دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 مهر 1401 - 13:09
در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک» در مرحله تحقیق

مدیر گروه پژوهشی زرشک و زعفران عنوان کرد که در حال انجام تحقیقات روی تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک» و تولید «بوستر زرشک» هستیم.
کد خبر : 804402

محمود مختاری در گفت‌وگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا در تشریح نحوه ایجاد و نوع فعالیت مرکز تحقیقات زرشک و زعفران در شهرستان قاینات اظهار کرد: ایستگاه تحقیقات زرشک و زعفران سال ۱۳۹۷ به دلیل وجود دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات در پایتخت هزارساله زعفران ایران و جهان با مجوز هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان جنوبی رسماً آغاز به کار کرد.

وی با بیان اینکه قاینات قدیمی‌ترین نقطه کشت زرشک بی‌دانه ایران و جهان است، ادامه داد: با توجه به حضور اعضای هیئت علمی گروه کشاورزی و سوابق برگزاری جشنواره‌ها و همایش‌های ملی زعفران و زرشک در قاینات و دانشگاه آزاد اسلامی، امری ضروری بود که ایستگاه مستقل تحقیقاتی برای این دو محصول راه‌اندازی شود.

تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک» در مرحله تحقیق

به گفته عضو هیئت علمی گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات، سال ۱۴۰۰ بر اساس بخشنامه‌های جدید مرکز تحقیقات زرشک و زعفران به نام گروه پژوهشی زرشک و زعفران تغییر نام داد و در رویداد گام دوم دانشگاه آزاد اسلامی در مصلای تهران(نمایشگاه عصر امید) حضور یافت و به عنوان یکی از واحد‌های برتر انتخاب شد.

ایجاد باغ زرشک و مزرعه زعفران

مدیر گروه پژوهشی زرشک و زعفران با بیان اینکه مأموریت‌های تعریف شده در دو حوزه علمی پژوهشی و تجاری و اقتصادی بوده است، اضافه کرد: تاکنون در هر دو زمینه فعالیت‌های مثبتی انجام گرفته که در حوزه نخست به اخذ قرارداد با دانشگاه‌های فردوسی مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) و انجام طرح رساله دکتری با واحد تاکستان و تفاهم‌نامه با واحد‌های دامغان و بیرجند و.. منجر شده است و در حوزه تجاری نیز با ایجاد باغ زرشک و مزرعه زعفران، هرساله کسب درآمد صورت می‌گیرد.

مختاری ادامه داد: در بخش برندینگ نیز با خرید امتیاز برند «خورنس» و انجام بسته‌بندی و فروش زعفران قاینات با این برند به واحد‌های دانشگاهی، همکاران و شرکت تعاونی سازمان مرکزی فعالیت صورت گرفته و برنامه‌های مختلفی در دست اجراست و به‌تازگی نیز با پژوهشگاه محیط‌های خشک واحد مشهد تفاهم‌نامه همکاری مشترک و برگزاری کارگاه آموزشی برای زرشک و زعفران منعقد شده است.

محصول قارچ زیستی «مایکوریزا» به نتیجه رسید

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات درباره تعامل، همکاری و فعالیت‌های گروه پژوهشی زرشک و زعفران با استادان و دانشجویان بیان کرد: یک رساله دکتری و دو طرح پژوهشی در حال انجام توسط عضو هیئت علمی واحد قاینات در زمین‌های این گروه پژوهشی در حال انجام است و محصول قارچ زیستی مایکوریزا نیز با همکاری عضو هیئت علمی و امکانات آزمایشگاهی واحد قاینات به نتیجه رسیده است و همزمان در حال انجام تحقیقات روی تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک و تولید بوستر زرشک» هستیم.

تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک» در مرحله تحقیق

به گفته وی، فعالیت گروه پژوهشی زرشک و زعفران در صورت حمایت معنوی و مادی سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند به بزرگ‌ترین و تنها مرکز تخصصی زرشک و زعفران در دانشگاه تبدیل شود.

مختاری افزود: به‌تازگی طرح‌های درآمدزا و خلاقانه‌ای به سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی ارسال شده است که پیش‌بینی درآمد‌های چند میلیاردی برای این دو محصول به سازمان ارائه شده است. آنچه مسلم است ظرفیت اقلبمی و شبکه بزرگ توزیع جغرافیایی واحد‌های دانشگاهی در درون و برون مرز‌های ایران هنوز و تقریبا به‌طور کامل بلاستفاده مانده است و با توجه به وجود مزارع وسیع و آب فراوان در اختیار واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور امکان ایجاد یک شبکه بزرگ و قدرتمند تولید، توزیع و فروش و تجارت زعفران در داخل و خارج کشور وجود دارد.

این مسئول اظهار کرد: با توجه و نظارت دقیق دانشگاه بر شبکه بزرگ و قدرتمند تولید، توزیع و فروش و تجارت زعفران، می‌توان از زمین‌های بلاستفاده دانشگاه بهترین استفاده را برد و با ایجاد درآمد غیرشهریه به‌ویژه در بخش تولید علم و محصولات دانش‌بنیان گوی سبقت را از همه رقبای فعلی ربود.

 معرفی علمی زعفران و زرشک و فرآورده‌های ٱن به ایران و جهان

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات بیان  کرد: اکنون اکثر قریب به اتفاق رقبا در بخش خصوص به هیچ عنوان ظرفیت علمی و امکانات آزمایشگاهی و سخت افزاری و نرم افزاری دانشگاه آزاد اسلامی را ندارند و بسیار امیداوریم که با اندکی توجه و حمایت بتوانیم برای نخستین بار زعفران و زرشک و فرآورده‌های ٱن را به صورت علمی به ایرانیان و جهانیان معرفی کنیم.

تولید «بارورکننده تخصصی زعفران و زرشک» در مرحله تحقیق

مختاری با ارائه پیشنهاداتی عنوان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی در تمام کشور دارای امکانات آزمایشگاهی، زمین‌های زراعی و باغی، استادان متخصص و جوان و دانشجویان دوره‌های تحصیلات تکمیلی است که با هدفمندکردن جهت‌گیری موضوعات تحقیقاتی زرشک و زعفران می‌تواند یکی از بزرگ‌ترین مراکز ملی و بین‌المللی در حوزه تخصصی زرشک و زعفران شود.

وی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی با وجود صد‌ها هکتار زمین و باغ کشاورزی بلااستاده یا کم‌استفاده که خود نعمت بزرگی است؛، اما در شرایط فعلی به نقمت تبدیل شده است، می‌تواند با احیا و بازنگری الگوی کشت کم آب و سازگار با اقلیم‌های هر منطقه به‌ویژه توسعه علمی و تخصصی تولید زرشک و زعفران علاوه بر کسب درآمد دارای بزرگ‌ترین و یکپارچه‌ترین مزارع تخصصی زرشک و زعفران کشور باشد.

این پژوهشگر افزود: دانشگاه آزاد اسلامی می‌تواند با ثبت برند تجاری و اختصاصی برای محصولات کشاورزی به‌ویژه زرشک و زعفران در راستای هدف تولید و تجاری‌سازی همه محصولات بر پایه دانش و تخصص گام عملی بردارد و با توجه به حضور بین‌المللی واحد‌های خارجی این دانشگاه به‌ویژه امارات متحده عربی که بیش از ۶۰ درصد زعفران ایران به این کشور صادر می‌‌شود، نقش مهمی در سپهر تجاری و علمی آینده زعفران ایران و جهان داشته باشد.

مدیر گروه پژوهشی زرشک و زعفران دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات به منظور عملیاتی‌کردن موضوعات و پیشنهادهای ذکرشده هرگونه آمادگی خود را اعلام می‌کند.

انتهای پیام/۴۰۶۲/

انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب