دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 فروردين 1401 - 12:00
فناوری در هفته ای که گذشت/۸۰؛

ماجرای سیارک قاتل و سوسک‌ها/ افزایش التهاب مغزی با کرونا

اتفاقات بسیاری طی هفته گذشته در جهان علم و فناوری رخ داد که در این گزارش به بررسی برخی از تازه‌های علم می‌پردازیم.
کد خبر : 650562
فناوری در هفته‌ای که گذشت



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، جهان علم و فناوری با سرعت زیادی در حال تغییر و پیشرفت است و هر لحظه خبری تازه از اکتشافات بشر و تولید محصولات پیشرفته منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های مختلفی در این حوزه به اطلاع خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:


کرونا ریسک ابتلا به التهاب مغزی را افزایش می‌دهد


مطالعه جدید نشان می‌دهد بیماری کووید-۱۹ می‌تواند منجر به التهاب مغز و خونریزی شود.


کرونا ریسک ابتلا به التهاب مغزی را افزایش می‌دهد


بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ زندگی افراد را به‌شدت مختل کرده است و عوارض آن‌ تا چندین سال بر زندگی انسان خواهد ماند. مطالعات جدید نشان می‌دهد افراد پس از ابتلا به این بیماری همه‌گیر دچار التهاب مغز و خونریزی‌های کوچک می‌شوند. محققان در این مطالعات شواهد خوبی پیدا کردند که علائم التهاب مغز در آن دیده شده است.


بیماری کووید-۱۹ باعث التهاب عصبی، خونریزی‌های کوچک در مغز و آسیب به نورون پس از گذشت زمان می‌شود. این مطالعه توسط تریسی فیشر از مرکز تحقیقات ملی پستانداران انجام شده است. بررسی‌های انجام شده نشان داد عفونت سارس-کوو-۲ منجر به ایجاد خونریزی در مغز می‌شود و این امر می‌تواند بسیار خطرناک باشد.


در اوایل این بیماری همه‌گیر کارشناسان غیر مرتبط با این موضوع به یافته‌های اولیه شک داشتند، اما فیشر و تیم او بسیار دقیق و عمیق به این موضوع نگریست. فیشر یک سال دیگر را صرف تأیید این یافته‌های اولیه کردند، زیرا سایر محققان شروع به یافتن شواهدی از علائم عصبی مشابه در انسان کردند.


چگونه از امواج دریا انرژی الکتریکی تولید می‌شود؟ +فیلم


مهندسان با طراحی سیستمی خاص نیروی موجود در امواج دریا را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کنند.


چگونه از امواج دریا انرژی الکتریکی تولید می‌شود؟ +فیلم


به دلیل کاهش چشمگیر منابع سوخت فسیلی در سراسر دنیا و آلایندگی بیش از اندازه دستگاه‌های مصرف کننده این نوع انرژی کشورهای مختلف جهان در صدد هستند تا بیش از گذشته از انرژی‌های تجدیدپذیر مانند نور خورشید و امواج دریا و باد استفاده کنند. یکی از مهم‌ترین منابع انرژی امواج دریا است. در صورت به‌کارگیری ابزارهای پیشرفته برای تبدیل نیروی ذخیره شده در امواج دریا به انرژی الکتریکی می‌توان برق مورد نیاز ساکنان نزدیک به مناطق ساحلی تأمین کرد.


گروهی از مهندسان سیستمی را طراحی کردند که کارایی بالایی برای تولید برق از امواج دریا دارد. در این سیستم بازوهای مکانیکی روی بدنه اسکله نصب می‌شوند و نیروی امواج به برق تبدیل می‌کنند. حدود ۷۱ درصد از کره زمین پوشیده از آب است از همین رو تولید انرژی از طریق امواج می‌تواند راه‌حلی بسیار مفید برای تأمین برق مورد نیاز مردم باشد. طبق بررسی‌های صورت گرفته این سیستم در مقایسه با روش‌های قدیمی‌تر تولید انرژی از امواج تا ۴ برابر کارایی بیشتری دارد.


روسیه پشتیبانی از ایستگاه بین‌المللی فضایی را متوقف می‌کند


سازمان فضایی روسیه از عدم همکاری این سازمان برای پشتیبانی از ایستگاه بین‌المللی فضایی خبر داد.


روسیه پشتیبانی از ایستگاه بین‌المللی فضایی را متوقف می‌کند


سازمان فضایی روسیه اعلام کرد به زودی همکاری با ناسا و سایر سازمان‌های فضایی اروپایی را در پروژه ایستگاه بین‌المللی فضایی متوقف می‌کند. رئیس سازمان فضایی روسیه ضمن انتقاد از تحریم‌های بین‌المللی وضع شده علیه روسیه می‌گوید «ادامه همکاری این کشور در پشتیبانی از ایستگاه بین‌المللی فضایی تنها پس از لغو کامل همه تحریم‌ها امکان‌پذیر است.»


به گفته یکی از مدیران ارشد صنعت فضایی در روسیه «هدف از تحریم روسیه تنها ضربه زدن سازمان فضایی این کشور نیست بلکه کشورهای غربی به دنبال به زانو درآوردن اقتصاد روسیه هستند. واضح است که چنین سیاستی موفق نخواهد بود و دستیابی به اهداف تحقیقاتی در ایستگاه بین‌المللی فضایی تنها با مشارکت تنها سازمان‌های فضایی فعال در این مرکز امکان‌پذیر است.» ایستگاه بین‌المللی فضایی به وسیله سازمان‌های فضایی کشورهای ژاپن، روسیه، آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپا اداره می‌شود. هر کدام از این کشورها با توجه به امکانات و توانایی‌های صنعت فضایی بومی بخشی از نیازهای این ایستگاه را تأمین می‌کنند.


چگونه سوسک‌ها از سیارک قاتل دایناسور جان سالم به در بردند؟


سوسک‌ها از سیارک قاتل دایناسور جان سالم به در بردند و آن‌ها بیش‌تر از ما زندگی خواهند کرد.


چگونه سوسک‌ها از سیارک قاتل دایناسور جان سالم به در بردند؟


قدمت سوسک‌ها بسار زیاد است و سالیان سال آن‌ها روی زمین وجود داشتند و دانشمندان تخمین زدند که آن‌ها بیش‌تر از انسان‌ها در زمین زندگی می‌کنند. سوسک‌ها موجودات بسیار سرسختی هستند و همچنین از سیارک قاتل جان دایناسورها جان سالم به در بردند.


بررسی‌ها نشان داده است که ۶۶ میلیون سال پیش صخره‌ای از فضا سقوط کرد و در آن زمان به زمین برخورد کردند. در آن زمان سوسک‌ها وجود داشتند؛ بنابراین سوسک‌ها سالیان دراز است که روی کره خاکی زندگی می‌کنند.


برخورد صخره با زمین موجب زمین‌لرزه‌ای عظیم شد و همچنین دانشمندان تخمین زدند که این برخورد باعث فوران‌های آتشفشانی در ده‌ها هزار کیلومتر شده است. این رویداد عظیم و وحشتناک منجر به نابودی سه چهارم گیاهان و جانوران روی زمین شدند. در این اتفاق ناخوشایند نسل دایناسورها نیز منقرض شد و تنها بعضی از گونه‌های پرندگان در امان ماندند که امروزه می‌توانیم آن‌ها را در آسمان مشاهده کنیم.


دانشمندان در مطالعات جدید خود بررسی کردند که چگونه سوسک‌ها توانستند از این فاجعه جان سالم به در ببرند با وجود این‌که جانوران بسیار قدرتمندی از جمله دایناسورها نابود شدند. بدن سوسک‌ها به‌طور صاف طراحی شده است و خلقت آن‌ها به این صورت امری تصادفی نیست. این ویژگی به آن‌ها امکان می‌دهد تا خود را در مکان‌های تنگ‌تر پنهان کنند. اختفا در مکان‌های تنگ و باریک باعث شد تا آن‌ها از برخورد سیارک جان سالم به در ببرند.


ویتامین‌های ممنوعه کدامند؟


کارشناسان هشدار می‌دهند؛ استفاده از بعضی مکمل‌ها می‌تواند در بدن انسان موجب بروز بیماری شود و افراد در مصرف مکمل‌ها باید هوشمندانه رفتار کنند.


ویتامین‌های ممنوعه کدامند؟


آمار استفاده از مکمل‌ها در آمریکا بسیار بالاست و سوال مبهم اینجاست که آیا مکمل‌ها بی‌خطر هستند یا خیر. مکمل‌ها گزینه خوبی برای جایگزینی ویتامین‌ها در بدن هستند، اما بر خلاف باور عموم میانبر برای سلامتی بهتر و پیشگیری از بیماری‌های مزمن نیستند. دانشمندان به افراد هشدار می‌دهند که چند ویتامین از جمله امگا ۳، ویتامین‌های محلول در چربی، ویتامین «C» و روی وجود دارد که استفاده از آن‌ها به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.


پزشکان و متخصصان تغذیه می‌گویند؛ استفاده از رژیم غذایی سالم، حفظ وزن سالم و کاهش میزان چربی اشباع‌شده، سدیم و قند مصرفی فواید بیش‌تری نسبت به مکمل‌ها دارد. افراد در ایالات متحده سالیانه بیش از یک میلیارد برای استفاده از مکمل‌های روغن ماهی استفاده می‌کنند، اما تحقیقات نشان می‌دهد که امکان دارد روغن ماهی با سطح جیوه آلوده شود؛ بنابراین بهتر است افراد امگا ۳ مورد نیاز بدن خود را از منابع غذایی مانند ماهی، دانه کتان و گردو دریافت کنند.


ویتامین‌های محلول در چربی مانند «A»، «E»، «K»، به دلیل ذخیره‌سازی در بافت‌های چربی و کبد می‌تواند در دوزهای بالا خطرآفرین محسوب شود؛ بنابراین باید در مصرف آن مدیریت شود، زیرا استفاده بی‌رویه از این ویتامین‌ها می‌تواند موجب آسیب به کبد، لخته شدن خون و خونریزی در مغز می‌شود.


در بدن انسان دو نوع ویتامین از جمله ویتامین محلول در آب و محلول در چربی وجود دارد. بدن انسان می‌تواند مقادیر بسیار زیادی از ویتامین‌های محلول در آب را دفع کند، اما ویتامین‌های محلول در چربی در بدن می‌مانند و مقادیر بالای آن می‌تواند سمی باشد؛ بنابراین افراد باید در مصرف مکمل‌ها با پزشک متخصص مشورت کنند و در صورت نیاز از آن‌ها استفاده کنند.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب