ذکر مصیبت از روحی باایمان/زینب، کنز حیا در قتلگاه شرافت بود
ونوس بهنود
بارگاه کفر قاتلان حسین (ع)زمانی خود را بعد از واقعه کربلا شکست خورده دید که زینب(س) زبان صلابت و پایداری دین خود شد. روایتی که «سلطان الذاکرین» از آن با نام مصیبت روحی با ایمان یاد میکند.
واقعه کربلا رویارویی حق و باطل و محل مواجه خیر و شر بود اما قهرمانان این واقعه تنها مردان نبودند. بعد از قیام امام حسین (ع)، درگیری با سپاه کفر در دشت کربلا و به خاک و خون کشیده شدن جنگجویانش، دشمن بر این باور بود که مقاومت و حقانیت حسین بن علی (ع) را در هم شکسته است. این باور کذایی زمانی فرو میپاشد که زینب(س) بعد از قتل برادر سکاندار نهضتی میشود که قرنهای متمادی ذکر مصیبتهای رفته در آن چون عبرتی تلخ به گوش جهانیان میرسد.
نوای سوزناک زینب زینب اثری ماندگار از سلیم موذن زاده اردبیلی یکی از همین روایتها از قهرمان کربلا است. آنجا که به تک تک صفات برجسته این شیرزن اشاره میکند و مشتی بر دهان ظالم یاوهگو میکوبد که گمان برده پرچم حسین (ع) برچیده شده است.
عصمت و وفا در مقابل بداندیشی
موذن زاده اردبیلی به مدت هفت دهه با مداحی خود ، سرگذشت اهل بیت را به ارواح تشنه آزادگی بیان کرده است. از زمانی که اعلام کرد حنجرهاش وقف سید الشهدا است، تکلیف دنیوی و اخروی خود را با مداحی عیان کرد. میگفت نه تنها مداح اهل بیت باید علم موسیقیایی داشته و ممارست کند بلکه قدرت حنجره خود را از توسل به آنها و از ادراک قلبی سرگذشت و شخصیت والایشان دریافت کند.
همان شد که در ذکر مصیبت قهرمانان کربلا میتوان تلفیق هنر موسیقیایی و ایمان را در کلام و نوای این مداح اهل بیت مشاهده کرد.
زینب زینب سروده «سید تقی سیفی» چنان در جریان صدای دلنشین موذن زاده خوش مینشیند که هر شنوندهای را وادار به سکوت و تامل میکند.زبان ترکی، کلام شیوا و توصیفات کم نظیر شاعر در کنار صدای قدرتمند مداح ترکیبی خلق کرده است که میتواند حتی شنونده غیر مسلط به زبان ترکی را تحت تاثیر قرار دهد.
این اثر به پیشنهاد «قهرمان عسگری نیاری» و با آهنگ سازی «روح الله خالقی» در دستگاه شور تولید شده و گفته میشود در صورتی که در قالب سی دی و نوار کاست و نه از طریق مجالس مردمی عزاداری منتشر میشد، میتوانست برای مداح آن سود سرشار مادی داشته باشد. اما سلیم موذن زاده سود معنوی و اخروی این اثر را انتخاب کرد و با ماندگاری آن و رساندن به گوش میلیونها مسلمان اصالت اخلاقی مداحی را به اثبات رساند.
زینب(س) به روایت شاعر و به تاکید مداح، کنز حیا و کان وفا است. گنجینهای از ادب و عصمت است. دخت کسی است که فرق سرش در محراب شکافت میشود. دردانه مادری است که در عمر کوتاه خود برای دفاع از حقیقت به مصیبتهای رفته بر پدر و همسر داغدار میشود و در نهایت نیز مظلومانه به شهادت میرسد.
زینب(س) پایداری نهضتی است که دشمن گمان میبرد با جنگی خونین فروخواهد نشست و فراموش خواهد شد. زمانی که برادر از موطن خود که در قبضه کفر درآمده خارج میشود به همراه او رهسپار راهی میشود که بیبازگشت است و مگر حسین (ع) و زینب(س) اشرافیت به انتهای این مسیر سخت نداشتند.
سلیم از زینب(س) با عنوان «غم قهرمانی» یاد میکند اما کدامین غم است که قرنها است رعشه بر جان ظالم انداخته و دلهای سوخته را همراه خود ساخته است؟
مداح چنین غمی را دفاع از کیان اسلام میخواند. اینکه بیان زینب از شمشیر دولبه نیز برندهتر است واینکه او یاور مظهر حق و یاور قرآن است.
نگهبان پرونده خونین شاه شهدا
سلیم موذن زاده که نوای زینب زینب را ماندگار ساخته و شیوه مداحی، نوحه خوانی، مولودی خوانی و مناجات خوانی وی به ثبت ملی رسیده است، رسالت خود را در این نوا خطیر میداند.او میراث دار، گنج معنوی پدر خود میر عبدالکریم و برادرش رحیم موذن زاده است که نسلهای متعددی با صدای اذانشان به بارگاه الهی رو کردهاند.
در این نوا او باید از قهرمانی سخن بگوید که قرار است پرونده خونین شاه شهدا را به دفاع بنشیند. قهرمانی که در مقابل بیادبی دشمن حجب و حیا دارد و مظهر شأن و شرف است.
نوای زنیب زینب الگوسازی از قهرمانی است که نشانهای ازخاندان مطهر پیامبر ختمی مرتبت است. در واقعه تلخ کربلا، زینب و سایر زنان حاضر در این واقعه خود در معرض داوری دشمن سخیف قرار میگیرند. آنجا که مداح میگوید خون برادر حنای موی زینب شد و آنجا که میگوید زینب در زندگی صفا ندید و مصیبت کشید، جبهه کفر در انتظار رفتارهای خارج از ادب و در هم شکستن، عجز و لابه و زمین خوردن و تسلیم است. اما زینب(س) سرقافله نهضتی میشود که بعد از تلخی کربلا در جهان ماندگار میشود. مسئولیت زینب جنگ مسلحانه با دشمن نیست بلکه مسئولیت وی به مراتب خطیر است و این رسالت در نوای مداح چنین عیان میشود که زینب تعبیری رسا و تسبیح خداست. بر روی ایمان و اعتقاد خود ایستادگی دارد و مصیبت سر او را در مقابل دشمن جانی خم نمیکند.
مرا با نوای زینب زینب بدرقه کنید
سلیم موذن زاده اردبیلی یکی از مداحان به نام با شهرت جهانی است که او را در ردیف استاد عبدالباسط قاری قرآن قرار دادهاند. این مداح اهل بیت که به پشتکار خود شناخته شده بود قادر بود به زبان های مختلف از جمله ترکی، فارسی و عربی مداحی کرده وبه سادگی جریان سیالی را در بین دستگاههای موسیقی به وجود آورد. به دلیل قدرت حنجرهاش از او به عنوان یکی از عجایب ماندگار مداحی یاد میشود.
زمانی که دار فانی را وداع گفت، اردبیلیها به وصیت او عمل کرده و با نوای زینب زینب او را بدرقه کردند. این نوای ماندگار غربت یک قهرمان است، غربت غمی جانسوز از ظلمی غیر قابل وصف که هر روح با ایمانی را به لرزه در میآورد.
زینب زینب واگویی نیاز جامعه اسلامی به الگوی وارستگی و حیا است. واگویی قهرمانی است که سختیها او را از مسیر حق جدا نمیکند و غم زینب(س) زمانی که سر بریده برادر را در آغوش میکشد بیش از غم حسین (ع) بیش از غم علی(ع) و بیش از غم فاطمه (س) است. غم زینب(س)، غم ماندگار تیغ تیز کفر بر گلوی حقیقت است. زمانی که مداح میگوید این قهرمان در صحرای مصیبت از غم، پیر شده است، از دردی ماندگار میگوید. از زخم و نفرینی که گرایش به فساد در بطن آدمی به یادگار میگذارد. نوای زینب زینب ماندگاری خود را از تشنگی برای آزادگی و آزاده زیستن به یادگار دارد. از تقلا برای انسانی و اخلاقی زیستن. از ایستادگی در مقابل کفر و فساد.
زینب زینب زینب سرگشته دوران آواره طوفان
زینب زینب زینب حفظ عهد و پیمان شیر شه مردان
زینب زینب زینب محبوبه جانان قرآنینه قوربان
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/