندان لخته‌ها را در کمتر از ۳۰ دقیقه می‌شکند.

این دستگاه در داخل یک کاتتر قرار می‌گیرد که با جراحی وارد ورید می‌شود و سپس به محل لخته خون می‌رود. هنگامی که مبدل به مقصد خود می‌رسد، پالس‌های اولتراسوند منتشر می‌کند که به شکل مارپیچی گردباد مانند به جلو حرکت می‌کند. تنش برشی تولید شده توسط امواج فراصوت گردابی برای شکستن سریع و کامل لخته خون کافی است.

این اثر با یافته‌های یک مطالعه قبلی جان هاپکینزمطابقت دارد، که نشان می‌داد زمانی که خون درجریان یافتن از عضله گرداب‌های مارپیچی تشکیل می‌دهد، احتمال تشکیل لخته در قلب کمتر است.

تاکنون این مبدل با موفقیت بر روی لخته‌ها در یک مدل پرینت سه بعدی از ناحیه سینوس ورید مغزی که با خون گاو پر شده است، آزمایش شده است. علاوه بر این، هنگامی که از آن در نمونه‌های ورید حیوانات استفاده شد، مشخص شد که امواج برای دیواره‌های سیاهرگ بی‌ضرر هستند - امواج همچنین آسیب قابل‌توجهی به گلبول‌های قرمز خون وارد نکردند.

پروفسور شیائونینگ جیانگ از ایالت کارولینای شمالی که همراه با معاون جورجیا تک رهبری این مطالعه را بر عهده داشت، گفت: "گام بعدی این است که ما آزمایش‌هایی را با استفاده از یک مدل حیوانی انجام دهیم تا بقای این روش را برای درمان CVST بهتر تعیین کنیم. اگر این آزمایشات موفقیت آمیز باشد، امیدواریم آزمایشات بالینی را دنبال کنیم.»

چنگ‍‍ژی شی می‌گوید: و اگر سونوگرافی گردابی به یک کاربرد بالینی تبدیل شود، احتمالاً از نظر هزینه با سایر روش‌های مورد استفاده برای درمان CVST قابل مقایسه خواهد بود.

این فناوری اخیراً در قالب مقابله‌ای در مجله Research معرفی شده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب