اطلاعاتی درباره پادشاه پرندگان ساکن جنوبگان/ ماهرترین پرندگان شناگر جهان همیشه به اندازه کنونی نبودند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، قطب جنوب یا قاره جنوبگان به دلیل شرایط اقلیمی و اکوسیستم خاص خود همواره برای محققان جذاب است. در قاره جنوبگان به دلیل شرایط نامساعد آبوهوایی و کمبود مواد خوراکی جانداران محدودی زندگی میکنند.
حیوانات ساکن جنوبگان در طول قرنها زندگی در این منقطه از کره زمین خود را با شرایط محیطی سازگار ساخته و اگرچه در قطب جنوب منابع غذایی بسیار محدودی وجود دارد ولی این جانداران به طور غریزی قادر به تأمین غذای خود هستند. تعدادی از حیوانات قطب جنوب به دلیل ویژگیهای ظاهری و نحوه برقراری ارتباط با همنوعان خود و همچنین با انسانها بیش از سایر جانداران این منطقه مورد توجه مردم قرار دارند. یکی از حیوانات محبوب قاره جنوبگان پنگوئن است.
بیشتر بخوانید:
گردشگری علمی در بحبوحه همهگیری کرونا/ کووید-۱۹ بازار تورهای علمی مجازی را داغتر کرد
انسان و خفاش دو موجود شبیه بههم در یادگیری زبان/ خفاشها فقط ناقل بیماری نیستند!
پنگوئنها در رده پرندگان قرار دارند و ماهی غذای اصلی این حیوانات است. طبق تحقیقات دانشمندان هم اکنون بیش از ۲۰ گونه پنگوئن در کره زمین زندگی میکند. پنگوئنها به غیر از قطب جنوب در سایر مناطق سردسیر نیمهکره جنوبی سیاره آبی نیز دیده شدهاند ولی بیشترین تعداد این پرندگان ساکن جنوبگان هستند. این حیوانات در دستههای چندصدتایی زندگی میکنند و از همین رو زیستشناسان پنگوئنها را حیواناتی اجتماعی میدانند.
بزرگترین و کوچکترین پنگوئنهای جهان
هم اکنون بزرگترین پنگوئن زنده روی کره زمین «پنگوئن امپراطور» با قدی حدود ۱ متر و کوچکترین نوع این حیوان «پنگوئن کوچک» نام دارد و اندازه قد آن برابر با یک خط ۳۰ سانتیمتری است. براساس مطالعات دانشمندان پنگوئنها بیش از ۶۲ میلیون سال است که ساکن کره زمین هستند و در اقیانوسهای سیاره آبی شنا میکنند. باوجود اینکه حالا اندازه بزرگترین نوع این پرنده در حدود ۱ متر است ولی جثه پنگوئنها همیشه به این اندازه نبوده و مدتها قبل از اینکه انسانها روی زمین راه بروند پنگوئنها به اندازه یک انسان بالغ رشد میکردند.
غواصانی ماهر
برای درک اینکه پنگوئنها زمانی به هم اندازه انسانها بودند باید به گذشتههای دور بازگردیم. نزدیکترین خویشاوندان پنگوئنهای امروزی یعنی پترلها(Petrel) و آلباتروسهای سر به فلک کشیده(soaring albatrosses) قادر به پرواز هستند. دو گونه ذکر شده از جهات مختلفی شبیه به پنگوئنها هستند و پدربزرگ و مادربزرگ باستانی آنها یکی است. زیستشناسان معتقدند پنگوئنهای باستانی قادر به پرواز بودند. اکنون پنگوئنها نمیتوانند پرواز کنند ولی اگر با دقت به شیوه شنا کردند این پرندگان در آب دقت کنید متوجه میشوید شنای پنگوئنها در واقع پرواز در آب است. در حقیقت طی میلیونها سال پنگوئنها توانایی پرواز در آسمان را از دست داده و به جای مهارت بسیار بالایی در غواصی بهدست آوردند.
برای اغلب پرندگان ورود به آب کاری بسیار دشوار است و حتی ممکن است تلاش برای شکار در آب به قیمت جان آنها تمام شود ولی پنگوئنها دارای ویژگیهای خاصی هستند که به آنها امکان شنا کردن را میدهد. دستان پنگوئنها در واقع باله هستند نه بال. این اعضای بدن پنگوئنها برای شنا کردن مفید هستند و وزن بالای این حیوانات نیز موجب میشود شیرجههایی حرفهایتر و عمیقتر بزنند. هیچکدام از ویژگیهای بدن پنگوئنها برای پرواز در آسمان مناسب نیست و به همین دلیل این حیوانات نمیتوانند از سطح زمین فاصله بگیرند.
بیشتر بخوانید:
ساکنان باستانی زمین جان میگیرند/ پای دایناسورها به دنیای زندگان باز میشود؟
معمای ژنتیکی حل شد/تأثیر وراثت بر الگوی رنگ پوست سگها
پنگوئنها در مقایسه با پرندگانی که قادر به پرواز هستند استخوانهای محکمتر و قویتری دارند و چنین ویژگی باعث میشود بدون نگرانی از شکستگی در آب شیرجه بزنند و غواصی کنند. اما به نظر میرسد اجداد پنگوئنهای امروزی با وجود جثه بزرگ قادر به پرواز البته به صورت محدود بودند. فرایند تبدیل پنگوئنها به شناگرانی ماهر از ۶۶ میلیون سال پیش و پس از نابودی دایناسورها آغاز شد.
پنگوئنهای غولپیکر
قدیمیترین استخوانهای کشف شده از این پرندگان مربوط به اواخر دوران حیات دایناسورها روی کره زمین است. برخی از اولین نمونههای پنگوئنها بسیار بزرگ بودند و تقریباً اندازهای برابر با ۱۷۰ سانتیمتر داشتند. احتمالاً وزن این پنگوئنهای غولپیکر بیش از ۱۰۰ گیلوگرم بوده است. شواهدی مبتنی بر وجود پنگوئنهای بزرگتر از عدد گفته شده نیز وجود دارد. بر همین اساس بیش از ۳۴ میلیون سال پیش پنگوئنی با بیش از ۲ متر قد و ۱۱۵ کیلوگرم وزن در برخی از مناطق سردسیر زندگی میکرده است. هیچ کس هنوز به طور دقیق نمیداند چه اتفاقی برای این پنگوئنهای غولپیکر رخ داده و چرا منقرض شدند؟
انتهای پیام/۴۱۴۴
انتهای پیام/