اختراعی که زمان تشخیص بیماریهای ژنتیکی و هزینههای درمان را کاهش میدهد
سمیه کوهی، دانشیار دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، با اشاره به ثبت اختراع خود با عنوان «کشف جهشها بهصورت نوری در یکرشته دیانای» در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا «USPTO»، خاطرنشان کرد: دستاوردهای این اختراع برای کشور شامل کاهش زمان تشخیص بیماریهای ژنتیکی مانند ناهنجاریهای جسمی و ناتوانیهای ذهنی، سرطان، آلرژیها، و بیماریهای سیستم عصبی، کاهش هزینههای بیماران برای آزمایشهای ژنتیکی، کاهش زمان و هزینه مالی تحقیق و توسعه درزمینهٔ علوم و مهندسی ژنتیک، کمک به ارتقاء مراکز تحقیقاتی و پزشکی کشور برای تبدیلشدن به یکقطب خواهد بود.
وی در رابطه بااینکه ایده این اختراع از کجا نشئت گرفت، عنوان کرد: بحثی که مطرحشده بود این بود که بتوانیم قابلیت پردازش نوری برای پردازش دادههایی که حجیم هستند و توسط سیستمهای کامپیوتری پردازششان زمانبر است، استفاده کنیم. با توجه به اینکه بحثی بهعنوان بیگ دیتا (دادههای حجیم) داریم؛ که همیشه برای پردازش چالش هستند و پردازششان زمانبر است و حافظههای بسیار بزرگی برای پردازش نیاز دارند.
وی افزود: این دادهها نیاز به مراکز پردازش سریع دارند و البته پردازش آنها بسیار گرانقیمت است. سؤال ما این بوده که آیا راهکار جایگزینی برای پردازش این نوع دادهها داریم یا خیر؟ بحث پردازش نوری و اینکه اطلاعات را توسط کامپیوترهای الکتریکی پردازش کنیم ازاینجا آغاز میشود که نور قابلیت موازیسازی دادهها را دارد و میتواند دادهها را بهصورت تصاویر پردازش کند و میلیونها داده حجیم را شامل شود. این پردازش میتواند با سرعت نور و خیلی بالا بهصورت همزمان اتفاق بیفتد.
کوهی با اشاره بر اینکه بر این اساس ایده فوق طراحی کامپیوتر نوری را مطرح کردیم، اظهار کرد: این بحث در گام بعدی مطرح شد که اگر سراغ کامپیوتر نوری برویم برای پردازشهای چه حوزهای مفید خواهد بود، اولین جایی که این بحث کارایی داشت حوزههای بیوانفورماتیک بود که با اطلاعات بسیار حجیم سروکار دارید و هر دیانای انسان بهعنوان یک واحد اطلاعات ۳ میلیارد نوکلئوتید دارد و به خاطر حجم زیادشان همیشه چالش بودهاند.
وی با بیان اینکه سرورهای موجود در آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی برای تشخیص سرطان و مقایسه دنبالههای ژنی بعضاً هفتهها زمان میبرد، گفت: این در حالی است که برای درمان بیماری ژنتیکی، بایستی جهشها در سریعترین زمان ممکن کشف و مکانیابی شود. راهکار چالش فوق را میتوان در پردازش نوری بهعنوان یک فناوری نوین جستجو کرد که قادر است حجم بالایی از دادهها را درزمانی کوتاه با استفاده از موازیسازی دادهها و سرعتبالای انتشار نور پردازش کند. درنتیجه این موضوع مطرح شد که از کامپیوترهای نوری برای پردازش دادههای بیوانفورماتیک استفاده کنیم، ایده این اختراع از همینجا نشئت گرفت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: از این اختراع میتوان در مراکز تحقیقات ژنتیک، بیوتکنولوژی و کشاورزی، مراکز آموزشی مانند دانشگاههای پزشکی، مراکز تحقیقاتی درزمینهٔ پزشکی ژنتیکی و بیماریهای ژنتیکی، کلینیکها و بیمارستانها، شرکتهای تحقیقاتی داروسازی، شرکتهای دارای خدمات تطبیق رشتههای دیانای و ... استفاده کرد.
لازم به ذکر است، سیستم پتنت آمریکا «USPTO» مشهورترین سیستم ثبت اختراع در جهان است. بازار بسیار بزرگ، فعالیت و حضور گسترده برخی از بزرگترین شرکتهای فناور در این کشور، توسعه و تجاریسازی آخرین فناوریهای نوظهور در اکوسیستمهایی مانند دره سیلیکون و ... موجب شده است تا یک «US» پتنت، بهعنوان دارایی بسیار ارزشمندی برای مراکز تحقیقاتی دانشگاهی و شرکتهای مختلف آمریکایی و بهطورکلی سراسر دنیا محسوب شود.
گفتنی است، آزمایشهای عملی طراحی و تست سیستم اختراعشده در آزمایشگاه پردازشهای نوری (OPL) در دانشکده مهندسی کامپیوتر انجامگرفته است. سمیه کوهی، دانشیار دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف و زهرا کاوهوش دانشیار دانشکده مهندسی برق، با همکاری احسان ملکی دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی کامپیوتر و حسین بابا شاه دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی برق، پس از ۴ سال تلاش و پژوهش موفق شدند، اختراع خود را در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری آمریکا «USPTO» ثبت کنند.
انتهای پیام/۴۱۶۷/
انتهای پیام/