دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 فروردين 1401 - 12:06
آنا گزارش می‌دهد؛

تضمین کیفیت دارو با سنسور ایران‌ساخت/ محصول ایرانی مانع از سرقت وسایل نقلیه می‌شود

یک شرکت ایرانی با استفاده از فناوری اینترنت اشیا سنسوری تولید کرده که کیفیت داروها در زمان توزیع را تضمین می‌کند. همچنین این شرکت موفق به توسعه سیستمی شده که از سرقت وسایل نقلیه جلوگیری می‌کند.
کد خبر : 645725
سرقت

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، شرکت‌های پخش دارو موظف هستند داروها را تحت شرایط استاندارد میان داروخانه‌ها توزیع کنند. این استانداردGDP یا Practice Good Distribution نام دارد و به این معناست که شرایط محیطی حمل دارو باید خاص باشد. در نظر بگیرید که خودرو شرکت پخش دارو به انبار مرکزی رفته، داروها را بار می‌زند تا میان داروخانه‌ها توزیع کند. در صورتی که شرایط نگهداری دارو درست نباشد و در معرض هوای گرم یا مرطوب قرار بگیرد، تا رسیدن به داروخانه و وارد یخچال شدن فاسد می‌شود. به عبارت دیگر اگر شرایط نگهداری دارو در زمان حمل و نقل مناسب نباشد، امکان فاسد شدن دارو وجود دارد، بدین ترتیب نه تنها اثربخشی آن از بین می‌رود بلکه می‌تواند به مصرف‌کننده نیز آسیب برساند.




بیشتر بخوانید:


سرآمدی صنعت داروسازی ایران در منطقه/ ثروت با صادرات محصولات دانش‌بنیان ایرانی تولید می‌شود




حال یک شرکت ایرانی راه‌حلی برای این مشکل پیدا کرده و دستگاهی مجهز به چند سنسور ساخته است که روی خودرو نصب می‌شود و شرایط محیط نگهداری دارو حین حمل را به صورت زنده رصد می‌کند. این گزارش‌ها به سامانه مرکزی ارسال می‌شود، سازمان غذا و دارو به این سامانه دسترسی دارد و می‌تواند اطلاعات را رویت کند و رعایت استانداردها را رصد کند. یوسف دوست حسینی، مدیر گروه خودروهای متصل و IOT این شرکت می‌گوید؛ «حدود ۸۰ درصد شرکت‌های حمل و پخش داروها از سامان ما استفاده می‌کنند، این امر به افزایش بهره‌وری سازمان کمک زیادی می‌کند. همچنین هزینه‌های ماهانه سازمان را نیز کاهش می‌دهد. از این سامانه در سازمان‌های تاکسیرانی نیز استفاده شده که منجر به کاهش هزینه‌های عملیاتی و نگهداری آن شده است.»


راهی هوشمندانه برای کسب‌وکارها


به گفته وی «این سیستم که ردیاب خودرو نام دارد، مجهز به یک سری ورودی و خروجی است، بدین ترتیب سنسورهای مختلفی را می‌توان به آن وصل کرد. سنسور دما، رطوبت، باز و بسته شدن در و سنسور سوخت تنها چند نمونه از این سنسورهاست. این سنسورها پارامترهای مربوطه را به دستگاه ارسال می‌کند، دستگاه این اطلاعات را از طریق بستر مخابراتی برای سامانه مرکزی مخابره می‌کند. در سامانه مرکزی این اطلاعات جمع‌آوری، تحلیل و پردازش می‌شود و گزارش نهایی به کاربر ارائه می‌شود. برای مثال در جزیره کیش تعداد شرکت‌های اجاره خودرو بسیار زیاد است. وقتی خودرو را اجاره می‌دهند، به مشتری اعلام می‌کنند که نباید با سرعت بیشتر از ۷۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کنند. حال سوال اینجاست که شرکت چگونه متوجه شود که مشتری با سرعت بیشتر از ۷۰ کیلومتر حرکت کرده است یا خیر؟»


دوست حسینی ادامه می‌دهد «اگر دوربین سرعت بیشتر از ۷۰ کیلومتر را ثبت کند نیز سه روز بعد پیام جریمه آن به دست شرکت می‌رسد، بنابراین شرکت به مشتری دسترسی ندارد. در یکی از این شرکت‌های اجاره خودرو از دستگاه ردیاب خودرو شرکت ما استفاده می‌کند. وقتی این سیستم روی خودرو نصب می‌شود، در صورتی که راننده سرعت مجاز را رد کند، برای مالک خودرو، یعنی شرکت اجاره خودرو، پیامک ارسال می‌شود که خودرو در چه ساعت و چه مکانی بیشتر از سرعت مجاز حرکت کرده است. بدین ترتیب وقتی مشتری خودرو را پس می‌دهد، شرکت اعلام می‌کند که چند بار و در چه ساعت و مکانی بیش از حد مجاز سرعت داشته و هزینه جریمه‌ها را از مشتری می‌گیرد. این خدمت از جنس خدمات کاهش هزینه است که شرکت ما ارائه می‌دهد.»


داستان از کجا شروع شد؟


گروه خودروهای متصل به اینترنت اشیا در سال ۱۳۸۱ در این شرکت راه‌اندازی شد و نخستین پروژه آن ساخت سیستمی برای رصد ماشین‌های سازمانی صداسیما بود. کارمندان صداسیما برای ساخت مستند و برنامه با استفاده از خودروهای سازمانی به ماموریت‌ می‌رفتند و این نهاد قصد داشت به نحوی روند ماموریت‌ها را رصد کند. در سال ۸۱ هنوز اینترنت روی گوشی‌های همراه فعال نشده بود، بنابراین این شرکت ابزاری که توسعه داد با پیام کوتاه کار می‌کرد. این وسیله روی خودرو نصب می‌شد و اطلاعات را از طریق پیام کوتاه به سرور مرکزی ارسال می‌کرد، سرور نیز نشان می‌داد خودرو کجاست و به کجا می‌رود.


در گروه خودروهای متصل به اینترنت اشیا خدمات و محصولات و خدمات مختلفی به سازمان‌های دارای ناوگان حمل و نقل ارائه می‌شود. یکی از این خدمات سامانه‌ای برای مدیریت ناوگان است که سازمان‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند. تاکنون بیش از ۳۰۰ شرکت در سراسر کشور از خدمات این سامانه استفاده می‌کنند. برخی از این شرکت‌ها ۱۰ تا ۱۵ خودرو دارند و برخی شرکت‌های دیگر ۱۰ الی ۱۲ هزار خودرو در اختیار دارند. رویکرد اصلی این شرکت در این حوزه افزایش بهره‌وری سازمان و کاهش هزینه‌های عملیاتی سازمان است.


جلوگیری از سرقت خودرو با استفاده از فناوری


مدیر گروه خودروهای متصل و IOT این شرکت بیان می‌کند «یکی از روندهای منفی شناسایی شده در جامعه که افزایش سرقت‌های خودرو است. براساس آمار رسمی پلیس، تقریبا ۴۰ درصد کل سرقت‌های انجام شده در کشور مربوط به سرقت وسایل نقلیه است. یعنی از ۲.۵ سرقتی که در کشور انجام می‌شود، یکی از آنها سرقت خودرو یا موتورسیکلت است. در سال گذشته بیش از ۵۰۰ هزار مورد سرقت وسیله نقلیه گزارش شده و این عدد دو برابر آمار سال ۹۸ است. به عبارتی در عرض ۱۰ سال آمار سرقت وسایل نقلیه تقریبا دو برابر شده است. محققان شرکت ما با استفاده از دانش GPS ترکینگ، سیستم امنیتی برای اشخاص حقیقی دارای خودرو و موتورسیکلت توسعه داده است.»


به گفته وی «سال ۹۶ برند جدیدی در شرکت شکل گرفت که رویکرد کلی آن ایجاد امنیت برای خودروها و موتورسیکلت‌های اشخاص حقیقی است. این سامانه نیز از نظر تکنولوژی شبیه به سیستم‌های دیگر شرکت است. این تجهیز که شبیه به دزدگیر است، داخل ماشین نصب می‌شود و قدرت نظارت، کنترل و رصد وسیله نقلیه را به کاربر می‌دهد. این وسیله از طریق یک اپلیکیشن روی گوشی نصب می‌شود و کاربر می‌تواند خودرو یا موتورسیکلت خود را به طور کامل از طریق این نرم‌افزار کنترل کند. با استفاده از این اپلیکیشن می‌توان دید که خودرو به چه مکان‌ها رفته است و در صورتی که وسیله نقلیه به سرقت برود، به کاربر هشدار می‌دهد.»




بیشتر بخوانید:


رفع نیاز داروسازی با کمک دانش‌بنیان‌ها/ کربنات کلسیم با گرید دارویی تولید می‌شود




دوست حسینی می‌گوید؛ «هشدارها شامل ماشین‌ شما ضربه خورد، ماشین شما روشن شد، ماشین شما جابه‌جا شد و... می‌شود. بدین ترتیب کاربر می‌تواند از راه دور واکنش نشان دهد و خودرو را خاموش کند. این سیستم روی تمامی خودروها و موتورسیکلت‌ها کار می‌کند. این تجهیز روی موتورسیکلت سبک تا بنز کمپرسی یا ولوو FH، نوعی خودرو سنگین، آزمایش شده و با موفقیت عمل کرده است. میزان رضایت مشتریان از این سیستم بسیار بالاست، ۸۳ درصد از کاربران ما در این حوزه همچنان فعال هستند و از سیستم‌ها استفاده می‌کنند چراکه امنیت بالایی فراهم می‌کند. با استفاده از این سیستم به طور متوسط در هفته مانع از سه تا چهار مورد سرقت می‌شویم.»


مدیر گروه خودروهای متصل و IOT این شرکت بیان می‌کند «دغدغه اصلی ما امنیت مردم است، در حال حاضر در حوزه وسایل نقلیه کار می‌کنیم اما قصد داریم در آینده به سوی توسعه محصولاتی برای ایجاد امنیت تمامی دارایی‌های مردم برویم. تنها خودرو دارایی فرد به شمار نمی‌رود، خانه، پدر و مادر نیز دارایی هستند. برای مثال زمانی که سن‌ پدر و مادر بالا می‌رود باید بتوانیم امنیت آنها را فراهم کنیم. هر چیزی می‌تواند دارایی یک شخص قلمداد شود و شرکت ما قصد دارد برای تمامی این دارایی‌ها امنیت فراهم کند. توسعه سیستم‌های ایمنی برای خانه و گجت‌های پوشیدنی برای سالمندان از برنامه‌های آتی شرکت ما به شمار می‌رود.»


انتهای پیام/۴۰۲۱


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب