دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
حیدرعلی عابدی در گفت‌وگو با آنا:

کمبود پزشک در کشور قابل انکار نیست/ عدم سیاست‌گذاری روشن در توریسم سلامت

نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این‌که افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی یک امر ضروری و مورد نیاز جامعه است، گفت: در کنار افزایش ظرفیت پذیرش پزشک باید سطح بندی خدمات و سیستم ارجاع در کشور مورد توجه قرار گیرد.
کد خبر : 635849
پزشک

حیدرعلی عابدی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت‌ودرمان گروه جامعه خبرگزاری آنا، درخصوص کمبود پزشک در کشور گفت: با توجه بحران پیری که در سال‌های آتی در کشور شاهد آن خواهیم بود، باید مراقبت‌های سطح جامعه را توسعه دهیم؛ یعنی برای کنترل این وضعیت لازم است ساختاری را تعریف و آن را ساماندهی کنیم. به‌طور مثال می‌توانیم در هر محله‌ شهرداری، یک مرکز برای ارائه مراقبت‌ها در منزل داشته باشیم که تمام بیماران و سالمندان آن منطقه را مورد پوشش قرار دهد. این امر مراقبت در منزل نامیده می‌شود که در برنامه ششم تصویب شده است. در همین خصوص وزارت بهداشت‌ودرمان مکلف شده که مراقبت‌ در منزل را با استفاده از گروه کادر پرستاری سازماندهی کند و بیمه‌ها هم آن را پوشش دهند.


وی در ادامه افزود: در سطح تخصص و بررسی این موضوع دو موضوع داریم یکی سالمندشناسی و موضوع دیگر طب‌ سالمندی است. در سالمندشناسی بیشتر کارهای مطالعاتی صورت می‌گیرد و رشته‌های متعددی را در دانشگاه، ‌ شامل می‌شود اما بحث طب‌سالمندان یک رشته تخصصی بالینی پزشکی است که دانش‌آموختگان این رشته با کسب دانش، مهارت‌ونگرش لازم، در جهت پیشگیری، ارزیابی، تشخیص، درمان‌وپیگیری بیماری‌های سالمندان اقدام می‌کنند. ما شش دوره طب سالمندی در دانشگاه‌ها داشتیم اما پس از شش دوره گویا این رشته در تضاد منافع مسئولینی که آن زمان در راس کار فعالیت داشتند، بود و موجب شد این رشته را منحل کنند. امیدواریم در سیاست‌های جدید وزارت بهداشت، این رشته مجدد راه‌اندازی شود چرا که شدیداً برای آینده کشور مورد نیاز است.


افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی در کشور به تنهایی کافی نیست


عبادی با بیان این‌که افزایش ۲۰ درصدی ظرفیت پزشکی در کشور به‌تنهایی کافی نیست، اظهار کرد: کمبود پزشک موضوع قابل انکاری نیست و این افزایش کاملاً بجا است اما این در حوزه سلامت به تنهایی کافی نیست. اکنون تمام توجه‌ها به افزایش ظرفیت متمرکز شده است و ممکن است این موضوع ما را از ساماندهی خدمات غافل کند. برای آن‌که بتوانیم در هفت یا هشت سال آینده که نیروی کافی برای جامعه تربیت شده دوباره همین مشکلات فعلی را نداشته باشیم، بررسی‌هایی را باید انجام دهیم. کشورهای پیشرفته در حوزه سلامت با سطح‌بندی خدمات و سیستم ارجاع، بخشی از مشکلات‌شان را حل کرده‌اند و ما هم می‌توانیم در کنار این افزایش ظرفیت این طرح را در جامعه عملی کنیم تا بتوانیم از بودجه و ظرفیت کشور به بهترین نحو استفاده کنیم و خدمات مطلوبی را به مردم و بیماران ارائه دهیم.




بیشتر بخوانید:
افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی به رفع کمبود پزشک کمک می‌کند




اهمیت سطح‌بندی خدمات پزشکی در چیست؟


این نماینده اسبق در ادامه بیان کرد: در بحث ارائه خدمات پزشکی، فقط بحث پزشک نیست بحث تیم پزشکی است که شامل پرستار، پزشک عمومی و پزشک متخصص می‌شود. سطح‌بندی خدمات شامل تیم پزشکی است و منظور از این سطح‌بندی این است که ما یک سطح اول داریم که افراد با علائمی به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند و در این مرحله با کمترین سطح تخصصی مشکل افراد بررسی و غربالگری می‌شود و این اقدامات توسط پرستار انجام می‌گیرد.


در همین مرحله تعدادی از افراد مشکل‌شان برطرف می‌شود و مابقی هم به سطح دوم ارجاع داده ‌می‌شوند. تعدادی از آن افرادی که به سطح دوم ارجاع داده شده‌اند در این مرحله مداوا می‌شوند و تعدادی همچنان مشکل‌شان پابرجاست که در این صورت از پزشک عمومی به سطح سوم یعنی پزشک متخصص ارجاع داده می‌شوند.


این سطح‌بندی کمک می‌کند تا پزشک متخصص مغز و اعصاب روزانه تعداد انگشت‌شماری مراجعه‌کننده داشته باشد چراکه تعدادی از آن افراد در سطح یک و تعدادی در سطح دو مداوا شدند و نیاز به تخصص نداشتند. البته در سطح‌بندی خدمات راهنمای بالینی وجود دارد؛ مثلاً به سطح یک گفته می‌شود که اجازه دارد تا چه حدی از علائم‌ را بررسی کند و اگر بیمار علائم‌ بیشتری داشت او را به سطح بعدی ارجاع دهد.


در مراکز درمانی نسبت تعداد پرستار به تخت کمتر از استاندارد است


عضو سابق کمیسیون بهداشت‌ودرمان مجلس گفت: در بعضی از بخش‌ها ما به‌شدت کمبود پرستار داریم و نسبت پرستار به تخت و جمعیت کشور به‌شدت کم است. هنگامی که در بیمارستان‌ها به بیمار می‌گویند یک همراه باید داشته باشد نشانه‌ کمبود در تعداد پرستار و کمک‌پرستار است که باید این موضوع هم مورد توجه قرار گیرد.


توریست سلامت باید مبلغی را با عنوان بیمه‌ی دارو و تجهیزات پرداخت کند


حیدرعلی عابدی در پایان خاطرنشان کرد: زمانی که توریست سلامت برای دریافت خدمات درمانی وارد کشور می‌شود از رانت‌های وزارت بهداشت‌ودرمان بهره‌ می‌برد. مثلاً اگر نیازمند جراحی است با اعطای هزینه زیادی به پزشک، خدماتش را دریافت می‌کند و در ادامه مانند همه‌ مردم به داروخانه یا تجهیزات پزشکی مراجعه می‌کند و با همان قیمتی که مردم دارو یا تجهیزات پزشکی خریداری می‌کنند، خرید می‌کند و این امر در حالی‌ است که دولت از مردم برای دارو و تجهیزات پزشکی سوبسید می‌گیرد. توریسم سلامت نیز باید تعریف شود اگر توریست وارد کشور شد یک مبلغی را به‌عنوان بیمه دارو و تجهیزات به وزارت بهداشت پرداخت کند چراکه در غیر این‌ صورت سودی برای کشور ندارد. قطعاً مشکلات دیگری در توریسم سلامت داریم که باید سازماندهی شود اما متاسفانه سیاست‌گذاری روشنی در این خصوص نداریم.


انتهای پیام/۴۱۶۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب