دانشمندان متون یک فهرست نجومی باستانی را کشف کردند+عکس
به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از وبگاه (سای تک دیلی)، تکههایی از کاتالوگ ستارگان که توسط ستارهشناس یونانی هیپارخوس در قرن دوم پیش از میلاد نوشته شده است، اخیراً توسط محققان مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه (CNRS)، دانشگاه سوربن و خانه تندیل (مرتبط با دانشگاه کمبریج) کشف شده است. این متون با استفاده از روشهای تصویربرداری چندطیفی پس از پاک شدن از یک نسخه خطی در دوره قرون وسطی به منظور استفاده مجدد از صفحات کشف شدند.
مطالعه این عصارهها که در ژورنال تاریخ نجوم منتشر شد، نور جدیدی را بر نجوم باستانی میافکند.
حتی برای دکارتیترین افراد، گریمورهای قدیمی اغلب حاوی اسرار مورد جستجو هستند، مانند قطعات یک رساله نجومی گمشده به نام کاتالوگ ستاره هیپارکوس.
هیپارخوس، ستاره شناس یونانی، آن را بین سالهای ۱۷۰ تا ۱۲۰ قبل از میلاد نوشته است، و این اولین تلاش مستند برای تعیین مکان دقیق ستارگان ثابت از طریق مرتبط کردن آنها با مختصات عددی است.
این متن قبلاً تنها از طریق آثار کلودیوس بطلمیوس، منجم دیگر باستانی که فهرست خود را حدود ۴۰۰ سال پس از هیپارخوس گردآوری کرد، شناخته شده بود. توصیف چهار صورت فلکی از کاتالوگ ستارگان هیپارخوس اخیراً توسط محققان مرکز تحقیقات اندیشه باستانی لئون رابین (CNRS/دانشگاه سوربن) و همکار بریتانیایی آنها از خانه تیندیل در کمبریج رمزگشایی شده است.
این کشف از کتاب Codex Climaci Rescriptus - کتابی متشکل از کاغذهای پوستی که پاک شده و سپس بازنویسی شده اند، به دست میآید که به آن پالمپسست نیز میگویند.
در گذشته، این کدکس حاوی یک شعر نجومی به زبان یونانی باستان بود که در میان عناصر تفسیری بر شعر، قطعاتی از فهرست هیپارخوس نیز وجود داشت. این متن پالمپسست، که در قرون وسطی پاک شده است، از طریق تصویربرداری چندطیفی توسط تیمهایی از کتابخانه الکترونیکی نسخههای خطی اولیه، پروژه لازاروس و موسسه فناوری روچستر آشکار شده است.
تکههای کاتالوگ ستاره قدیمیترین نمونههایی هستند که تا به امروز شناخته شدهاند و پیشرفتهای عمدهای را در بازسازی آن به ارمغان آوردهاند. اولاً، آنها این ایده رایج را رد میکنند که کاتالوگ ستارگان کلودیوس بطلمیوس صرفاً یک «کپی» از هیپارخوس است، زیرا مشاهدات چهار صورت فلکی متفاوت است.
علاوه بر این، دادههای هیپارخوس با نزدیکترین درجه تأیید میشوند، که فهرست او را بسیار دقیقتر از فهرست بطلمیوس میکند، حتی اگر چندین قرن قبل از آن نوشته شده باشد.
برای تیم تحقیقاتی، این کشف بزرگ، نور جدیدی را بر تاریخ نجوم در دوران باستان و آغاز تاریخ علم میاندازد. مهمتر از همه، قدرت تکنیکهای پیشرفتهای مانند تصویربرداری چندطیفی را نشان میدهد که کاربرد آنها بر روی پالمپسستهای ناخوانا میتواند متون گمشده متعددی در زمینه فلسفه، پزشکی یا باغبانی را از فراموشی نجات دهد.
انتهای پیام/